Bij de volgende cao-onderhandelingen staat één punt bovenaan de agenda: meer vaste contacten en dus meer duidelijkheid en vastigheid voor medewerkers. Om onderwijsinstellingen te laten weten dat de Algemene Onderwijsbond (AOb) hoog inzet, rijdt de vakbond deze week het land rond in een what the flex-busje. De bus moet een mobiele afkickkliniek tegen tijdelijke contracten voorstellen. De vier aanwezige medewerkers van de vakbond dragen daarom witte doktersjassen.

“Het is een ludieke actie, maar het probleem loopt uit de klauwen”, zegt Douwe van der Zweep, bestuurder bij de AOb. “Mensen stellen ontwikkelingen in hun privéleven uit, want ze hebben geen duidelijkheid. De werkdruk is hoog. De tijdelijke contracten zorgen voor een onveilige werksfeer: collega’s worden concurrenten door de schaarste van vaste aanstellingen. Vaak gaat het om docenten, een functie die structureel nodig is.” In 2021 had 75 procent van de docenten en 57 procent van de universitair docenten aan de Erasmus Universiteit een tijdelijke aanstelling. Bij universitair hoofddocenten was dit 7 procent.

casual rotterdam academy in Leiden foto Bob Skolte (2) (EM)

Lees meer

Vakbonden eisen 14,3 procent meer loon

Dinsdagmiddag presenteerden vier vakbonden hun inzet voor een nieuw cao aan de…

Goede werkgever

Dat slechts vier medewerkers van de universiteit komen kijken bus maakt de AOb’ers niet uit. Collegelid Ellen van Schoten is er ook, en daar is het de vakbond om te doen. Van der Zweep benadrukt nog eens het belang van meer vastigheid voor medewerkers en overhandigt Van Schoten de aanbevelingen. Zij belooft het document goed te lezen. “We hebben al meer contracten gerealiseerd met de middelen uit het regeerakkoord”, vertelt ze.

Het is niet de eerste keer dat ze het onderwerp met de AOb bespreekt. “We zoeken naar een balans, want flexibiliteit in de organisatie is nodig.” Voor de nodige financiële middelen voor meer vaste contracten kijkt Van Schoten naar de regering in Den Haag. Meer vaste contracten is een van de belangrijkste punten voor de vakbonden tijdens de cao-onderhandelingen. “Het worden pittige cao-onderhandelingen”, verwacht Van Schoten.

Ana Uribe Sandoval, die namens de AOb in het lokale vakbondsoverleg Erasmus Labour Council zit, hoopt dat het College van Bestuur aan de slag gaat met de aanbevelingen. De kwaliteit van het onderwijs gaat volgens haar vooruit met meer ‘kwaliteitscontracten’. “Ook dat is impact creëren”, zegt ze verwijzend naar de lijfspreuk van de universiteit.

Pittige onderhandelingen

Het aankaarten van de tijdelijke contracten is een jaarlijks terugkerende aangelegenheid geworden voor AOb. Beloftes dat er ‘gekeken zal worden naar het beleid’ is wat betreft AOb-bestuurder Donald Pechler niet meer voldoende. “Wij wachten niet meer af. We willen afspraken over meer vaste banen en we nemen geen genoegen met minder. Het is een kwestie van het willen aanpakken. Als het in Maastricht kan, dan waarom niet ook hier?” Op 12 april start de volgende ronde onderhandelingen.

vsnu woinactie alarmdag hofvijver video still3

Lees meer

EUR-academici pleiten in hagel en wind voor meer structureel geld en minder tijdelijke contracten

Structurele onderfinanciering zorgt voor grote problemen in het hoger onderwijs. Tijdens…