Hoe mooi het studentenleven ook is, het kost ook geld. Mogelijkheden om daar aan te komen zijn er genoeg: lenen, bijverdienen, je ouders lief aankijken of een andere creatieve oplossing verzinnen. Zeker als je een prachtige kans wilt grijpen, zoals een uitwisseling of vakken volgen in het buitenland. Hoe pakken de studenten van Woudestein en Hoboken dit aan?

Maximaal lenen en alles uitgeven?

Auke Zijlstra, economie- en econometriestudent, heeft momenteel vijf bijbaantjes. “Ze zijn niet allemaal even druk: eigenlijk heb ik er twee die meer tijd vergen”, licht hij toe. Hij geeft onder andere les, hij is mentor en penningmeester van zijn woongebouw. Dit doet hij niet zomaar: volgend jaar gaat hij op uitwisseling naar Singapore. “Iedereen die op uitwisseling gaat en die ik ken, leent nu maximaal om wat geld achter de hand te hebben.

Van de overige studenten op Woudestein heeft ongeveer de helft één baantje, de andere helft heeft er geen.” Daarom lenen ze en zetten ze in ieder geval een deel van het geleende bedrag gelijk op hun spaarrekening. Anderen lenen maximaal en geven het gelijk uit. “Een kleine groep wil principieel niet lenen omdat ze geen studieschuld willen opbouwen, maar ik heb er zelf geen problemen mee, omdat je met econometrie vaak een goede baan krijgt”, voegt Auke eraan toe.

Grote uitgaveposten

Wat gebeurt er met al het verdiende of geleende geld? Rihannon, die Rechtsgeleerdheid met Criminologie combineert, noemt haar huur en haar boodschappen als de twee grote uitgaveposten. “Ik ga vaak langs de Albert Heijn omdat het op mijn route naar de universiteit ligt”, legt zij uit. “Ook eet ik veel groente en fruit, waardoor ik veel geld kwijt ben aan eten.” Auke geeft een groot deel van het geld uit aan zijn collegegeld en huur. “Ook kleding, gadgets en weekendjes weg met vrienden kosten veel geld, terwijl de kosten voor de studentenvereniging best meevallen”, vindt hij.

Studententeams als droombaan

Aan de andere kant van de stad, op Hoboken, is er de mogelijkheid om vanaf het eerste jaar een studiegerelateerde bijbaan in het ziekenhuis te vinden, bij een ‘studententeam’, als ondersteuning van de verpleging. “In het eerste jaar wil iedereen bij zo’n studententeam, om een mooi cv op te bouwen”, zegt derdejaars geneeskundestudente Tessa. Medestudent Najim: “Bij een studententeam werken is erg leerzaam en gewoon héél erg chill: je krijgt 11 euro per uur, daar komen nog toeslagen bovenop. En je hoeft er veel minder voor te werken dan in de horeca, waar ik geen moment pauze kon nemen.”

Felix, een andere geneeskundestudent, vindt ook dat zo’n baantje grote voordelen heeft. “ Je ziet veel in het ziekenhuis, zo ben ik gisteren tot later gebleven voor iets interessants, ook al had ik de ochtend daarop een toets. Verder leer je veel mensen kennen, waardoor je later veel makkelijker een stage of een onderzoek kunt regelen. Bovendien zijn er interne vacatures waar je ook voor gevraagd kunt worden, maar je leert in ieder geval heel veel vaardigheden die handig zijn voor je carrière.”