Bij Café De Beurs aan de Kruiskade hangen ze rond middernacht al met de benen buiten. De bas van de muziek dreunt over het terras tijdens de eerste ESN Tuesdays van het collegejaar. Er worden volop sigaretten gebietst, de eerste versierpogingen komen voorbij en ergens op het terras steekt iemand een joint op. Op het wekelijkse open feest van ESN-Rotterdam komen vooral internationale studenten af, en het Frans, Portugees en Russisch vliegt je dan ook om de oren.

'Iedereen wil dansen'

Katrin, een eerstejaars masterstudent uit Duitsland is te spreken over het uitgaanspubliek: “De mensen hier zijn veel aardiger dan waar ik heb gestudeerd. Iedereen hier wil met je dansen.” Ook de Russische Ana, die met Katrin in een Eurekaweekgroepje zit, is enthousiast: “Vergeleken met Rusland is het uitgaan in Rotterdam veel beter. Er zijn meer internationals, de mensen zijn aardiger en gezelliger; het is gewoon leuker.”

Katrin en Ana_Eurekaweek2023_uitgaan-nachtleven__Hilde-Speet
Katrin en Ana zijn te spreken over het uitgaanspubliek. Beeld door: Hilde Speet

Over Café De Beurs zijn beide studentes tevreden. “De muziek is fantastisch, als het niet zo druk was zou ik deze kroeg een tien geven”, concludeert Ana. Op de valreep probeert ze de verslaggever nog te versieren: “Je bent trouwens echt aantrekkelijk.”

Subtiel

De nieuwe studenten zijn niet alleen op zoek naar nieuwe vrienden, blijkt gauw. Een eerstejaars uit Chili probeert in zijn beste Frans indruk te maken op twee Franse medestudenten. Meer dan ‘Oui, très bien’ komt er niet uit dus hij schakelt naar Engels en vraagt een van de twee heel subtiel: “Heb je een vriendje?” Na een bevestigend antwoord reageert hij minder subtiel: “Na vannacht niet meer.”

DSC09672_Hilde-Speet_Eurekaweek2023_uitgaan-nachtleven_HR
Beeld door: Hilde Speet

De Après Skihut aan het Stadhuisplein is rond één uur ’s nachts zoals altijd druk, maar niet met eerstejaars studenten. Misschien hebben de nieuwe studenten de feesttent nog niet gevonden, of misschien zijn er nog genoeg leuke feestjes aan de gang om niet naar de Skihut te hoeven.

Hopen op meer

Op het terras van de Skihut zitten vier eerstejaars bij te komen van het feesten. De internationals zijn in shock. “We moesten betalen voor het toilet!”, vertelt de Duitse Dominik. “Dat was echt traumatiserend”, vult Tommaso uit Italië aan, “en ik ging niet eens naar de WC. Ik stond alleen op Dominik te wachten en moest alsnog betalen.”

De studenten hebben deze week het Erasmus Night Out-feest in Villa Thalia nog op de planning staan en willen ook nog graag naar MUNCH. Ze hopen op goede muziek en leuke mensen. Een van de jongemannen zit de hele tijd met zijn arm om een van de dames geslagen. Hij hoopt waarschijnlijk op nog iets anders.

Tammaso Dominik 1_Eurekaweek2023_uitgaan-nachtleven_Hilde-Speet
Dominik en Tommaso op het terras van de Skihut. Beeld door: Hilde Speet

Tongen

Bij De Vrienden Live in de Oude Haven is het al wel raak. Verschillende stelletjes staan zoenend buiten. Bij een wel héél enthousiast koppel wordt de dame in alle opwinding al zoenend de lucht in getild. Binnen is het stampvol, de dj’s bouwen een goed feestje en het barpersoneel zwaait met vlammende ijsfonteinen. Iedereen danst en zingt, maar dan stopt de muziek ineens. “Zo, hier staan er twee te tongen zeg”, roept de dj. “Eet smakelijk!”

Anna_Eurekaweek2023_uitgaan-nachtleven_Hilde-Speet
Anna heeft een gids aan de haak geslagen. Beeld door: Hilde Speet

Buiten bij De Vrienden staat Anna. De eerstejaars heeft een Eurekaweekgids aan de haak geslagen, maar gelukkig van een andere groep. “Dus dan mag het gewoon”, aldus de gids in kwestie. “Mijn gids heeft ook met iemand uit jouw groep gezoend toch?”, vraagt Anna. “Ja twee zelfs, het zijn eigenlijk dus uitwisselingsstudenten”, grapt de gids.

Lees 2 reacties