Waar Karremans’ VVD het bij de landelijke verkiezingen vorig jaar nog in een nek-aan-nekrace aflegde tegen D66, is de partij nu veruit de grootste op de campus. Van de 970 uitgebrachte stemmen gingen er 345 naar de VVD. Tijdens de landelijke verkiezingen koos een op de drie stemmers op Woudestein voor D66. Nu is dat minder dan een kwart.

Opvallend genoeg is de populairste D66‘er onder stemmers op de campus niet lijsttrekker Saïd Kasmi, maar de nummer twee Chantal Zeegers. Zeegers heeft net als Karremans een verleden op de Erasmus Universiteit én in het Rotterdamse studentenleven: ze studeerde Maatschappijgeschiedenis en was bestuurslid van SSR-R.

Geen U-Buntu en Jezus Leeft

Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar is GroenLinks de derde partij bij stembureau 242, met 111 stemmen. Verder is het politieke landschap op de campus vrij gefragmenteerd en kan bijna iedere partij op enige vorm van steun rekenen. Alleen het U-Buntu Connected Front en Jezus Leeft hadden pech bij de stembus op Woudestein: niemand kleurde een vakje op hun lijsten rood.

Hoewel er een landelijk vergrootglas lag op polarisatie in de lokale politiek en hoe partijen als NIDA, DENK en de PVV zouden scoren in Rotterdam, stemde er op de campus bijna niemand op ze. Negen mensen stemden NIDA, vijf kozen er voor DENK, en de PVV kon slechts op twee aanhangers rekenen. Leefbaar Rotterdam daarentegen kreeg wel veel steun op de campus: 66 mensen stemden op Eerdmans en kornuiten.

Thuisvoordeel

Onder de kandidaten voor de Rotterdamse gemeenteraad bevonden zich behoorlijk wat studenten en medewerkers van de EUR. Thuisvoordeel, zou je denken. Hoe deden zij het op de campus? Elene Walgenbach (D66, Bestuurskunde) en Christel Monrooij (CU-SGP, Econometrie) kregen allebei twaalf stemmen. Walgenbach mag zich binnenkort raadslid noemen, Monrooij redde het als nummer twee van de ChristenUnie-SGP niet. Universitair docent Jeroen Postma (ESHPM) werd als nummer vier op de lijst van GroenLinks verkozen in de gemeenteraad en kreeg zes stemmen op Woudestein. ESSB-promovenda Talitha Stam was als nummer twaalf van D66 onverkiesbaar, maar kreeg toch tien rode bolletjes op de campus. RSM-medewerkers Pinar Coşkun (twee stemmen op de campus) en Kim Harte (een stem) stonden op de lijst bij de Partij voor de Dieren. Rechtenstudent Burak Yildiz (SP) kreeg vier stemmen, PvdA’er en eveneens rechtenstudent Lars Klappe eentje. Op Leon Graveland, student Business Information Management en nummer 14 van het CDA, stemden twee mensen.

Tegen de Wiv

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kan op de campus op weinig steun rekenen. 56 procent van de 888 uitgebrachte stemmen is tegen de ‘sleepwet’, 39 procent voor. 43 mensen stemden blanco bij het raadgevend referendum. Die uitslag is vergelijkbaar met de totale uitslag in Rotterdam: 57,4 procent tegen en 38,5 procent voor.