Het veroorzaakt gekmakende jeuk, rode vlekken en blaasjes op de huid: de schurftmijt. Al in 2019 begon het beestje zijn opmars en legde het eitjes in de huid van vooral studenten, onder meer doordat zij hun beddengoed minder vaak verschonen. Dit jaar neemt het aantal studenten met schurft weer toe.

Vier keer zoveel schurft

Bijna 150 op elke 100.000. Zoveel patiënten met schurft tussen de 15 en 24 jaar kwamen er in de eerste week van deze maand binnen bij huisartsen in Nederland, blijkt uit de cijfers van zorgkenniscentrum Nivel. Dat is vier keer zoveel als eind augustus.

Hoeveel studenten er precies rondlopen met schurft is niet bekend. Ook zijn er geen cijfers van het aantal patiënten in Rotterdam. Dat komt doordat schurft geen ziekte is die huisartsen moeten melden bij de GGD, zegt een woordvoerder van GGD Rotterdam-Rijnmond.

Schurft-scabies-mijt-Femke Legué
Beeld door: Femke Legué

Rotterdamse studenten

Om meer zicht te krijgen op de situatie van Rotterdamse studenten zijn onderzoekers van het Erasmus MC en GGD Rotterdam-Rijnmond onlangs begonnen met een vragenlijstonderzoek. “We willen weten hoe groot het probleem bij studenten is en hoelang ze er last van hebben”, zegt Wilma Stolk, universitair docent bij Maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC. Ze werkt twee dagen in de week bij de GGD. Sommige studenten kampen volgens de onderzoeker maar liefst een halfjaar met schurft.

Schurft uitbraak onder studenten scabies illustratie huidziekten – Migle Alonderyte

Lees meer

Schurft bij studenten in Rotterdam: dit moet je weten

Lig jij ’s nachts wakker van de jeuk en heb je rode blaasjes over je hele lichaam?…

De onderzoekers richten zich op twee groepen: studenten die schurft hebben gehad en studenten die het mogelijk hebben opgelopen. “We willen graag weten wat studenten doen als ze schurft hebben of als ze in contact geweest zijn met iemand met schurft”, zegt Stolk. “Op basis van de informatie wil de GGD de voorlichting over schurft aan studenten verbeteren.”

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met GGD Hollands Midden in Leiden, waardoor ook Leidse studenten een groot onderdeel vormen van het onderzoek. Stolk: “Maar hbo- en wo-studenten uit alle steden mogen de vragenlijst invullen.”

De vragenlijst van het onderzoek is hier te vinden.