De scheur zit in het plafond van verdieping -2, ter hoogte van voetgangersuitgang nummer drie, en is ongeveer een meter lang. Volgens een woordvoerder van de Erasmus Universiteit is door de constructeur van de betrokken aannemer ‘onderzoek verricht en geconstateerd dat de scheuren geen acuut gevaar opleveren’. “Het gaat om een lokaal probleem en de constructie als geheel is goed”, aldus de woordvoerder.

De parkeerplaatsen direct onder de scheur zijn afgezet met rood-wit lint en hekken. De scheur zelf is gestut met aluminium palen en hout. Op de verdieping boven de scheur is niets te zien aan de vloer. Wel is de plek daar ook afgesloten met lint. Voor de auto-ingang van de parkeerplaats hangt rood-wit lint en sommige voetgangersingangen zijn ook afgesloten, maar niet alle.

Nog zeker 35 voertuigen

Op de onderste verdieping van de parkeerplaats in ontruiming staan bijna geen auto’s meer, de verdieping daarboven telt nog zeker 35 voertuigen. De parkeerplaats blijft voorlopig uit voorzorg dicht voor nader onderzoek. “Daaruit moet blijken welke maatregelen nodig zijn om de parkeergarage weer veilig in gebruik te kunnen nemen.” Campusbezoekers met een auto kunnen parkeren in de parkeergarage van het Mandeville. “Die sluit op werkdagen om 22.30 uur en is in het weekend en op feestdagen gesloten,” schrijft de universiteit.

Het plein en het verdere gebied op het dak van de parkeerplaats blijven gewoon open. Op de plek waar twee verdiepingen lager de scheur zit, staan scooters en fietsen geparkeerd. Die mogen blijven staan.

Het is niet de eerste keer dat de universiteit besluit een faciliteit te ontruimen. In oktober 2017 moest het Polakgebouw plotseling worden ontruimd vanwege instortingsgevaar. Oorzaak was toen een onveilige vloerconstructie. Het bleek eenzelfde constructie als die van een parkeergarage bij Eindhoven Airport, die eerder dat jaar instortte. Het gebouw bleef gesloten tot voldoende aanpassingen gemaakt waren om veiligheid te kunnen garanderen.