De zomer nadert. Dat betekent dat afstudeerders werken aan hun scripties en tussendoor zoeken naar een baan of naar een stage. EM volgde vier studenten in hun zoektocht naar een stage of startersbaan. En ondanks dat de economie aantrekt is hun oordeel niet mals: solliciteren is keihard werken. Lees hier hun belangrijkste tips en doe er je voordeel mee.

Deze tips zijn onderdeel van een groot verhaal over ervaringen van studenten op zoek naar een startersbaan of stage. Lees de persoonlijke ervaringen van collega-studenten Alderik Merema, Barbora Kozarova, Melodi Tamarzains en Hilde Santegoeds. De vier studenten zetten ook tips op een rijtje voor de student die start op de arbeidsmarkt. Doe er je voordeel mee.  Ook maakte EM profielen van drie handige netwerksites om een baan mee te vinden: Magnet.me, recruitmentbureau YER en Talentsbook.

1.    Een stage of baan vinden is keihard werken

Een toffe stage of passende startersbaan komt niet aanwaaien. Zelfs met een tweede master en een berg aan nevenactiviteiten staan werkgevers niet voor je in de rij, merkte Hilde Santegoeds. Ze begon afgelopen november met een stage zoeken, en had eind maart pas beet bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze solliciteerde vijftien keer en mocht een paar keer op gesprek komen. “Soms voelde ik tijdens die ontmoeting een wederzijdse klik. Dan doet een afwijzing echt zeer.” Ook Barbora Kozarova uit Slowakije beseft maar al te goed dat ze niet in een luxe positie zit. Ze solliciteerde al 23 keer op vacatures over de hele wereld, maar werd nog nergens uitgenodigd voor een gesprek. Toch blijft ze gemotiveerd: “Er komt een moment dat mijn CV niet compleet waardeloos blijkt te zijn.”

Kortom, je moet veel tijd en energie (blijven) stoppen in het zoeken naar een stage of baan.

2.    Online ontdek je nieuwe potentiele werkgevers

Tijdens recruitmentactiviteiten op de campus lijkt het soms of je alleen maar bij grote bedrijven en multinationals kunt gaan werken. Dat is natuurlijk niet zo. Misschien voel je je juist beter thuis bij een midden- en kleinbedrijf. Om uit te zoeken waar je allemaal kunt gaan werken, kun je je bijvoorbeeld aanmelden op de website Magnet.me. Bedrijven die jou interessant vinden, kunnen je via de site een contactverzoek sturen. Als je die accepteert, kunnen zij jou benaderen voor een nadere kennismaking, en ze kunnen je op de hoogte houden van hun open dagen of workshops. Melodi Tamarzians was vooraf sceptisch over het nut van Magnet.me, maar is vooral door die laatste functie positief verrast. “Vaak zag ik interessante activiteiten voorbij komen, maar kon ik er niet naartoe vanwege het tijdstip. Dan tipte ik vrienden die wel konden gaan.” Tamarzians noemt het ook een pluspunt dat je bedrijven in een bepaalde regio kunt zoeken. “Ik weet nu dat er in de buurt wat kleine bureaus zijn die zich bezighouden met recht van de gezondheidszorg, zoals Van der Feltz Advocaten of AKD. Die onthoud ik voor na mijn stage.” Ook Alderik Merema heeft via de site twee nieuwe potentiele werkgevers ontdekt: de Raad voor de Rechtspraak en Stek, een Amsterdams advocatenkantoor met 20 medewerkers.

3.    Vacaturetitels zeggen niet alles

Staar je niet blind op één bedrijf of één functie. Zoek naar vacatures op verschillende websites, en lees ze altijd inhoudelijk. Dezelfde functie wordt niet altijd hetzelfde geformuleerd, heeft Santegoeds gemerkt nu ze heel veel vacatureteksten heeft gelezen. “Het zijn vaak ingewikkelde Engelse termen, waar ik niet aan kan afleiden wat de baan inhoudt.” Door te lezen wat eisen en taken inhouden, kun je wel afleiden of het iets voor je is. “Bovendien ontdek je zo misschien nieuwe functies, waar je eerder nog niet aan had gedacht.”

Volgens Merema kun je ook gerust aan recruiters vragen welke functies volgens hen bij jouw kennis en ervaring passen. Daarmee vang je volgens hem twee vliegen in een klap. “Je doet inspiratie welke functie bij je past en de recruiter leert jou tijdens het gesprek wat beter kennen.” Tamarzians heeft daar een andere opvatting over. Ze twijfelt of recruiters oprechte interesse hebben in studenten: “Ze zeggen altijd dat ze op zoek zijn naar authentieke mensen, maar hoe kan dat als die ook in hun kaders moeten passen?”

Kortom, lees veel vacatures, en lees ze zorgvuldig voor je afweegt of de functie bij je past.

