Peiling: Erasmus Universiteit kiest voor premier Pechtold

Ruim driekwart van de respondenten in de EM-peiling heeft zijn keuze al gemaakt. D66 en GroenLinks winnen ieder op drie faculteiten, op twee andere faculteiten scoort de VVD het hoogst.

Alexander Pechtold photoshopped next to the Polak Building. Beeld: Peiling: Erasmus Universiteit kiest voor premier Pechtold

Als het aan de studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit ligt, wordt Alexander Pechtold na 15 maart de nieuwe premier. Zijn partij D66 haalt in een peiling van Erasmus Magazine verreweg de meeste stemmen. De VVD volgt op een behoorlijke afstand.

Aan de online peiling, die van 2 tot en met 9 maart liep, deden 1.122 studenten en 126 medewerkers mee. Bijna  de helft van de respondenten denkt al zeker te weten op welke kandidaat hij of zij gaat stemmen, nog eens 30 procent weet al op welke partij en een kwart twijfelt nog. Slechts een enkeling zegt blanco of niet te gaan stemmen. Dit erg lage aantal wordt mogelijk veroorzaakt door het feit dat mensen die niet geïnteresseerd zijn in de verkiezingen, ook niet gauw een enquête daarover invullen.

De uitslag

D66 is de overduidelijke winnaar van de peiling. De partij doet het zowel onder mannen als vrouwen het beste. Omgerekend naar Kamerzetels zou D66 op de EUR uitkomen op minstens 30 zetels. Daarnaast kan de partij nog 20 zetels verdienen onder mensen die overwegen op D66 te stemmen, maar het nog niet zeker weten. De VVD zou 25 zetels mogen verdelen, met potentieel nog 12 zetels van twijfelaars (zie grafiek voor de andere partijen).


De zetelverdeling op basis van de peiling onder 1.248 respondenten. Het aantal potentiële zetels is gebaseerd op respondenten die zeiden te twijfelen tussen twee of meer partijen. De foutmarge is maximaal +/- 2 zetels.

DENK wint op de Hogeschool

Onder mannelijke respondenten deelt de partij de koppositie met de VVD. Onder vrouwen is GroenLinks iets populairder dan de VVD. In vergelijking met een peiling onder studenten van de Hogeschool Rotterdam valt het verschil op in stemmen voor DENK. Daar kwam die partij als grootste uit de bus, op de EUR haalt DENK slechts 2,2 procent (+/- 0,5 procent) van de stemmen, wat neerkomt op tussen de twee en drie zetels.

Faculteiten verschillen ook van politieke kleur. Op de Rotterdam School of Management en de Erasmus School of Economics wint de VVD, hoewel bij de ESE D66 binnen de foutmarge van de liberalen ligt. De Erasmus School of Law, het iBMG en het Erasmus MC zijn een prooi voor D66. De Faculteit der Sociale Wetenschappen, de Erasmus School of History, Culture and Communication en Wijsbegeerte vormen een GroenLinks bolwerk.

Het aantal stemmen onder medewerkers is niet groot genoeg om met veel zekerheid uitspraken te doen over de uitslag, maar duidelijk is wel dat GroenLinks en D66 het beste scoren. Samen zijn ze goed voor bijna de helft van de stemmen.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

  Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

 • Geef een reactie
 • Reacties

 • Het is goed om te zien dat ’t Forum tot vijf zetels zou kunnen halen bij één van de grootste cultureel progressieve bolwerken van Nederland. Dat belooft veel voor de rest van het land.

  Baudet en Hiddema 2017, Pinochet en Hoppe 2021.

  • Helemaal mee eens! Het forum heeft een uitstekende kandidatenlijst met onder andere veel ondernemers, hoogleraren, artsen, onderwijzers en wetenschappers. Laat die frisse wind maar komen..

 • Kijk “welke” partij “wat” gedaan heeft de afgelopen 10 jaar en stem dan naar hun daden en niet naar de mooie praatjes die zij nu hebben.

  Want welke partijen zijn verantwoordelijk voor het afschaffen van het oude financieringsyteem en kozen dat geweldige leenstelsel, waar bijna elke student zich nu in verslikt?????

  Welke student vindt het prachtig om zijn deel van de 18 miljard euro op te brengen?

 • Reacties zijn momenteel gesloten.