“Yeah, this place is such a shipwreck. But this shipwreck, it is mine”, citeert Svenja uit een liedje van Neck Deep als ze het heeft over Meinerzhagen, de woonplaats waar haar ouderlijk huis staat op een uur rijden van Keulen. Ze wilde er zo graag weg en nu ze terug is, voelt het alsof ze nooit weggeweest is. “Maar het voelt wel anders. Niet alsof ik nog terug naar de middelbare school moet. Niet elke dag hoeven koken voelt ook als vakantie.” Ook Duitsland is in lockdown, maar vanwege een tandartsafspraak was Svenja al terug. Ze maakt zich zorgen over de lokale ondernemers die het zwaar hebben. “Als al die leuke kleine zaken failliet gaan, hebben jongeren echt niets meer in dit dorp. Dan willen ze er nog liever weg dan ik al wilde.”

EM – Alexandra en Anisia

Lees meer

Met haar nieuwe vriendin nam Alexandra binnen 12 uur matchende tatoeages

Ze droomden van een studietijd in het buitenland, liefst in Rotterdam, en toen kwam de…

Strijd om de mooiste kerstboom

Kerst zonder kerstmarkten voelt niet compleet. Dit jaar keer Svenja er extra naar uit. Het is het jaarlijkse moment waarop studenten weer terugkomen en dat is altijd erg gezellig. Na een grote verbouwing in Meinerzhagen zou er dit jaar voor het eerst een schaatsbaan zijn. “Mijn moeder en ik hebben nu al drie keer geprobeerd om zelf gekaramelliseerde amandelen te maken, die halen we andere jaren op de markt. Dat is drie keer faliekant mislukt.”

EM – Paul Hartwig

Lees meer

International Paul gaat met kerst terug naar Duitsland: ‘Ik moet eerst vijf dagen in quarantaine’

Ze droomden van een studietijd in het buitenland, liefst in Rotterdam, en toen kwam de…

Gelukkig kan het huis nog wel volledig in kerststijl opgedoft worden, en dat wordt bij Svenja thuis zeer serieus genomen. “We hebben zeker vier van die grote verhuisdozen vol met versiering. En de kerstboom moet perfect zijn. Die halen we altijd bij een lokale boer, dus je komt er alleen maar bekenden tegen. Mijn moeder, zus en ik gingen altijd samen. We kozen ieder een boom, en als die boom door de anderen niet gekozen werd, moest je een nieuwe uitzoeken. Net zo lang tot de mooiste boom gevonden is.” Dit jaar konden ze niet met zijn drieën gaan en moest haar moeder de bomen (ook voor de grootouders) zelf uitzoeken.

Vakantietijd is extra leestijd

freshman2020_svenja_02
Beeld door: Aysha Gasanova

Wat zijn Svenja’s plannen voor de kerstvakantie? “Studeren, wat anders? We moeten in januari een enorm dik boek uit hebben, dus dat is best goed gepland zo. Nu heb ik meer leestijd.” Andere plannen draaien om het zien van veel films. “Want dat is een voordeel van de lockdown: er zijn veel goede films op tv.” Een ander voordeel is dat de bank waar haar vriend stage loopt, dicht is en hij dus ook veel tijd heeft. Hij woont vlak bij Svenja en ze zien elkaar vaak.

EM – Nur _DEF

Lees meer

International Nur blijft in Rotterdam tijdens kerst: ‘Bang dat ik anders niet meer terug kan’

Ze droomden van een studietijd in het buitenland, liefst in Rotterdam, en toen kwam de…

Terug naar Rotterdam wil Svenja zeker, al is het maar omdat ze haar tentamen Statistiek niet thuis kan maken. “Ik heb een Chromebook en SPSS draait daar niet op.” Dit jaar had Svenja de meeste hoorcolleges online en werkgroepen offline. “We hadden een vak volledig online, en dat was ook waar iedereen de meeste moeite mee had. Vast geen toeval”, lacht ze. Terug naar de campus gaan, daar kijkt ook zij naar uit. Al is het maar omdat ze samen met een vriendin kan fietsen. “We fietsen dan langs de Kralingse Plas en vragen ons af hoe duur die mooie huizen daar zijn. In Duitsland haatte ik fietsen, nu helemaal niet meer.”

Bron: youtu.be