“Aan het eind van de maand hebben we op de vereniging onze snorren weer afgeschoren”, vertelt dispuutslid Floris Deelen. Hij nam dit jaar het voortouw bij de actie. “Begin oktober zijn we gaan kijken wat we wilden doen en wat leuk zou zijn. Toen hebben we waxstrips meegenomen naar de soos en daarmee konden mensen voor tien euro onze ‘buiksnor’ mee harsen.” Daar hield het niet op, gedurende de hele maand waren er ludieke acties bij het RSG. “Je kon een meter bier bestellen in de vorm van een snor, maar daar zat dan één biertje minder in dan in een normale meter. Het uitgespaarde geld ging vervolgens naar onze actie.”
Naast donaties hielpen de families van de dispuutsleden ook op andere manieren mee met de actie. Zo bedacht de vader van Floris een actie. “Hij heeft een café in Spijkenisse, Gers, waar je radje kunt draaien”, vertelt Floris. Normaal kost dat tien euro, maar in november was het elf euro. De extra euro ging naar onze campagne en mijn vader verdubbelde het verzamelde bedrag nog.” Ook de kapperszaak van de vader van dispuutslid Elvis hielp mee. “Daar hebben we allemaal posters opgehangen met de QR-code van onze actie, omdat een barbershop natuurlijk extra relevant is.”
Mentale gezondheid
Movember zet zich onder andere in voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker, maar daarnaast is voor het dispuut ook de focus van Movember op de mentale gezondheid van mannen belangrijk. “Ik denk dat het nog best een taboe is bij mannen om daarover te praten. De laatste jaren wordt het wel steeds meer een gespreksonderwerp, het wordt makkelijker om het erover te hebben.” Floris denkt dat Movember daar veel aan bijdraagt. “Met dit soort acties wordt aan het licht gebracht dat het een heel belangrijk onderwerp is.”
Ook binnen het dispuut staan de leden veel stil bij hun mentale gezondheid. “We letten goed op elkaar om te zien hoe het gaat, omdat we wel eens jongens hebben die zich een paar weken terugtrekken omdat het niet zo lekker gaat.” Zo wil het dispuut voorkomen dat bijvoorbeeld problemen met de studie ophopen en tot mentale klachten leiden. “Daar zitten we kort op, omdat je liever niet hebt dat iemand er in z’n eentje mee zit. Je wilt niet dat iemand alles ophoopt tot het niet meer kan.” Vooral actief checken hoe het met iemand gaat is dan belangrijk, vertelt Floris. “Het is natuurlijk moeilijker om zelf aan de bel te trekken dan als andere mensen er naar vragen.”
Tienduizend euro bij tiende editie
Het dispuut deed negen jaar geleden voor het eerst mee aan de actie, vanwege persoonlijke betrokkenheid van een oud-lid. “Die kende iemand met teelbalkanker en kwam toen met het idee om aan deze actie mee te doen.” Sindsdien doet het dispuut met succes mee aan de actie. Zo haalde het vorig jaar meer dan vijfduizend euro op.
Voor volgend jaar is het dispuut nog ambitieuzer. “Omdat het de tiende editie wordt willen we tienduizend euro ophalen.” Daarvoor zijn de leden van plan een sponsorloop te organiseren om het huizenblok van het verenigingspand. “Dit jaar is het helaas niet gelukt om het te organiseren, maar we willen een loop van tien kilometer houden.” Het huizenblok aan de Oude Haven is alleen niet erg groot. “Het is zo’n 380 meter, dus dat worden veel rondjes.”