Bij Café De Beurs aan de Kruiskade hangen ze rond middernacht al met de benen buiten. De bas van de muziek dreunt over het terras tijdens de eerste ESN Tuesdays van het collegejaar. Er worden volop sigaretten gebietst, de eerste versierpogingen komen voorbij en ergens op het terras steekt iemand een joint op. Op het wekelijkse open feest van ESN-Rotterdam komen vooral internationale studenten af, en het Frans, Portugees en Russisch vliegt je dan ook om de oren.
'Iedereen wil dansen'
Katrin, een eerstejaars masterstudent uit Duitsland is te spreken over het uitgaanspubliek: “De mensen hier zijn veel aardiger dan waar ik heb gestudeerd. Iedereen hier wil met je dansen.” Ook de Russische Ana, die met Katrin in een Eurekaweekgroepje zit, is enthousiast: “Vergeleken met Rusland is het uitgaan in Rotterdam veel beter. Er zijn meer internationals, de mensen zijn aardiger en gezelliger; het is gewoon leuker.”
Over Café De Beurs zijn beide studentes tevreden. “De muziek is fantastisch, als het niet zo druk was zou ik deze kroeg een tien geven”, concludeert Ana. Op de valreep probeert ze de verslaggever nog te versieren: “Je bent trouwens echt aantrekkelijk.”
Subtiel
De nieuwe studenten zijn niet alleen op zoek naar nieuwe vrienden, blijkt gauw. Een eerstejaars uit Chili probeert in zijn beste Frans indruk te maken op twee Franse medestudenten. Meer dan ‘Oui, très bien’ komt er niet uit dus hij schakelt naar Engels en vraagt een van de twee heel subtiel: “Heb je een vriendje?” Na een bevestigend antwoord reageert hij minder subtiel: “Na vannacht niet meer.”
De Après Skihut aan het Stadhuisplein is rond één uur ’s nachts zoals altijd druk, maar niet met eerstejaars studenten. Misschien hebben de nieuwe studenten de feesttent nog niet gevonden, of misschien zijn er nog genoeg leuke feestjes aan de gang om niet naar de Skihut te hoeven.
Hopen op meer
Op het terras van de Skihut zitten vier eerstejaars bij te komen van het feesten. De internationals zijn in shock. “We moesten betalen voor het toilet!”, vertelt de Duitse Dominik. “Dat was echt traumatiserend”, vult Tommaso uit Italië aan, “en ik ging niet eens naar de WC. Ik stond alleen op Dominik te wachten en moest alsnog betalen.”
De studenten hebben deze week het Erasmus Night Out-feest in Villa Thalia nog op de planning staan en willen ook nog graag naar MUNCH. Ze hopen op goede muziek en leuke mensen. Een van de jongemannen zit de hele tijd met zijn arm om een van de dames geslagen. Hij hoopt waarschijnlijk op nog iets anders.
Tongen
Bij De Vrienden Live in de Oude Haven is het al wel raak. Verschillende stelletjes staan zoenend buiten. Bij een wel héél enthousiast koppel wordt de dame in alle opwinding al zoenend de lucht in getild. Binnen is het stampvol, de dj’s bouwen een goed feestje en het barpersoneel zwaait met vlammende ijsfonteinen. Iedereen danst en zingt, maar dan stopt de muziek ineens. “Zo, hier staan er twee te tongen zeg”, roept de dj. “Eet smakelijk!”
Buiten bij De Vrienden staat Anna. De eerstejaars heeft een Eurekaweekgids aan de haak geslagen, maar gelukkig van een andere groep. “Dus dan mag het gewoon”, aldus de gids in kwestie. “Mijn gids heeft ook met iemand uit jouw groep gezoend toch?”, vraagt Anna. “Ja twee zelfs, het zijn eigenlijk dus uitwisselingsstudenten”, grapt de gids.
Wat jammer. Ik schrik erg van dit artikel. De gidsen zijn er om de nieuwe studenten op een veilige en fijne manier kennis te laten maken met de universiteit. Niet om vanuit hun machtspositie als mentor de nieuwe vrouwelijke studenten seksueel te bejegenen. Dat gedrag, en dit artikel, zetten meteen de toon voor de rest van de studententijd waarin er op dit onderwerp vaak dingen misgaan. Ik hoop dat er – op zijn minst – een kritische noot aan dit artikel toegevoegd kan worden, anders slaat dit de plank volledig mis voor minimaal één op de tien vrouwelijke studenten die te maken heeft gehad met seksueel misbruik tijdens de studietijd.
I completely agree. And I find it quite concerning that the critique the magazine has received for this article is dismissed under the sign of objective reporting. As a student that herself has been at the Eurekaweek a few years ago I have experiences first hand what kind of stories and behaviours are covered up by such an uncritical portrayal. Also, regarding the sentence “Na de cantus staan de Rotterdamse kroegen vol met eerstejaars die op jacht zijn; describing the vibe as thursty students “on the hunt” to me implies that predatory behaviour is the norm rather than respectful and consensual flirting.
Reageren niet meer mogelijk.