Op zoek naar een baan: Recruitmentbureau YER

Voor wie?

Het Nederlandse bedrijf YER is 28 jaar geleden begonnen als Young Executive Recruitment, dus gespecialiseerd in startersbanen. Tegenwoordig bemiddelt het bureau vooral voor hogere functies met een jaarsalaris vanaf 50.000 euro. De klanten komen uit alle branches, maar voornamelijk uit de Techniek, Finance en het Onderwijs. Ook kloppen gemeenten er vaak aan, aldus Annemarie Bosch van YER. Het zijn zowel midden- en kleinbedrijven, als grote bedrijven en multinationals.

Hoe werkt YER?

Toch kunnen studenten zich wel degelijk aanmelden, want af en toe heeft YER wel startersbanen voor Nederlandstaligen of internationals. Bovendien, als starters na een paar jaar werken toe zijn aan een nieuwe stap, kan het bureau misschien meer voor hen betekenen.

Als je je aanmeldt bij YER, word je niet automatisch uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Pas als je reageert op een vacature en de recruiter ziet een mogelijke match, nodigt die je uit voor een gesprek. Dat kan snel gaan; Barbora Kosarova werd een dag na haar sollicitatie gebeld voor een kennismaking. Wel kun je altijd contact opnemen met een van de vestigingen, zodat een recruiter jouw CV kan bekijken en kan vertellen wat die voor je kan betekenen.

Typisch YER

Aan campusrecruitment doet YER wel, maar op eigen wijze. Sinds 10 jaar heeft het bureau recruitment op campusevenementen bewust laten varen. Het bureau heeft nu studentenscouts rondlopen op alle hogeschool- en universiteitscampussen in Nederland. Reden: om al vroeg in contact te komen met de krenten uit de pap. Die scouts speuren naar studenten met een vwo-diploma, liefst een bètaprofiel en een gemiddeld cijfer van 7,5 of hoger. Ook vindt YER een vlotte studieduur, een buitenlandervaring en een stage op je CV interessant. Scouts kunnen altijd talenten aandragen en bij succes krijgen zij een vergoeding. Soms worden ze ook op pad gestuurd voor een specifieke vacature. Veel scouts zijn zelf op die manier bij het bureau binnengekomen.

Jaarlijks leert YER op deze manier gemiddeld 120 studenten kennen. Die mogen langskomen voor een oriënterend gesprek. Ook laat het bureau hen kennismaken met bedrijven via inhousedagen, stages of business courses.

Oordeel:

De website geeft geen duidelijkheid hoe YER werkt. Na een telefoontje naar het Rotterdamse kantoor hoorden de studenten waarom ze nog niets hadden gehoord: hun profiel paste (nog) niet bij een vacature, of ze hadden hun profiel niet volledig ingevuld. Dat je zelf moest bellen om meer te horen, werd de studenten niet duidelijk via de website en vormde ook een drempel. ”Het voelde al meer als een sollicitatie”, zegt Melodi Tamarzians.

Op Barbora Kosarova na verwachten de studenten niet dat YER hen gaat helpen aan een startersbaan. Het zoeken naar vacatures op de site gaat soepel, maar omdat YER niet in alle branches erg actief is, kwamen daar weinig relevante resultaten uit.

Meld je aan bij YER als:

Je een technische studie doet of iets met finance

Je een stage of baan zoekt als strategy consultant

Je goede cijfers hebt gehaald, zo goed als nominaal loopt en in het buitenland bent geweest

Je alvast ergens ingeschreven wilt staan voor een eventuele tweede, derde of zevende baan

Dit profiel is onderdeel van een groot verhaal over ervaringen van studenten op zoek naar een startersbaan of stage. Lees de persoonlijke ervaringen van collega-studenten Alderik Merema, Barbora Kozarova, Melodi Tamarzains en Hilde Santegoeds. De vier studenten zetten ook tips op een rijtje voor de student die start op de arbeidsmarkt. Doe er je voordeel mee. Ook maakte EM profielen van drie handige netwerksites om een baan mee te vinden: Magnet.me, recruitmentbureau YER en Talentsbook.