 

4.    Netwerken blijft het belangrijkst

Mensen kennen blijkt nog steeds rete-effectief als je een stage of baan zoekt. Bij netwerken denk je misschien aan grote borrels waar je met knikkende knieën op vreemden af moet stappen, maar netwerken betekent ook bestaande contacten aanhalen. Dat is niet zo eng, maar kan net zo waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan docenten, medestudenten, (sport)clubgenoten of familie. Ook mensen uit je verleden kun je weer opzoeken. Tamarzians deed dat met succes. Ze kende hoogleraar Erwin Kompanje van een eerdere sollicitatie en heeft hem stomweg gevraagd of hij haar wil leren om onderzoek te doen. Sommige vrienden vonden het raar dat ze ‘zomaar’ een hoogleraar mailde of hij een stageplaats voor haar had, maar ze is ervan overtuigd dat zoiets kan werken. “Als je interesse toont voor iemands passie, heb je de aandacht te pakken. In mijn geval heeft het goed uitgepakt: hij leert me om  onderzoek te doen en samen gaan we een wetenschappelijk artikel schrijven.”

Contact leggen met oude bekenden doe je eenvoudig via LinkedIn. Werkt een oud-klasgenoot bijvoorbeeld bij een bedrijf dat je interesseert? Nodig hem of haar uit voor een kop koffie. Dat zal in de eerste plaats een gezellig weerzien zijn, en voilà, je hebt een contact bij dat bedrijf. Iets soortgelijks probeert Kozarova, die droomt van werken bij Lego. “Om een ingangetje te vinden, zoek ik op LinkedIn contact met jonge mensen die er al werken. Ik kies  bewust jonge mensen, omdat ik sneller een band kan opbouwen met hen dan met directeuren.” Tegelijkertijd kwam Kozarova via een vriendin binnen bij accountantskantoor pwc. Ze is in gesprek om in te stromen in The Associate Academy; het werken-lerentraject om registeraccountant te worden.

5.    Maak jezelf urgent

Lukt het je niet om je droombaan te vinden? Maar heb je wel scherp voor ogen waar je goed in bent en hoe je die vaardigheden kunt vertalen naar een baan? Denk dan andersom, oppert Tamarzians. “Bedenk wat het pijnpunt is van het bedrijf, en hoe jij dat kunt oplossen. Kortom, maak jezelf urgent.” Ze geeft toe dat het best lastig is om jezelf – als starter nota bene – urgent te maken, want daar is zelfvertrouwen en moed voor nodig. Aan de andere kant: als je al vaker bent afgewezen, waarom zou je het niet eens proberen, meent ze. “Trek de stoute schoenen aan en creëer je eigen baan.”

Volgens de rechtenstudent zouden meer studenten zo moeten denken, omdat velen net als zij tussen sectoren zijn opgeleid. “Daar is de arbeidsmarkt niet op voorbereid.” Ze vindt het zonde als starters een baan aannemen, terwijl die niet goed bij hen past. Snel voegt ze daar aan toe dat ze het makkelijk kan zeggen, want ze is nog niet op zoek naar een baan en is nog niet talloze keren afgewezen. Kozarova wel, en die kijkt er dan ook anders naar. Haar droombaan bij Lego houdt ze in het vizier, maar qua startersbaan is ze niet zo kieskeurig. “Ik solliciteer op alles wat me interessant lijkt.”

Opzet van het kwalitatieve EM-onderzoek

EM volgde vier studenten in hun zoektocht naar een stage of baan van februari tot mei dit jaar. Ze gebruikten daarbij onder andere de websites Magnet.me en Talentsbook en ze schreven zich in bij recruitmentbureau YER. Uiteraard waren ze vrij om ook op elke andere manier te zoeken en te solliciteren. EM hield een intake- en eindgesprek met de deelnemers, en tussendoor was er om de paar weken telefonisch contact.

Hilde Santegoeds (23 jaar) – masterstudent Management en Governance van complexe systemen (FSW). Loopt stage bij Bureau Internationale Samenwerking, onderdeel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Advies: “Veel vacaturetitels zijn vaag geformuleerd, en betekenen niet altijd hetzelfde. Lees daarom altijd de functieomschrijving om uit te vinden of het iets voor je is.”

Melodi Tamarzians (22 jaar) – masterstudent Recht van de Gezondheidszorg (ESL). Loopt stage bij Erwin Kompanje, hoogleraar Klinische Ethiek in het Erasmus MC. Samen doen ze onderzoek naar weigergronden van artsen. Advies: “Als je geen geschikte baan vindt, draai de rollen om en creëer een functie waarmee je het bedrijf helpt.”

Alderik Merema (23 jaar) – masterstudent Recht van de Gezondheidszorg (ESL). Zoekt een stage bij een advocatenkantoor, een zorgverzekeraar op een ander bedrijf als tegenhanger van zijn eerdere stage bij de overheid. Advies: “Zoek je een stage of baan? Vertel het aan iedereen in je netwerk, want dat is nog altijd effectief.”

Barbora Kozarova (24 jaar) – masterstudent Accounting & Control (ESE), komt uit Slowakije. Ze droomt ervan om bij Lego aan de slag gegaan, want ze is gek op het speelgoed. Een startersbaan bij Lego is schaars, daarom solliciteert ze nu op allerlei passende functies.

Advies: “Via via kom je sneller ergens binnen. Ken je niemand bij je droombedrijf? Leg contacten, bijvoorbeeld via LinkedIn.”