Volgens een van de demonstranten, die anoniem wil blijven, hebben studenten van EUC de spandoeken gemaakt en is de actie een samenwerking van studenten van de EUR, de Willem de Kooning Academie en het Piet Zwart Instituut. Een van de spandoeken is een replica van de spandoek die eerder aan de gevel van dat instituut hing.  “Wat een van de spandoeken duidelijk maakt: the Palestinian struggle unites us”, zegt de demonstrant.

Op een foto op Twitter is te zien is dat de deur van het balkon waaraan de spandoeken hangen open staat. Aan het balkon hangen de drie spandoeken. Die zijn na enige tijd weggehaald door de beveiliging.

De demonstranten hebben dinsdagmiddag een verklaring verspreid, waarin ze universiteiten oproepen tot een boycot van het ‘apartheidsregime’ Israël. Daarbij verwijzen ze naar een eerdere boycot door Nederlandse universiteiten van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. “Als gevolg van decennia van discriminerend regeringsbeleid, segregeert de Israëlische regering de Palestijnen met geweld, verhindert hen te wonen en te reizen, legt beperkingen op aan hun formele politieke rechten, en maakt zich zo schuldig aan collectieve bestraffing, strafarrestaties en detentie van kinderen”, schrijven ze.

Open discussie

Dean Gabriele Jacobs van het Erasmus University College was nog niet op de hoogte van de actie toen EM belde om een reactie. Een uur na het telefoontje waren de spandoeken van het pand verwijderd. Jacobs legt uit dat beleid van de universiteit niet toelaat om gebouwen te gebruiken voor politieke uitingen. “Maar ik wil me niet achter regels verschuilen. Als EUC vinden wij neutraliteit belangrijk. En dan kun je je afvragen wat neutraliteit betekent in zo’n geweldssituatie als deze, maar het belangrijkste is dat we inclusieve en open discussies kunnen voeren. Als we door deze spandoeken te laten hangen een kant kiezen, dan blokkeren we die open debatten”, aldus Jacobs.

Ze heeft geen contact met de studenten die betrokken zijn bij de actie. “Ik heb buiten iedereen aangesproken, maar niemand had er mee te maken.” Ze gaat graag met de studenten in gesprek. “Dit onderwerp is uiteraard al onderdeel van verschillende vakken bij EUC, dit is een heel belangrijk thema voor ons.”

Bron: www.youtube.com

Vergelijkbare actie bij Willem de Kooning

Vorige week vond een soortgelijke actie plaats bij de Willem de Kooning Academie. Die school haalde de spandoeken ook weg. Daar begrepen de betrokken studenten niets van. “De school moet zich schamen. Honderden kinderen en onschuldige mensen worden vermoord. Je bent medeplichtig als je je daar niet tegen uitspreekt”, zei initiatiefnemer en WdK-student Denisse Vega de Santiago daarover in verschillende media.

Bengurionu15 university in Negev

Lees ook

Nederlandse wetenschappers boycotten Israëlische universiteiten

Ruim 400 wetenschappers en docenten boycotten Israëlische academische instellingen…