Over een kleine maand mag je dus weer naar de stembus, misschien wel voor de eerste keer, maar waar mag je dan voor gaan stemmen? Die gemeenteraadsverkiezingen lijken op het eerste gezicht niet zo belangrijk voor studenten, maar schijn bedriegt. Zo gaat de gemeenteraad van Rotterdam bijvoorbeeld over de hoogte van kamerprijzen, de sluitingstijden van de horeca en het verlenen van vergunningen voor studentenwoningen.
De gemeente heeft de afgelopen jaren door decentralisatie zelfs nóg meer te zeggen gekregen. Gezondheidszorg, sociale voorzieningen en werkgelegenheid, veiligheid en duurzaamheid: het zijn zaken waar je moeilijk omheen kan, en waar jij door middel van gemeentelijke belastingen en heffingen aan meebetaalt.
Falende miljoenenprojecten
Hoewel het Rotterdam voor de wind lijkt te gaan, de stad wordt immers in elk hip tijdschrift of reisgidsje genoemd, maken een aantal miljoenenprojecten dat de uitslag van deze verkiezingen ook de toekomst van de stad zullen bepalen. Het wel of niet slopen van 20.000 goedkope woningen, het meebetalen aan de te verrijzen voetbaltempel van Feyenoord en het debacle rond de metrolijn naar Hoek van Holland: in de Rotterdamse politiek zijn ze daarover tot op het bot verdeeld.
Die tegenstellingen komen niet alleen terug bij de genoemde hoofdpijndossiers, maar ook wanneer het over onderwerpen als armoedebestrijding, integratie en de huizenmarkt gaat. Want hoe houden we de oevers van de Maas bewoonbaar voor zowel arm als rijk en de grote groep daar tussenin, Nederlander en nieuwkomer, student, bejaarde en gezin?

Aan keuze geen gebrek
Je kunt 21 maart uit maar liefst 519 ‘antwoorden’ kiezen. Zoveel kandidaten staan er namelijk op de lijsten van de twintig deelnemende partijen. Veel van hen stellen zich verkiesbaar namens een van de landelijke partijen, maar ook een aantal lokale partijen en nieuwkomers vechten mee om de gunst van de kiezer.
Zo sloot de winnaar van de vorige verkiezingen, Leefbaar Rotterdam, een alliantie met het Forum voor de Democratie van Thierry Baudet. Ze vormen daarmee een serieuze opponent voor de PVV, die dit jaar voor het eerst mee zal doen in Rotterdam. PVV-tegenpool DENK meldde zich ook aan het front, waarna de SP, Groenlinks, PvdA en lokale moslimpartij NIDA zich besloten te verenigen in een ‘Links Verbond’.
Wie verder leest op het stemformulier stuit op een aantal bijzondere partijen die ook kans hopen te maken op een van de 45 felbegeerde zetels in het stadhuis. Er kan bijvoorbeeld worden gestemd op Ubuntu Connected Front, dat zich richt op Caraïbische en Afrikaanse Rotterdammers, en het orthodox-christelijke JezusLeeft. De partij heeft maar één kandidaat op de lijst staan – en dat is naar het schijnt niet de Messias zelf.

Drie keer stemmen
Er wordt 21 maart niet alleen gestemd voor de gemeenteraad, maar ook voor de gebiedscommissies én het landelijk referendum. De gebiedscommissies zijn een experiment van de gemeente Rotterdam om bewoners meer zeggenschap te geven over hun buurt. Zo houden ze bij wat er voor problemen er spelen en welke behoeften er zijn. De kandidaten voor de gebiedscommissies zijn vaak geen politici, maar betrokken bewoners en ondernemers. Dus misschien wel die aardige buurvrouw of de fietsenmaker van om de hoek.
Het landelijke referendum gaat over de omstreden Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die meer bevoegdheden aan de AIVD en de MIVD geeft. In Den Haag is een meerderheid van de politici voor het invoeren van de Wiv, maar er zijn ook veel tegenstanders. Onder leiding van een groep studenten dwongen zij een referendum af, omdat zij geloven dat door de ‘sleepwet’ de privacy van burgers in het geding komt. Jij mag nu dus ‘voor’ of ‘tegen’ deze wet stemmen. Je stem is echter wel raadgevend, waardoor het nog maar afwachten is of er daadwerkelijk naar je stem wordt geluisterd.
Ook studenten uit andere Europese lidstaten mogen bij deze verkiezingen naar de stembus. Lees er meer over in de Engelse versie van dit bericht (en deel het met je internationale vrienden!)

EM helpt je bij het vinden van een politieke ‘match’
21 maart is dus dé kans om invloed uit te oefenen op hoe Rotterdam er volgens jou de komende vier jaar uit moet zien.
Om uit te vinden wie van de kandidaten daar hetzelfde over denkt, kun je de ‘Mijn Stem’-wijzer invullen, of op woensdag 7 maart naar het lijsttrekkersdebat in het Erasmus Paviljoen gaan.
Maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar je politieke match met onze studentenkieswijzer. In aanloop naar de verkiezingen verschijnt de kieswijzer, naast onder meer portretten van verkiesbare studenten en een overzicht van de verkiezingsprogramma’s, bij EM.
Met 20 partijen in onze stad wordt deze onregeerbaar. Iedere partij zegt op vele punten hetzelfde. Terug naar 4of 5 partijen zou veel beter zijn. Zoals nu wordt de democratie vernietigd.
Reageren niet meer mogelijk.