Hoe heet je ook alweer?
Je groepje, gidsen, organisatoren, willekeurige dronken medestudenten tijdens een feestje… Je ontmoet heel veel nieuwe mensen tijdens de Eurekaweek. En zoveel namen in een korte tijd kan soms lastig zijn. En niks zo ongemakkelijk als na uren samen de stad ontdekken of karaokeliedjes zingen niet meer weten hoe iemand heet.
Het beste is om de pleister er zo snel mogelijk af te trekken. Beter dat je iemand na een kwartier nog eens om de naam vraagt, dan na een paar dagen. Als je dat alsnog ongemakkelijk vindt, kun je ook gaan voor de ‘hoe heet je ook alweer?’. En als het antwoord komt, zeg je gewoon: “Nee, ik bedoel je achternaam.”
De kater komt altijd later
Overdag leer je de stad, elkaar en het universiteitsleven kennen. ’s Avonds maak je kennis met het nachtleven in Rotterdam. Ondanks dat er deze week volop gefeest wordt, draait de introductieweek de laatste tijd steeds minder om drinken. De afgelopen jaren is het drankbeleid veranderd. Zo gaat de tap pas vanaf 14 uur open, zijn er minder barren op de feestlocaties en wordt bier met een lager alcoholpercentage geschonken.
Feit blijft namelijk dat alcohol niet goed voor je is. Zeker als je drinkt terwijl je hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. De Eurekaweek is gelukkig leuk genoeg om het ook zonder biertje in je hand naar je zin te hebben.
Daarnaast zijn er ook veel studenten die de grote en dikke feesten liever overslaan, en voor rustigere opties kiezen. Daarom zijn er alternatieve evenementen waarbij het even niet om alcohol draait. Zo kun je op maandag kiezen voor een vioolconcert bij kaarslicht in plaats van een groot feest, en kun je dinsdag de cantus in Ahoy skippen voor een avondje lachen in Comedy Club Haug.
Wel vier dagen doorhalen? Doe het dan zo verantwoordelijk mogelijk. Leg een goede bodem, dus eet een stevige koolhydraatrijke maaltijd voordat je uitgaat. Want hoe meer eten in je maag, hoe trager alcohol wordt opgenomen in je bloed. Alcohol drinken op een lege maag betekent dat je veel sneller de effecten merkt. Alle reden om een pre-party te houden in de snackbar. Drink daarnaast genoeg water of fris om de schade de volgende dag te beperken. Of zet voordat je op stap gaat alvast een grote fles water naast je bed. Ook een preventief paracetamolletje kan het ochtendprogramma draaglijker maken.
Blauwtjes
Blauwtjes lopen, het blijft pijnlijk. Niemand houdt van afwijzing, maar ook dat is onderdeel van het spel der verleiding. Blauwtjes voorkomen gaat helaas niet, maar je kunt de kans dat je een blauwtje loopt wel verlagen door altijd goed op iemands lichaamstaal en andere signalen te letten. Staat iemand dicht bij je, of juist niet? En doet die ene leuke student naar iedereen zo vriendelijk, of alleen naar jou? En wat betekent al dat oogcontact nou? Geflirt herkennen kan soms lastig zijn, maar oefening baart kunst. Gelukkig zijn er genoeg dagen in de Eurakaweek om verschillende tactieken uit te proberen en je flirt(herkennings)skills bij te spijkeren.
Mocht je toch een signaal verkeerd opvangen, geen paniek! Incasseer de afwijzing zelfverzekerd. Bedank de ander voor diens eerlijkheid, en ga door. Er zijn genoeg vissen in de zee en nee is nee.
Tongdecorum
Mocht je toch een geslaagde flirtpoging hebben, dan horen er bij de volgende stap ook wat ongeschreven gedragsregels om het voor beide partijen zo aangenaam mogelijk te houden.
Een frisse adem is erg belangrijk. Zorg dus dat je wat pepermuntjes of kauwgom bij je hebt. Ben je die vergeten? Geen probleem. Ga eerst samen buiten een peukie doen. Door de penetrante sigarettenlucht ruiken jullie allebei niks anders meer. Dus ook geen vieze geurtjes. En dan heb je ook nog eens de gelegenheid om een gesprek te voeren met de persoon met wie je op het punt staat om zo’n 80 miljoen bacteriën uit te wisselen.
Dan is er de gouden regel: na een pannenkoek geen tong meer op bezoek. Oftewel, tong niet als je net hebt overgeven. Wel zo galant naar je mogelijke kandidaten.
Naast dit alles is lichaamstaal en andere communicatie wederom heel erg belangrijk, want tongen is alleen leuk als jullie dat allebei vinden. Als iemand niet ingaat op je avances, je een hoofd weg ziet draaien als je dichtbij komt of iemand paniekerig om zich heen ziet kijken naar vrienden, weet je: abort mission.
Grensoverschrijdend gedrag
In de roes van alcohol, feesten, veel nieuwe mensen, een nieuwe stad en misschien wel een nieuw land, kan je vermogen om grenzen te herkennen wellicht vervagen. Dat betekent niet dat die grenzen er niet zijn. Respecteer persoonlijke ruimte, luister naar elkaar, wees je bewust van non-verbale signalen en let op lichaamstaal. Raak niemand ongepast aan en oefen geen druk uit op anderen.
Mocht je toch in een situatie belanden waarin je je niet fijn of veilig voelt, kun je contact opnemen met de vertrouwenspersonen van de EUR.
Soa’s
Iets dat je liever niet wil oplopen deze week zijn soa’s. De laatste jaren stijgt het aantal soa’s en daalt het condoomgebruik onder jongeren tot 25 jaar, ook in Rotterdam.
De meest voorkomende soa onder jongeren hier is chlamydia. Maar de GGD waarschuwt ook voor de toename van gonorroe: sinds 2022 is in de stad een stijging van 130 procent te zien. En vooral bij heteroseksuele mannen en vrouwen is de stijging opvallend.
Soa’s zijn misschien goed behandelbaar, maar zeker geen pretje. Chlamydia betekent bijvoorbeeld ook dat je bijna een maand lang droog moet staan: de bacterie is pas vanaf twee weken na de seks zichtbaar in je bloed, en als je dan besmet blijkt, moet je een antibioticakuur van een week ondergaan waarin je ook geen seks kan hebben. Dus, die condoom kan veel onnodig lijden wegnemen.
Hoeveel soa-risico je precies loopt, is afhankelijk van hoe je seksleven eruitziet. Maar! Gooi voor de zekerheid toch een paar condooms in je handtasje of achterzak. Je weet nooit in welk bed je deze avond terechtkomt.
Schurft
Een andere aandoening die veel voorkomt onder studenten in Rotterdam is schurft. Dat is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door schurftmijt, hele kleine beestjes die gangetjes graven onder je huid, waar ze hun eitjes in leggen. Het gevolg is heel erg veel jeuk en een nieuwe huisgenoot waar je heel moeilijk van afkomt.
In verschillende studentenhuizen in de stad heerst schurft. De beestjes zitten veel in beddengoed en kleding. Pas dus op als je deze Eurekaweek overnacht in een verenigingshuis. Daarnaast kan je schurft doorgeven via seks, maar ook via knuffelen of tegen elkaar aanzitten op de bank. Omdat studenten vaak meerder sekspartners hebben en veel vaker met huisgenoten wonen, lopen ze meer kans om schurft op te lopen dan anderen.