Op zoek naar een baan: Melodi Tamarzians

EM volgde vier studenten in hun zoektocht naar een stage of startersbaan. Ze waren vrij in hoe ze dat aanpakten, maar EM vroeg hen wel om sowieso gebruik te maken van de websites Magnet.me, Talentsbook en recruitmentbureau YER. Dit zijn de ervaringen van Melodi Tamarzians (22 jaar).

Dit profiel is onderdeel van een groot verhaal over ervaringen van studenten op zoek naar een startersbaan of stage. Lees de persoonlijke ervaringen van collega-studenten Alderik Merema, Barbora Kozarova, Melodi Tamarzains en Hilde Santegoeds. De vier studenten zetten ook tips op een rijtje voor de student die start op de arbeidsmarkt. Doe er je voordeel mee. Ook maakte EM profielen van drie handige netwerksites om een baan mee te vinden: Magnet.me, recruitmentbureau YER en Talentsbook.

Melodi Tamarzians

‘Ik stap liever op mensen af’

Bachelor: Rechtsgeleerdheid (Radboud Universiteit Nijmegen)

Master: Recht van de Gezondheidszorg (Erasmus Universiteit)

Stage: in het Erasmus MC bij hoogleraar Klinische Ethiek Erwin Kompanje om onderzoek te doen en een wetenschappelijk artikel schrijven in periode april tot augustus

Aantal sollicitaties: 5 open sollicitaties

Melodi had nog nooit online gezocht naar een baan, en ze had nog nooit online gesolliciteerd. “Vrienden verklaarden me voor gek dat ik me niet had aangemeld bij vacaturesites, maar ik stap liever op mensen af om te vragen of ze me kunnen helpen.” Zonder schroom maakt ze bijvoorbeeld een praatje met interessante gastsprekers bij lezingen of colleges. “Bij een spontane ontmoeting heb ik geen tijd om nerveus te worden, zoals voor een sollicitatiegesprek. Als je face-to-face met iemand praat, weet je allebei meteen wie je voor je hebt. Dat mis ik bij online ontmoetingen.”

Inspiratie

Sceptisch was ze daarom over de websites die ze zou gaan gebruiken, maar nu weet ze dat die ook waardevol zijn. Door te zoeken naar vacatures op de sites weet ze wat er allemaal ‘te koop’ is. Vooral Magnet.me heeft haar in positieve zin verrast, vanwege de relevante vacatures. “Als ik op zoek was geweest naar een juridische functie, had ik die zeker weten gevonden.”

Keuze uit 2 stages

Magnet.me was vooral een inspiratiebron, bijvoorbeeld de vacature voor econoom bij onderzoeksbureau NIVEL. Daar reageerde ze niet op, maar het bracht haar op het idee om NIVEL te mailen of ze een onderzoeksstage voor haar hadden. Haar open sollicitatie had succes, want ze mocht er aan de slag. Toch koos ze voor het Erasmus MC, waar ze op hetzelfde moment groen licht kreeg. “Ik wil hier uitzoeken of een onderzoeksbaan bij me past. En ik ben benieuwd of ik hele dagen op kantoor kan zitten, inclusief vaste lunchtijden”, lacht ze .

Lage drempel om contact te leggen

Achteraf is het haar meegevallen wat online vacatures- en sollicitatiesites kunnen opleveren. Ze vindt het een pluspunt dat je met één klik in contact komt met bedrijven, of bij Talentsbook zelfs kunt solliciteren. “Je hoeft geen social mediafreak te zijn om er iets uit te halen.” Al houdt persoonlijk contact haar voorkeur.  LJ