Foto-impressie van het Rotterdamse protest

'Misschien naïef'

Adriana Den Haag protest Palestina foto Tessa Hofland
Adriana met haar protestbord in Den Haag. Beeld door: Tessa Hofland

16:50 – In Den Haag zijn circa tweehonderd Rotterdamse studenten om de bezetting van de Wijnhavencampus te steunen. Enkele PVV-medewerkers gaan de discussie met de studenten aan. Weinig demonstranten willen praten met de media, Adriana (Management of International Social Challenges) is een uitzondering. Waarom ze hier is? “Genocide is slecht!” Ze vindt het belangrijk om fysiek aanwezig te zijn. “We moeten ons laten zien.” Veel mededemonstranten verbergen hun gezicht, maar Adriana niet. “Misschien ben ik naïef, maar ik voel me veilig genoeg in Nederland om dit te doen.”

Campus gaat morgen weer open

16:42 – De universiteit gaat morgen (vrijdag) weer open. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat de veiligheid van studenten en medewerkers vooropstaat, maar dat onderwijs belangrijk is en daarom door moet gaan. Een boekbespreking met Maya Wind op vrijdagavond zal ook doorgaan zoals gepland. Wind schreef het boek Towers of Ivory and Steel over de banden van Israëlische universiteiten met geweld tegen Palestijnen.

Gemengde reacties op verhuizing

Palestina protest Rotterdam CS 16052024_18_Tyna Le
Beeld door: Tyna Le

16:20 – Deelnemende studenten reageren wisselend op het feit dat het protest plaatsvindt bij het Centraal Station. “De universiteit plaatst camera’s [op de campus] en er is veel bewaking en politie. Ze hebben de gebouwen gesloten, wat niet is wat we wilden”, zegt een student Communicatie en Media, die anoniem wil blijven. Een enkeling was het eens met de sluiting van de gebouwen. “Gebaseerd op wat er op andere universiteiten is gebeurd, is de sluiting van de universiteit logisch.” Anderen vonden het een beetje naïef van de protestorganisatie om geen reactie van de universiteit te verwachten. “Ik vond het een beetje idealistisch dat je verwacht dit op de campus te kunnen organiseren, na wat er in Amsterdam is gebeurd.”

Deel demonstranten in Den Haag

protesters den haag demonstranten palestina foto Tessa Hofland (EM)
Op het station in Den Haag kwamen ongeveer zestig Rotterdamse demonstranten aan. Beeld door: Tessa Hofland

15:55 – Zo’n zestig demonstranten zijn van Rotterdam naar Den Haag gereisd om zich daar aan te sluiten bij de bezetting van de Wijnhavencampus van de Universiteit Leiden. Een steeds kleiner deel houdt zich nog steeds op voor het Centraal Station, waar de sfeer tot nu toe rustig is. Volgens demonstranten voelden veel deelnemers wel veel angst voor de agenten, maar van incidenten lijkt vooralsnog geen sprake.

'EUR schande, bloed aan onze handen'

protest centraal station palestina foto Maya Barakova (EM)
Demonstranten verzamelen zich op het plein. Beeld door: Maya Barakova

15:00 – Zowel studenten, promovendi, alumni als medewerkers zijn bij het protest aanwezig. Veel aanwezigen hebben zich voor de gelegenheid verkleed. Eén persoon verfde het haar met meloenpitten, verwijzend naar het watermeloensymbool van de protesten. Sommige mensen verbergen hun gezicht met gezichtsmaskers. Anderen hebben trommels meegenomen en borden met de tekst ‘EUR schande, bloed aan onze handen’ en ‘Disclose, divest, we will not stop, we will not rest‘.

Protest bij Centraal Station van start

protest Centraal Station palestina foto Tessa Hofland (EM)
Zo’n 400 demonstranten verzamelden zich voor het Centraal Station. Beeld door: Tessa Hofland

14:45 – Voor het Centraal Station hebben zich zo’n vierhonderd activisten verzameld. Het plein en de ingang van het station wordt in de gaten gehouden door tientallen agenten, terwijl in de omgeving van het plein zich politie- en ME-busjes ophouden. De groep is van plan naar Den Haag te reizen, om zich daar aan te sluiten bij de bezetting van de Wijnhavencampus van de Universiteit Leiden.

Joodse studenten voelen zich onveilig op campus

13:06 – Joodse studenten mijden donderdag de campus vanwege het eventuele protest, vertellen twee EUR-studenten. “Maar eigenlijk zijn we er sowieso zo min mogelijk.”

RSM-student Samuel* heeft een werkcollege maar slaat dat even over. “Ik heb donderdag geen verplichte colleges of tentamens, dus ik hoef niet op campus te zijn. En ik durf eigenlijk niet te zeggen of ik het overgeslagen zou hebben vanwege het protest.” Rose*, student International Business Administration, zegt dat ze niet bang is voor het protest, vooral omdat ze er niet joods uitziet. Ze merkt wel ongemak over het protest bij zichzelf, maar volgens haar geldt dat voor veel niet-activistische studenten. “De meesten willen gewoon veilig kunnen studeren.”

Tegelijk ziet ze wel dat veel joodse studenten de campus eigenlijk zoveel mogelijk mijden. “We worden voortdurend gevraagd wat we van de oorlog vinden, van de protesten, hoe we ons voelen. Alles wordt politiek. Wij willen gewoon studenten zijn.”

