Natuurlijk bestaat het studentenleven niet alleen uit tentamens halen en wekenlang zwoegen boven de studieboeken. Borrels en feesten horen daar ook bij, zowel voor degenen die op Woudestein  studeren, als voor degenen die aan de andere kant van de stad zitten, in de witte torens van het Erasmus MC.

Mila Ivanova studeert Geneeskunde en schrijft voor EM. Ze pendelt regelmatig tussen Woudestein en Hoboken. In deze rubriek legt ze de verschillen en overeenkomsten bloot tussen ‘Oost’ en ‘West’. Deze keer gooit ze zich in het feestgedruis aan beide kanten van de stad.

Hier scoor je een dokter

Geneeskundestudenten vind je op donderdag- en vrijdagavond in de Witte de Withstraat, niet ver van hun faculteit. Café De Witte Aap en het Nieuw Rotterdams Café zijn erg populair onder de artsen-in-spe.  Blender was ook een geliefde uitgaansgelegenheid onder geneeskundestudenten, maar is helaas gesloten.

Café Linssen op de Oude Binnenweg, dat bekendstond als de stamkroeg van de Medische Faculteits Vereniging Rotterdam (MFVR), de studievereniging voor geneeskundestudenten van het Erasmus MC, is uit de gratie. Nu zit de MFVR vaker in het ‘eigen’ café ’t Vat, dat zich in de faculteit zelf bevindt.

Meeste soorten bier

Een vierdejaars Geneeskunde en ervaren feestganger, gaat graag naar café Boudewijn voor de gezellige sfeer of naar het Westerpaviljoen omdat het vlakbij de faculteit ligt en je er ‘een prima terrasje hebt’.

“Proeflokaal Reijngoud ligt centraal, aan de Witte de Withstraat, waardoor het gemakkelijk is om met mensen daar een drankje te gaan doen”, vertelt hij over zijn andere favoriete kroeg. “ Bovendien heeft Reijngoud de meeste soorten bier van de drie.”

Voor het stevigere werk heeft vierdejaars Geneeskunde Bennie Versluijs nog een tip: “Er is eens in de zoveel tijd op donderdag een leuk techno-gericht studentenfeest in Toffler: Taste genaamd.”

Hier vind je een econoom (of bedrijfskundige of psycholoog, of…)

Woudestein heeft ook z’n eigen studentenkroeg: café In de Smitse. Daar komen vaak studenten van de Rotterdam School of Management bijeen, maar er zijn uitzonderingen: “Ik ben dit jaar voor het eerst in de Smitse geweest”, geeft Jan Bas, zesdejaars Economie, toe.

In oost zijn er geen cafés waar je vooral studenten van één bepaalde studierichting vindt. Onder  Woudesteinstudenten zijn veel kroegen populair die niet erg ver van de campus verwijderd zijn, zoals Locus Publicus en De Stoep, vlakbij Oostplein.

De internationals gaan vaker naar Locus International aan de Oostzeedijk. Grand Café De Dijk, dat ertegenover ligt, is de stamkroeg van de JFR, de studievereniging voor rechtenstudenten. Voor de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam, de EFR – dus de economiestudenten – is dat Eetcafé De Stoep.

Voor een leuke kroeg zijn sommige studenten toch bereid om iets verder door te fietsen. “Als je gewoon een biertje wilt doen, ga je als ouderejaars naar de Witte de Withstraat”, volgens economiestudent Joep. Verder zijn Villa Thalia en Melief Bender populair, net als de Oude Haven met De Vrienden Live. Ook bij De Skihut en Club BED treft men deze studenten aan.

Dokters aan de pillen

Gedragen studenten van Hoboken en Woudestein zich anders tijdens het uitgaan? Een anonieme bron meldt dat de dokters-in-spe niet zelden pillen gebruiken, maar vindt het moeilijk om een inschatting te maken of ze dat vaker doen dan bijvoorbeeld economiestudenten.

“Geneeskundestudenten feesten misschien net iets harder dan de gemiddelde student”, zegt de feestgrage geneeskundestudent. “Misschien omdat ze vaak hard aan het studeren zijn en dat compenseren met volledige escalatie als ze uitgaan. Zelf ga ik met vrienden ook geregeld naar andere geneeskundefaculteiten om daar een feestje mee te pakken, en Leiden is dan wel een favoriet.”