Je bent momenteel ondernemer en zit ook nog niet in de raad, voel je jezelf al een beetje politicus worden?

Nee nog niet, ik hoop dat ik dat ook niet snel word. Ik ben ondernemer en dat doe ik first and foremost en dit doe ik er naast. Het lijsttrekkerschap vind ik hartstikke leuk, maar ik voel mij geen politicus.

Denk je dat het goed te combineren blijft?

Dat zullen we zien. Een ding weet ik wel: ik geef niet snel op en ik zorg wel dat het werkt. Ik vind het belangrijk dat je naast je raadslidmaatschap ook met een baan in de maatschappij staat. Alle politici in Den Haag en Brussel zitten allemaal in hun eigen bubbel. Wanneer je met je poten in de modder blijft staan, zie je veel beter voor wie je het doet.

Je bent gelijk gaan ondernemen vanuit de collegebanken en bent daar nu nog steeds mee bezig. Ondertussen ben je ook lijsttrekker voor de VVD in Rotterdam. Hoe kijk jij vanuit die positie aan tegen het onderwijs dat momenteel gegeven wordt op de universiteit?

Het onderwijs is momenteel geconcentreerd op het leveren van studenten voor het postdoctoraat. De focus moet meer komen te liggen op het leveren van studenten voor de arbeidsmarkt. Ik ben betrokken geweest bij de nieuwe ontwikkeling van de educatieve visie. De universiteit heeft mij, samen met drie andere alumni, gevraagd om daar mijn verhaal over te vertellen. Ik vind het heel belangrijk om aan te stippen dat leren falen ontzettend belangrijk is. Leer studenten ook om op hun bek te gaan, want daar leren ze uiteindelijk het meeste van. Dat gebeurt nu nog veel te weinig.

foto-Vincent-Karremans-nieuw

Internationals lijken voor de universiteit onwijs belangrijk te zijn. Is er momenteel een evenwicht tussen de aandacht die uitgaat naar non-internationals en internationals?

Ik kan niet met zekerheid zeggen of er geen evenwicht is. Het verdienmodel dat wij in Nederland hebben, kan wel zorgen voor scheve verhoudingen. Het gaat er in ons verdienmodel om hoeveel studenten er op de universiteit zitten. Het zou er eigenlijk om moeten gaan hoeveel goede mensen de universiteit kan afleveren aan de arbeidsmarkt. Op basis van de output van de universiteit moet het geld worden verdeeld en niet op basis van het aantal studenten.

In november heeft Aboutaleb in het AD gesteld dat Rotterdam wil experimenteren met ophaalautomaten voor wiet. Is dat de volgende stap in het Nederlandse coffeeshopbeleid?

Ik denk dat wietverstrekking geen taak is voor de overheid, daar moet je niet aan beginnen. In mijn idee gaat Aboutaleb daarin te ver. Er zou wat mij betreft wel een commerciële legaliseringsslag kunnen plaatsvinden. Het is dan wel belangrijk dat er goede afspraken met buurlanden komen, zo kan het massale drugstoerisme worden ingeperkt. Een makkelijke oplossing is dat niet, maar we moeten denk ik voorkomen dat de overheid gemeentelijke wietfabrieken gaat creëren.

Dit jaar is de nieuwe horecanota van de gemeente Rotterdam gepubliceerd, hoe moet volgens jullie het horecabeleid in deze stad eruit zien?

Het mag flexibel waar dat kan. Meer flexibiliteit voor de ondernemer maar ook verantwoordelijkheid voor de eventuele overlast. Met dit model zijn testen gedaan en dat heeft heel positief uitgepakt. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn communicerende vaten. De VVD spreekt hier over het uitgangspunt van liberalisme: veel vrijheid, maar dus ook veel verantwoordelijkheid.

Afgelopen jaar is er in Rotterdam een gemeentelijk referendum geweest waarin werd gestemd over de woonvisie, hoe staan jullie daarin? En wat voor rol speelt studentenhuisvesting in jullie woonvisie?

De woonvisie wil ik even laten voor wat het is, maar qua wonen vind ik het heel belangrijk dat er meer starterswoningen in het middensegment worden bijgebouwd. Decennia lang trok iedereen die in Rotterdam gestudeerd had naar andere steden, nu is dat anders. Dat er meer hoogopgeleiden hier willen blijven wonen, is een enorme kans voor de stad. Wanneer er hoogopgeleiden in de stad blijven werken creëert dat meer werkgelegenheid op alle niveaus. Als er bijvoorbeeld een programmeur, HBO of WO, bij Coolblue wordt aangenomen, creëert dit ook een mogelijke baan voor een MBO’er in de logistiek. Om dit te stimuleren, moeten we eerst meer huizen bouwen.

De uitgebreide versie van dit interview is te lezen op www.fiatjustitia.nl

verkiezingen-verkiezingsbord-foto-job-zomerplaag

Onderdeel van de Special

Verkiezingen 2018

Op 21 maart mag je - mits je in Rotterdam woont - drie keer stemmen: voor de…