Rose vindt het beter dat de universiteit het protest heeft toegestaan. “Zo wordt het misschien een vredig protest, en loopt het niet zo uit de hand als in Amsterdam.”

* De interviews met de studenten zijn afgenomen voordat het protest op de campus werd afgeblazen. De namen van de studenten zijn op hun verzoek gefingeerd. Hun echte namen zijn bij de redactie bekend.

Sustainability Summit verplaatst naar oktober

12:18 – De Sustainability Summit gaat vandaag niet door en wordt verplaatst naar oktober. De organisatoren hebben de aanwezigen gisteravond per e-mail gewaarschuwd. “We zijn diep bedroefd”, zegt de organisatie over het uitstel.

De Sustainability Summit is een tweedaags evenement dat dit jaar voor het eerst zou plaatsvinden. Het is bedoeld om na te denken over een duurzame toekomst van de Nederlandse academische wereld.

Op het programma stonden verschillende workshops over ‘het transformeren van het hoger onderwijs in Nederland’ in een groene en inclusieve plek en een discussie met voorzitter van het College van Bestuur Ed Brinksma.

“Er is duidelijk een behoefte en oriëntatie voor onze gemeenschappen over het hele land om te demonstreren en te participeren in deze moeilijke tijden. Wij respecteren dat en we willen stemmen en verzoeken ondersteunen die gehoord willen worden, het hele idee van onze top was om een podium te geven aan de transformatieve bewegingen binnen onze instellingen”, aldus de organisatie in de e-mail.

Promoties verplaatst naar Nieuwe Luxor

11:51 – De promoties die voor vandaag gepland stonden, zijn verplaatst naar het Nieuwe Luxor, zei pedel Marleen van Kester. Er stonden drie verdedigingen gepland voor vandaag.

CvB houdt rekening met 'strategische' desinformatie

11:22 – Het College van Bestuur is op de hoogte van de afgelasting van het protest, maar het verandert niets aan de sluiting van de campus, zegt een woordvoerder tegen EM. Het College van Bestuur houdt serieus rekening met de mogelijkheid dat het nieuws over de afgelasting ‘strategisch’ is en mogelijk onwaar.

Of de campus vrijdag heropend wordt is onduidelijk, een beslissing daarover wordt later vandaag genomen. Een heropening vandaag is uitgesloten, aldus de woordvoerder.

Protest geannuleerd

10:00 – Het protest op de campus is afgelast vanwege de sluiting van de campus. Misschien wordt het protest naar elders verplaatst.

Lees meer

Protest voor Palestina op campus Woudestein afgelast

Het solidariteitsprotest voor Palestina gaat niet meer door op campus Woudestein, zo…

Niet het eerste protest op de Erasmus Universiteit

09:00 – Is dit het eerste protest tegen de samenwerkingen met Israël? Zeker niet. Ook al voor de gebeurtenissen op 7 oktober klonken er kritische geluiden. Ruim 400 wetenschappers en docenten roepen bijvoorbeeld in mei 2021 op tot een boycot. Ze waren niet alleen kritisch door de houding tegen over Palestina, maar ook omdat Israelische instellingen banden hebben met het leger. Studenten volgen het voorbeeld en handen spanddoeken op aan de gevel van het Erasmus University College in het centrum van Rotterdam.

spandoeken palestina Erasmus University College EUC foto twitter

Lees meer

Spandoeken voor boycot Israël op gevel Erasmus University College

Boven de ingang van het Erasmus University College hebben studenten dinsdag spandoeken…

Dit is wat je kan verwachten vandaag

09:00 uur – Wat kun je vanmiddag verwachten van het protest? De demonstratie is uit solidariteit met Palestina en tegen de banden die de Erasmus Universiteit heeft met universiteiten in Israel.

Volgens het College van Bestuur zijn er nu vier samenwerkingen tussen de Rotterdamse universiteit en Israëlische universiteiten.

  1. De Rotterdam School of Management heeft een uitwisselingsprogramma Tel Aviv University en Hebrew University of Jerusalem
  2. De Erasmus School of Law met Bar-Ilan University
  3. De masterstudie European Master in Law & Economicsheeft een samenwerking met de University of Haifa.
  4. De laatste is de faculteit in het Erasmus MC. Daar lopen projecten via het Horizon Europe programma met Hebrew University of Jeruzalem, Health Corporation Rambam, University of Haifa en Weizmann Institute of Science

Lees meer

Pro-Palestijns protest op campus Woudestein: wat kun je verwachten?

Studenten houden donderdag een protest uit solidariteit met Palestina op campus…

Ongebruikelijk stille campus

08:00 uur – Het is lang geleden dat campus Woudestein zó stil was half mei. De driehoek Rotterdam, bestaande uit burgemeester, politie en OM, heeft geadviseerd dat alle gebouwen gesloten blijven vandaag.

“We zien op sociale media heel veel berichten die oproepen tot protest op de campus”, zegt een woordvoerder van de burgemeester Ahmed Aboutaleb. Veel meer oproepen dan alleen van de betrokken studentenpartijen. Dat de campus veel en veel grote gebouwen heeft, zou het waarborgen van de veiligheid moeilijker maken. Demonstranten kunnen dan makkelijk in de gebouwen verdwijnen.

lege campus zon foodcourt

Lees meer

Alle gebouwen op Woudestein dicht op donderdag, terrein blijft wel open voor protest

De veiligheid van medewerkers en studenten kan niet gegarandeerd worden rondom het…