“Als dertiger kreeg ik een burn-out”, vertelt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven studenten waarmee ze in gesprek is over stress. “Het was zwaar, maar ook leerzaam. Ik leerde dat je niet overal goed in kan of hoeft te zijn.” Studentenwelzijn is een van de thema’s die de minister maandag bespreekt tijdens haar werkbezoek aan campus Woudestein.

In de minuten voor de minister The Living Room inloopt, worden de studenten steeds nerveuzer. De huiskamer is een plek waar studenten tot rust kunnen komen of waar ze kunnen praten als de (studie)stress ze te veel wordt. Dat de ruimte verder gevuld is met een dozijn medewerkers van de EUR en het ministerie die alles nauwlettend volgen, stoort de studenten duidelijk niet. Eenmaal in het gesprek vallen ze niet stil en kijken ze niet op of om. “De hele campus is gevuld met stress en studie”, vertelt Milly Ssebudde van The US Space. “Er is behoefte aan een plek waar je over kwetsbare onderwerpen kun praten. Eenzaamheid, racisme, depressie. Er valt zo’n last van je schouders als je een luisterend oor vindt. Je bent niet alleen.”

Van Engelshoven op de campus_Aysha (5)
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven in gesprek met studenten Beeld door: Aysha Gasanova

Hoopvol

Het is nog te veel een taboe om te zeggen dat je niet gelukkig bent, vinden alle studenten aan tafel. “Je moet uitblinken, je moet gelukkig zijn”, legt Adriana Mockovcakova van Extraordinary Life uit. “Delen met je vrienden dat je niet goed in je vel zit, is echt nog een grote stap.”

Dat het belangrijk is om te praten over problemen, herkent de minister van de tijd dat zij zelf een burn-out had. ‘Hoopvol’ is het woord dat Van Engelshoven gebruikt als ze het initiatief van de studentenhuiskamer beschrijft. “De problematiek rond studentenwelzijn moet serieus genomen worden, maar het stemt hoopvol dat er geen ingewikkelde interventies nodig zijn om stappen te zetten.”

‘BSA verhoogt de stress onder studenten’

“Wat veroorzaakt stress bij jullie?”, wil Van Engelshoven van de studenten weten. Financiën en werkdruk blijken de belangrijkste stressbronnen. “Studeren alleen is niet meer genoeg. Studeren is fulltime, maar bedrijven vragen meer dan dat: goede cijfers, commissiewerk of een bestuursfunctie”, zegt Magellaan van Rensbergen.

Het duurt ook niet lang voordat de studenten beginnen over de druk die het bindend studieadvies (bsa) met zich meebrengt. Nergens in Nederland is het bsa zo streng als hier. Bij alle studies is de eis dat studenten alle zestig studiepunten moeten halen in het eerste studiejaar, alleen Geneeskunde is een uitzondering. “Volgens mij wordt onderschat hoe zwaar dat kan zijn”, zegt Nizar El Manouzi, studentenlid van de universiteitsraad. “Eerstejaars zijn nog zo jong, eigenlijk nog kinderen.”

In september 2018 toonde Van Engelshoven zich geen voorstander van het Rotterdamse ‘nominaal = normaal’. Om de psychische druk op eerstejaars te verminderen wilde ze een bsa van maximaal van veertig studiepunten vastleggen in de wet. De Tweede Kamer ging niet akkoord. Ongeveer anderhalf jaar later is de minister nog steeds geen voorstander van het Rotterdamse systeem. “Ik hoop dan ook dat universiteiten eens kritisch kijken naar het bsa.”

Campus (46)

Lees meer

Afschaffen N=N? ‘Minister slaat de plank volledig mis’

Geneeskunde stopte vorig jaar al met N=N. Minister Van Engelshoven wil het nu overal…

Meer vast personeel

Engelshoven sprak ook met HR-medewerkers en docenten over werkdruk en de invloed van werkdruk op de kwaliteit van het onderwijs. Volgens de vakbonden is er ruim een miljard euro aan ‘achterstallige financiering’ nodig in het wetenschappelijk onderwijs. “Er moet absoluut geld bij”, benadrukt de minister maandag opnieuw.

“Maar er zijn meer knoppen waar we aan kunnen draaien. De inspanningen voor onderwijs moeten meer gewaardeerd en erkend worden.” Het hoge aantal tijdelijke contracten baart de minister zorgen. Op de EUR hebben veel docenten een tijdelijk contract, bleek laatst al uit onderzoek. “Dat zal ik ook bespreken met het College van Bestuur, want er zouden minder flexcontracten moeten zijn.”

Tijdsgeest

De studenten komen na het gesprek nog even bij van hun zenuwen. “Ik was zo zenuwachtig, maar als je gepassioneerd bent over een onderwerp kom je klaarblijkelijk toch uit je woorden”, zegt Ssebudde opgelucht. Wat de studenten erg bij zal blijven, is dat de minister achter het idee stond dat het belangrijk is voor jonge mensen om zich bewust te worden van hun mentale gezondheid. “Als je je daar nu al bewust van bent, heb je later minder kans op een burn-out”, vult Van Rensbergen aan. De openheid van de minister over haar burn-out waarderen de studenten nog het meest: “Ik vind haar echt wel cool”, concludeert Ssebudde.

rutger engels_ronald (2)

Lees meer

Rector Rutger Engels: ‘Omgaan met stress kun je leren’

De universiteit heeft een zorgplicht voor haar studenten, vindt rector magnificus Rutger…

Lees één reactie