“Vanuit de universiteit en de gemeente zijn wij al maanden in gesprek met de studentenverenigingen en vragen wij aan de studenten om hun verantwoordelijkheid te nemen en de coronamaatregelen na te leven. Dit is een beschamende vertoning van deze feestgangers”, laat rector magnificus Rutger Engels weten. “Naast dat zij een groot huisfeest hebben georganiseerd, hebben ze zich ook gekeerd tegen de politieagenten en dat vind ik onbeschoft en onacceptabel. Ik heb het bestuur van de vereniging (RSC/RVSV, red.) hierop aangesproken. We blijven met alle studentenverenigingen in gesprek over gedrag en het naleven van de regels.”

Volgens de politie waren er 55 studenten aanwezig op het huisfeest. Daarvan hebben 36 studenten een boete gehad, de rest was al via de achterdeur weggevlucht toen de agenten binnenvielen.  “Ik ga geen krachttermen gebruiken, maar ik ben er diep verdrietig over. Ze hebben zich misdragen,” zei burgemeester Aboutaleb maandagochtend tegen RTV Rijnmond.

Reactie RSC/RVSV

“Afgelopen weekeinde heeft er inderdaad tegen alle regels in een feest plaatsgevonden in één van onze verenigingshuizen”, bevestigt Pita Elhorst, president van RSC/RVSV. “Wij hebben gehoord dat hierbij schandalig gedrag is vertoond tegenover de politie toen deze het feest wilde beëindigen en daar zijn wij erg van geschrokken. Er is direct een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd en wij zijn daarover ook in nauw contact met de politie en betrokkenen. Dergelijk gedrag is schandalig en valt niet te rechtvaardigen, dus voor de verantwoordelijken moet duidelijk een harde sanctie volgen.”

De vereniging heeft advies gevraagd bij de GGD en die geeft aan dat alle aanwezigen in zelfquarantaine moeten. “Dat is iets wat wij de aanwezigen gaan opleggen en wat we moeten controleren”, zegt de president van de vereniging.

Elhorst zegt eerst te willen uitzoeken wat er precies gebeurd is en welke leden betrokken zijn. Dan wordt bepaald welke sanctie de studenten kunnen verwachten. Een optie is een schorsing voor het huis, dan mag het zich geen studentenhuis van RSC/RVSV meer noemen.

Een huisfeest organiseren is niet toegestaan, zo heeft de vereniging nogmaals gecommuniceerd naar alle leden. “De afgelopen tijd hebben wij gemerkt dat studenten elkaar toch blijven opzoeken, ondanks de maatregelen. Wij snappen dat iedereen behoefte heeft aan sociaal contact, maar iedereen in Nederland moet zich aanpassen aan de coronacrisis en daar past het organiseren van een feest niet bij.”

Samen met andere verenigingen, de gemeente en de universiteit zoekt RSC/RVSV naar veilige manieren om samen te komen. “Wij denken dat een voorbeeld van een oplossing zou zijn om meer op onze sociëteit te organiseren, waar de ruimte is om alles volgens de maatregelen te laten verlopen en wij het goed kunnen controleren. Hiermee willen wij voorkomen dat leden zelf activiteiten  organiseren in hun huizen.”

Tienduizend euro

Vrijdagochtend had de burgemeester nog een gesprek met de Rotterdamse studentenverenigingen. Hij vroeg de studenten mee te denken over coronamaatregelen, en beloofde het beste idee te belonen met tienduizend euro. “Dit gesprek had eigenlijk als doel de ernst van de besmettingen onder studenten duidelijk te maken”, zei hij vrijdag in een reactie op de Instagrampagina van de EUR. “We hebben helaas een behoorlijk aantal besmettingen onder studenten en daar kunnen wij niet om heen. Ik heb ze daarnaast ook gechallenged.”  Individuele studenten mogen met ideeën komen, maar de burgemeester heeft liever dat het via een vereniging gaat en dat het geld bij een studentenvereniging terecht komt.

Lees 2 reacties