Op zoek naar een baan: Alderik Merema

EM volgde vier studenten in hun zoektocht naar een stage of startersbaan. Ze waren vrij in hoe ze dat aanpakten, maar EM vroeg hen wel om sowieso gebruik te maken van de websites Magnet.me, Talentsbook en recruitmentbureau YER. Dit zijn de ervaringen van Alderik Merema (23 jaar).

Dit profiel is onderdeel van een groot verhaal over ervaringen van studenten op zoek naar een startersbaan of stage. Lees de persoonlijke ervaringen van collega-studenten Alderik Merema, Barbora Kozarova, Melodi Tamarzains en Hilde Santegoeds. De vier studenten zetten ook tips op een rijtje voor de student die start op de arbeidsmarkt. Doe er je voordeel mee. Ook maakte EM profielen van drie handige netwerksites om een baan mee te vinden: Magnet.me, recruitmentbureau YER en Talentsbook.

Alderik Merema

Bachelor: Rechtsgeleerdheid (Universiteit Utrecht)

1e master: Recht en onderneming (Universiteit Utrecht)

2e master: Recht van de Gezondheidszorg (Erasmus Universiteit)

Zoekt stage: bij een advocatenkantoor, een zorgverzekeraar of een ander bedrijf als tegenhanger van zijn eerdere stage bij de overheid.

Aantal sollicitaties: 15-20 open sollicitaties

Alderik heeft een gevuld CV met twee masters en een stage bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Toch wil hij meer werkervaring opdoen voordat hij de arbeidsmarkt op gaat. Als tegenhanger van zijn stage bij de overheid, wil hij nu stagelopen bij een zorgverzekeraar, een bedrijf, of een advocatenkantoor. Wat betreft de laatste, zoekt hij vanwege de sfeer een kleiner kantoor. Bijvoorbeeld KIENLegal, waar hij eens op bezoek ging. Hij bezocht ook grote kantoren, maar die spraken hem minder aan. “De sfeer daar was formeel. Iedereen liep er strak in pak en ik kreeg de indruk dat zij dag en nacht aan het werk waren. Dat is niet voor mij weggelegd.”

Open sollicitaties

De masterstudent heeft goed voor ogen wat hij zoekt. Bij gebrek aan passende vacatures doet hij regelmatig open sollicitaties. Hij verdwijnt dan niet in een berg aan sollicitaties en hoopt zo onder de aandacht te komen van potentiële werkgevers. “Als ze op een bepaald moment iemand nodig hebben, denkt de werkgever misschien aan mij”, redeneert hij.

Nieuwe werkgevers ontdekt

Door de netwerkverzoeken van bedrijven en organisaties op de site Magnet.me ontdekte Alderik meer potentiële werkgevers. Zo kreeg hij een netwerkverzoek van Stek, een Amsterdams advocatenkantoor met 20 medewerkers. En van de Raad van de Rechtspraak. Over de effectiviteit van Talentsbook en YER is hij minder te spreken, want op hun sites zag hij geen relevante vacatures. Na een belletje naar YER bleek dat het recruitmentbureau niet zo actief is in de juridische branche. LJ