Semiha Denktaş, Chief Diversity Officer van de Erasmus Universiteit, was ook aanwezig bij de opening. “Mensen denken dat als we niet over racisme en discriminatie spreken, het niet voor zal komen. Maar zo werk het niet. Ik denk dat The Us Space een goed initiatief is: iedereen zou over deze onderwerpen moeten kunnen praten en zich veilig voelen op de campus.”
Zeepbel doorgeprikt

Iets wat Taher en een vriendin overkwam, vormde de aanleiding voor Taher en Ssebudde om The Us Space op te richten. Tahers vriendin werd tijdens een college lastiggevallen door een medestudent omdat zij een hidjab droeg. Volgens Taher was er verder totaal geen provocatie, ze zaten gewoon in de collegezaal. “In alle tijd dat ik in Egypte woonde, heb ik nooit zoiets meegemaakt. Ik ging er altijd vanuit dat de wereld mooi was en iedereen aardig; die zeepbel werd tijdens dit college helaas doorgeprikt. Mijn vader had hiervoor zijn ervaringen met racisme nog nooit met mij gedeeld. Na het incident deed hij dat wel, waardoor ik me realiseerde dat racisme nog veel voorkomt.”
Taher vertelde haar verhaal aan haar voormalige huisgenoot Ssebudde. Veel mensen zeiden dat ze te doen hadden met Taher en haar vriendin, maar Ssebudde knuffelde Taher gewoon en zorgde ervoor dat ze zich begrepen voelde. Ssebudde was ook al meerdere keren aan discriminatie blootgesteld. Ssebudde: “Ik had ook al eerder discriminatie ervaren, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, maar ik had nooit verwacht dat ik het op de campus tegen het lijf zou lopen. Het is niet oké om tijdens een college naast iemand te zitten die niet accepteert wie jij bent. Het is niet acceptabel dat mensen zich zo gedragen, dus besloten we dat wij de oplossing voor het probleem zouden vormen.”
Respect
Hun oplossing is The Us Space, een platform dat ontworpen is om vrijheid van meningsuiting binnen de universiteit aan te moedigen. Iedereen is welkom om zijn of haar mening te delen, zolang ze zich respectvol gedragen naar anderen. Taher: “Respect is onze stelregel. Er is veel moed voor nodig om je traumatische verhaal te delen, hetzij tijdens een college of met ons persoonlijk. We willen graag dat mensen weten dat ze niet alleen zijn.”
RealTalks

Taher en Ssebudde hopen dat The Us Space op de lange termijn een groter platform voor vrijheid van meningsuiting zal worden, maar ze beginnen door RealTalks te organiseren. Deze RealTalks zijn maandelijkse sessies van 2 uur waarin ze een thema zullen adresseren dat normaal gesproken als taboe gezien wordt. Het zal gaan om onderwerpen zoals racisme, religie, discriminatie en culturele verschillen.
Iedereen kan deelnemen en mag ideeën bijdragen aan de discussie. De eerste sessie zal over omstanders gaan. Ssebudde: “We wilden voor onze eerste sessie een breed onderwerp aansnijden, en een omstander zijn is iets dat veel mensen ervaren hebben. We willen graag bespreken waarom mensen ervoor kiezen om op een bepaalde manier te reageren, maar ook de boodschap uitdragen dat het soms oké is om niets te doen.”
De eerste sessie, rond het thema ‘Omstanders’, zal op 21 februari gehouden worden, tussen 16:00 en 18:00 uur. Meer informatie over The Us Space is te vinden op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/theusspace/
Ik vind het positief zolang vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel wordt gehouden.
Wel een dingetje: “Het is niet oké om tijdens een college naast iemand te zitten die niet accepteert wie jij bent”.
Dit kan je niet voorkomen. Of het nou gaat om je religie, je huidskleur, het feit dat mensen je lelijk vinden of iets er anders arbitrairs ‘mis’ met je is. Beter dus om proberen te accepteren dat de wereld zo werkt dan om overal een safe space te creëren. Dat is namelijk een eindeloze onderneming. De enige plek waar ‘veiligheid’ kan worden gecreëerd is in je hoofd, doordat je kan accepteren dat mensen zich soms naar gedragen.
Reageren niet meer mogelijk.