Geenplofprof

Lees meer

Demonstratie WOinActie: ‘De volgende stap is een staking’

Meer dan twee duizend docenten, onderzoekers en studenten kwamen afgelopen vrijdag naar…

De staking vormt de grande finale van een landelijke actieweek, georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond (AOb) en vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek.

Protestbeweging WOinActie, de drijvende kracht achter de landelijke demonstratie in Den Haag op 14 december vorig jaar, steunt de actieweek, ‘en in principe ook de staking’, zegt initiatiefnemer Rens Bod, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. “Voorwaarde is wel dat onze vertegenwoordigers bij de universiteiten het ermee eens zijn.” Dat moet blijken tijdens een landelijke vergadering op 21 januari.

Extra docenten

De eisen van de AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek voor hbo en wo komen grotendeels overeen met die van de WOinActie: de doelmatigheidskorting moet van tafel en in plaats daarvan moet er 1,15 miljard euro aan ‘achterstallige financiering’ worden geïnvesteerd in wetenschappelijk onderwijs. Met het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs moeten extra docenten worden aangesteld.

Het hbo heeft geen aparte actieclub en wordt vertegenwoordigd door de vakbonden. “Net als de medewerkers van de universiteiten eisen ook wij dat de doelmatigheidskorting van tafel gaat. Verder willen we meer personeel en een hoger loon”, zegt bestuurder Douwe Dirk van der Zweep van de AOb.

Hij benadrukt dat de eisen gericht zijn aan de politiek – de staking is niet voor niets vijf dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart – en niet aan de werkgevers. “Wij gaan er dan ook vanuit dat de instellingen meehelpen om dit mogelijk te maken.”