Op zoek naar een baan: Hilde Santegoeds

EM volgde vier studenten in hun zoektocht naar een stage of startersbaan. Ze waren vrij in hoe ze dat aanpakten, maar EM vroeg hen wel om sowieso gebruik te maken van de websites Magnet.me, Talentsbook en recruitmentbureau YER. Dit zijn de ervaringen van Hilde Santegoeds (23 jaar).

Dit profiel is onderdeel van een groot verhaal over ervaringen van studenten op zoek naar een startersbaan of stage. Lees de persoonlijke ervaringen van collega-studenten Alderik Merema, Barbora Kozarova, Melodi Tamarzains en Hilde Santegoeds. De vier studenten zetten ook tips op een rijtje voor de student die start op de arbeidsmarkt. Doe er je voordeel mee. Ook maakte EM profielen van drie handige netwerksites om een baan mee te vinden: Magnet.me, recruitmentbureau YER en Talentsbook.

Hilde Santegoeds

“Solliciteren is vermoeiend en hard werken”

Bachelor: Internationale Ontwikkelingsstudies (Wageningen University)

1e master: Organisatie & Management (Antwerpen Universiteit)

2e master: Management en Governance van complexe systemen (Erasmus Universiteit)

Stage: bij Bureau Internationale Samenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 1 mei tot 1 november 2015

Aantal sollicitaties: 15

Hilde zocht een klein half jaar naar een stage en omschrijft die zoektocht als vermoeiend en hard werken. “Het aanbod is gering en er zijn veel studenten. De sollicitatieprocedure voor een stage is gelijk aan die voor een baan”, concludeert ze een tikje verbaasd.

Een paar keer had ze een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld bij de PvdA, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en bij de Nederlandse ambassade in Congo. Als achteraf bleek dat ze niet de beste kandidaat was, moest ze even slikken. Zeker als ze tijdens het gesprek een klik voelde met de ander. Achteraf is ze blij dat ze niet eerder ‘beet’ had, want haar stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken is haar op het lijf geschreven. “Nu besef ik dat een stage bij de PvdA helemaal niet goed bij me paste.” Ze gaat onderzoek doen naar nieuwe samenwerkingsvormen in ontwikkelingshulp.

Formuleer duidelijk wat je kunt

Hilde kreeg de stage, omdat de combinatie van haar studies goed aansluit bij het onderwerp. Ook weet ze dat haar CV er door de opvallende lay-out uitsprong, en ze had ze haar motivatiebrief duidelijk toegespitst op de vacature. Bovendien kon ze tijdens het sollicitatiegesprek goed vertellen wat ze te bieden had, maar dat heeft ze moeten leren. “Vertellen over wie ik ben, ging me altijd wel goed af. Maar formuleren wat ik goed kan, is lastiger. Terwijl het de ander daar juist om gaat”, weet ze inmiddels. Hilde leerde uit eerdere gesprekken dat ze door haar enthousiasme soms wat te amicaal overkwam. “Dat probeer ik voortaan dus te doseren.”

Verkeerde match

Via Magnet.me heeft Hilde interessante vacatures gevonden voor een stage en een baan, maar dat geldt niet voor Talentsbook of YER. Van YER kreeg ze onder andere een vacature in haar mailbox voor directeur bij een technisch bedrijf. Hoe matchen ze dat aan mij?, vroeg ze zich af. “Een medewerker van YER zei me dat ik niet teveel aandacht moet geven aan die mail, want die sluiten niet goed aan qua niveau.” Navraag bij recruiter Justin Dorst van YER leert dat Hilde geen relevant financeprofiel heeft, dus er zijn weinig relevante vacatures voor haar. LJ