De hele Eurekaweek draait voor een groot deel om de studentenverenigingen. Of iemand uiteindelijk de moed verzamelt om zich ergens in te schrijven, hangt niet alleen van het enthousiasme van de promotieteams af. De keuze voor een studentenvereniging lijkt zelfs per studierichting te verschillen, blijkt uit gegevens van de studentenverenigingen over hun leden.

Medisch onderlegde roeiers

Een van de grootste Rotterdamse studentenverenigingen is Skadi, die een combinatie van feesten en roeien biedt. Skadi valt om meerdere redenen op qua ledensamenstelling. Ten eerste zijn daar inderdaad geneeskundestudenten verreweg in de meerderheid, veel meer dan de economie- en bedrijfskundestudenten. Waarom telt Skadi zoveel geneeskundestudenten? “De combinatie van sporten en gezelligheid werkt heel goed”, denkt Jet Schenk, derdejaars geneeskundestudent en Skadiaan. “Eerst hard trainen en daarna gezellig op de vereniging eten. Daarnaast is roeien een echte studentensport en dus heel groot, dus dat is leuk. Veel mensen hebben ouders die geroeid hebben dus zij krijgen het ook een beetje mee”, voegt ze toe.

 

Haar vierdejaars studiegenoot en Skadiaan Miguel Jansen heeft zelf een andere verklaring voor de populariteit van de roeivereniging. “Skadi is goed te combineren met Geneeskunde en als er eenmaal een paar bij zitten wordt het steeds populairder onder geneeskundestudenten”, denkt hij. “Misschien zijn geneeskundestudenten ook wat sportiever dan de gemiddelde student”, voegt Miguel toe.

“De laatste jaren is het hip om te sporten, je kunt er niet meer ongesport bij lopen”, vertelt een derdejaars student Economie en Recht die lid is bij Skadi. “Vet moet eraf getraind worden en je lichaam moet strak zijn, zowel bij vrouwen als bij mannen. Geneeskundestudenten weten misschien beter wat goed voor hen is, ze zijn zich er waarschijnlijk meer bewust van door hun studie”.

RSM in de meerderheid, behalve bij RSG

Bij drie van de vier grootste gezelligheidsverenigingen zijn de studenten Bedrijfskunde of International Business Administration duidelijk in de meerderheid. Een eerstejaars IBA-student die zich volgend jaar bij het RSC wil inschrijven, is dit ook opgevallen. “Bij het RSC zitten veel bedrijfskundestudenten, veel meer dan IBA door de grote groep internationals bij IBA die vaak geen lid wordt van een studentenvereniging”. Alleen bij RSG studeert slechts een op de tien leden aan de RSM. Daarmee is dit de derde groep, net wat kleiner dan Geneeskunde en Psychologie die de eerste plaats delen bij deze studentenvereniging.

Top 5 verrassend vergelijkbaar bij de studentenverenigingen

Bij Laurentius, RVSV, RSC en S.S.R.-Rotterdam studeren de meeste leden Economie, Rechtsgeleerdheid of Bedrijfskunde. Eigenlijk is het logisch: het zijn de grote studies aan de Erasmus Universiteit. Een derdejaars student Economie en Recht heeft echter een andere verklaring: “Het zijn de grote en minder zware studies die veel vertegenwoordigd zijn in de studentenverenigingen.” Zijn studiegenoot merkt nog iets anders op: “Een bepaald soort mensen wordt lid bij zo’n vereniging: zo zijn economen misschien uitgesprokener en vaker lid dan econometristen.”

Weinig gezelligheid voor Geneeskunde

wapen RSC

Ondanks het feit dat Geneeskunde een van de grootste studies aan de Erasmus Universiteit is, zijn deze studenten bij geen enkele grote gezelligheidsvereniging  in de meerderheid. Zo is slechts 3 procent van de leden van het RSC arts in spe. Een zevendejaars Economie en Recht student vindt dit niet zo onlogisch. “Als je puur geografisch kijkt, ligt de geneeskundefaculteit ver van alle studentenverenigingen”.

Als geneeskundestudenten toch lid worden, worden ze drie keer vaker lid bij Laurentius dan bij het RSC. “Waarschijnlijk zitten er meer geneeskundestudenten bij Laurentius, omdat geneeskunde veel vrouwen telt en de studentes geen lid kunnen worden bij het RSC”, vermoedt een econometriestudent die lid is bij Laurentius. De cijfers bevestigen zijn vermoeden: bij RVSV is Geneeskunde de op een na grootste studie. “Ook is er een speciale borrel voor geneeskundestudenten bij Laurentius”, voegt hij toe.