Op zoek naar een baan: Talentsbook

Voor wie?

Talentsbook, de website van ‘het nieuwe solliciteren’, is voor hbo-en universitaire studenten en bestaat sinds september 2014. Twee oprichters en vijf studenten werken aan verbetering van de site. Half mei is de app gelanceerd, en vanaf dat moment is de website ook in het Engels beschikbaar.

Ruim 80  bedrijven zijn aangesloten bij de website, en de meeste komen uit de branches Finance, Human Resource, Juridisch en de ICT. Qua grootte is een kwart mkb (bijvoorbeeld Travelbird) en multinational (Rabobank), en de rest zit ertussenin.

Hoe werkt het?

Als je een profiel aanmaakt, kun je een video uploaden waarin je jezelf voorstelt. Als je vervolgens een interessante vacature ziet, solliciteer je met één klik: een ‘like’. De werkgever ontvangt jouw profiel per e-mail. Die kan jou eventueel ook ‘liken’ en dan ontstaat er een match. Beide partijen ontvangen elkaars contactgegevens om direct te bellen, mailen of om af te spreken. Gemiddeld heeft de websites 110 matches per maand.

Oprichter Najim el Bouchtaoui wil solliciteren op deze manier simpel en snel maken. Het schrijven van een motivatiebrief vindt hij achterhaald en onnodig. Volgens hem zegt een brief weinig en kun je je beter presenteren in een video. Of als het zover komt, in een persoonlijk gesprek. 

Typisch Talentsbook:

Op de website is je profiel openbaar, zodat de werkgever makkelijk door de studentenpoule kan bladeren. Die kan potentiële kandidaten uitnodigen met een ‘like’. “Dat vergemakkelijkt en versnelt het proces voor beide partijen”, zegt El Bouchtaoui.

Oordeel:

De naam spreekt tot de verbeelding, maar de site zit niet zo duidelijk in elkaar vinden de studenten. Ze bedoelen dan vooral het deel waarin je je profiel moet invullen: waar moet je wat invullen en waar vind je het terug? Het profiel is ook minder uitgebreid in vergelijking me Magnet.me.

Een student vond het laagdrempelige van liken fijn en merkte dat van die bedrijven vaker vacatures voorbij kwamen. Toch waren de meesten niet zo tevreden over het resultaat van de zoekfunctie. Er kwamen teveel vacatures tevoorschijn, zodat je die zelf alsnog goed moest uitpluizen. Vaak waren die vacatures niet passend qua inhoud of qua niveau.

Meld je aan bij Talentsbook als:

Je wilt pionieren op het gebied van solliciteren

Je lui bent en geen zin hebt om een motivatiebrief te schrijven: een ‘like’ is voldoende

Je een studiegerelateerde bijbaan zoekt

Je wilt solliciteren via een app

Dit profiel is onderdeel van een groot verhaal over ervaringen van studenten op zoek naar een startersbaan of stage. Lees de persoonlijke ervaringen van collega-studenten Alderik Merema, Barbora Kozarova, Melodi Tamarzains en Hilde Santegoeds. De vier studenten zetten ook tips op een rijtje voor de student die start op de arbeidsmarkt. Doe er je voordeel mee. Ook maakte EM profielen van drie handige netwerksites om een baan mee te vinden: Magnet.me, recruitmentbureau YER en Talentsbook.