Stemmen tellen in de C-hal duurde tot 1.00 uur ’s nachts

De leden van het stembureau 242 in de C-hal op campus Woudestein hebben tot 1.00 uur woensdagavond stemmen geteld. D66 kwam hier als winnaar uit de bus.

Beeld: Stemmen tellen in de C-hal duurde tot 1.00 uur ’s nachts

Zes studenten en twee andere vrijwilligers moesten ruim 1400 stemmen tellen die daar gisteren werden uitgebracht voor een nieuwe Tweede Kamer.

Voorlopige uitslag nek-aan-nek

De voorlopige uitslag toont een nek-aan-nekrace tussen D66 en VVD, die respectievelijk 475 en 445 stemmen haalden. Op flinke afstand volgde GroenLinks met 207 stemmen.

Alle andere partijen bleven ver onder de honderd stemmen. Waarbij de 30 stemmen voor DENK en 26 voor het Forum voor Democratie de moeite van het vermelden waard zijn. Bij de kleine partijen mochten de Piratenpartij en 50Plus zich verheugen op 4 uitgebrachte stemmen. VNL op 3 en de Ondernemerspartij op 1 stem. Eén stemmer liet zijn stembiljet blanco, en anders dan in de rest van Rotterdam zaten er geen ongeldige stemmen in de stembus.

Counting in hall C continued until after midnight.

Peiling EM voorspelde winst D66

Uit een recente peiling van Erasmus Magazine bleek ook al dat de club van Pechtold op de meeste steun kan rekenen op de EUR. De VVD deed het in die peiling overigens aanzienlijk minder goed.

'Goed druk'

Student Léon Vervooren was voorzitter van het stembureau tijdens de ‘middagshift’ en daarmee ook verantwoordelijk voor het tellen van de stemmen. “Het is goed druk geweest op dit stembureau, vooral in de ochtend stond er een rij. De gemeente volgt via een app hoeveel stemmen er zijn uitgebracht, en heeft toen nog een extra doosje stembiljetten gestuurd. Nadat de laatste colleges waren afgelopen werd het rustig. Ik schat in dat vooral studenten en medewerkers van de universiteit hier hebben gestemd, en weinig mensen uit de omliggende wijk.”

Rondjes lopen

In typical Rotterdam style, counting is done while walking around.

Het eerste gedeelte van het stemmen tellen ging vlot, legt Vervooren uit. “We hebben in Rotterdam een aparte methode, waarbij we al rondlopend de stemmen tellen en doorgeven aan de voorzitter van de het stembureau. In een uur en drie kwartier hadden we zo op niveau van partijen de stemmen geteld. Daarna volgt het tellen van de voorkeursstemmen en dat duurde, omdat er hier veel stemmen zijn uitgebracht, nog wat langer.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.