Op zoek naar een baan: Magnet.me

Voor wie:

Magnet.me bestaat sinds 2012 en is er voor Nederlandstalige en internationale hbo- en universitaire studenten vanaf het 2e bachelorjaar tot 2 jaar na het afstuderen. Het is gratis voor studenten en voor bedrijven, maar de laatste kunnen ook kiezen voor een betaald pakket. Er zijn ruim 700 bedrijven en organisaties aangesloten en die komen uit elke hoek: van grote FMCG’ers (fast moving consumer goods) tot media start-ups en van advocatenkantoren tot ingenieursbureaus. Qua grootte van de bedrijven is het redelijk gelijk verdeeld, maar het mkb groeit het hardst op Magnet.

Hoe werkt Magnet.me?

De website onderscheidt zich van bijvoorbeeld LinkedIn, doordat studenten en bedrijven elkaar vinden zonder elkaar te kennen. Als het profiel van een student voor minimaal 60 procent  overeenkomt met de wensen van een bedrijf, wordt er automatisch een connectieverzoek verstuurd naar de student. De bedrijven/organisaties die je als student accepteert vormen een groep van potentiele werkgevers. Zo ontdek je ook onbekende bedrijven. En tegelijkertijd zit je bij het bedrijf in de poule van geschikte toekomstige medewerkers. Op je eigen pagina staat een overzicht met evenementen, stages en vacatures die passen bij je profiel en wensen.

Typische Magnet.me:

Het bedrijf begon drie jaar geleden met de drie oprichters;  nu zijn er 30 medewerkers in dienst. De website faciliteert alleen in het contact leggen tussen studenten en bedrijven, het echte solliciteren gebeurt via de site om. Daarom is onbekend hoe vaak de connectie heeft geleid tot het vinden van een stage of baan. Vincent Karremans, een van de oprichters, hoort wel vaak van recruiters dat ze studenten hebben aangenomen via de site. Hij kan alleen zeggen dat er nu in totaal 648.166 connecties zijn.

Oordeel:

De Nederlandssprekende studenten zijn te spreken over Magnet.me, omdat de website logisch in elkaar steekt en de lay-out functioneel is. De instructievideo ingesproken door Jort Kelder is helder. En het invullen van het uitgebreide profiel vinden de studenten geen probleem, ook omdat je het op een later moment kunt afmaken.

Ze vinden de zoekfunctie waarbij je veel filters aan kunt zetten prettig. En er rollen veel relevante vacatures uit qua inhoud en niveau. Daar is de Engelstalige student het niet mee eens. Ze vindt nauwelijks Engelstalige startersfuncties. Ook vraagt zich af waarom ze het profiel niet kan synchroniseren met bijvoorbeeld LinkedIn.

Meld je aan bij Magnet als:

Je geen idee hebt waar, en in welke functie je wilt gaan werken

Je op de hoogte wilt blijven van bedrijfsbezoeken en open dagen

Je wilt peilen wat je waard bent

Dit profiel is onderdeel van een groot verhaal over ervaringen van studenten op zoek naar een startersbaan of stage. Lees de persoonlijke ervaringen van collega-studenten Alderik Merema, Barbora Kozarova, Melodi Tamarzains en Hilde Santegoeds. De vier studenten zetten ook tips op een rijtje voor de student die start op de arbeidsmarkt. Doe er je voordeel mee. Ook maakte EM profielen van drie handige netwerksites om een baan mee te vinden: Magnet.me, recruitmentbureau YER en Talentsbook.