Dispuut De Raad doet al jaren mee aan Movember, een jaarlijks terugkerend evenement om geld in te zamelen voor de gezondheid van de man. Het doel: de hele maand november je snor laten staan en geld inzamelen. Na de opbrengst van vorig jaar, 835 euro, besloten de mannen van De Raad dit jaar het doel op 1.500 euro te zetten. Dat is ruimschoots gehaald. Met ruim 5.000 euro zitten ze bij de teams die het meeste geld inzamelen.

Mart Ummels (24, masterstudent Management van HR en Verandering) is vierdejaars binnen het dispuut en liet zijn snor staan. “De voorgaande jaren deden we een grote sprint aan het eind van de maand, maar dit jaar hebben we vanaf het begin al acties ondernomen om zoveel mogelijk geld op te halen”, vertelt Mart.

Mentale gezondheid

Naast aandacht vragen en geld ophalen voor onderzoek naar teelbalkanker en prostaatkanker, gaat Movember tegenwoordig ook over de mentale gezondheid van mannen, wat voor Mart een grote motivator is om mee te doen. “Mannen praten wat minder makkelijk over bepaalde dingen, dit zie je bijvoorbeeld ook in zelfdodingscijfers”, vertelt hij. “Movember is al heel lang een ding, mensen vergeten het vaak een beetje. Ik denk dat het zo ook wat relevanter wordt.”

Binnen het RSG steunt iedereen de beweging en laten enkele mannen buiten De Raad ook hun snorren staan. Michiel Riemersma (24, masterstudent Strategic Management) zit in het bestuur van het dispuut en vertelt over de donaties binnen de vereniging. “Het is leuk om te zien dat er een beetje rivaliteit heerst bij andere disputen onderling. Iedereen doneert iets, maar wie kan het hoogste bedrag doneren?”

‘Ballendiner’

Dit jaar is er een nieuwe actie bedacht: het ‘ballendiner’. Dit ballendiner vindt plaats op 30 november. Dit diner kost 8 euro per persoon en een deel van de opbrengst gaat naar Movember. “Alles wat je te eten krijgt staat in het thema van ballen, zoals een gehaktbal of een chocoladebal”, vertelt Mart.

Of er rivaliteit heerst over wie de beste snor heeft? “Eerder heel veel schaamte voor de gasten bij wie de snor niet zo hard groeit, zoals bij mij”, lacht Mart. Volgens hem ziet de snor van Michiel er beter uit. “Nou ja, mijn snor is wel een beetje vies. Op een gegeven moment heb ik ook wel zin in het einde van de maand”, vertelt Michiel.