Vorig jaar was de loonstijging aan de universiteiten 4 procent. “Die bijstelling is natuurlijk verdampt door de torenhoge inflatie van afgelopen jaar”, zegt Jan Boersma, bestuurder van FNV Onderwijs en Onderzoek. Dit jaar zetten hij en de andere onderwijsbonden daarom in op 14,3 procent, de inflatie die het CBS afgelopen oktober meldde. Salarissen zouden bovendien elk jaar automatisch moeten meegroeien met de stijgende prijzen.
Dat staat in de gezamenlijke inzet van vakbonden FNV, AOb, CNV en FBZ, die dinsdagmiddag is aangeboden aan de werkgevers. Ook hebben FNV en AOb, samen met de actiegroepen Casual Academy, WOinActie, PNN, Postdocnl en 0.7 een petitie tegen tijdelijke contracten overhandigd die 1.400 keer is ondertekend.
Tijdelijke contracten
“Universiteiten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en maken daarvoor al jaren gebruik van de loyaliteit en de intrinsieke gedrevenheid van hun werknemers”, vervolgt Boersma.
Tijdelijke contracten met slechte voorwaarden maken het werk voor onderzoekers en docenten zwaar. De bonden willen dat de universiteiten minder van dit soort dienstverbanden aanbieden. Onder docenten zonder onderzoekstaken moet het aantal tijdelijke contracten dalen van 80 naar 15 procent. Zij moeten na een jaar een vast dienstverband kunnen krijgen. Daarmee willen de vakbonden af van de situatie waarin je vier jaar lang structureel werk doet op tijdelijke contracten.
Werkdruk
Om uitval van personeel tegen te gaan moet de werkdruk bovendien omlaag. Onder docenten kan dat bijvoorbeeld door betere normen af te spreken over de hoeveelheid onderwijsverplichtingen en over de vraag hoeveel docenten een opleiding in dienst moet hebben.
“Ondersteunend personeel en onderzoekers zouden meer realistische taakopdrachten moeten krijgen en publicatienormen moeten worden teruggeschroefd”, licht Boersma toe.
In de inzet staan verder ook richtlijnen over zaken op het gebied van diversiteit en inclusie. Zo wordt er onder meer aangedrongen op een transgenderverlof en een verlof voor vrouwen in de overgang. Ook moet er een landelijk ombudsmeldpunt komen voor mensen die bang zijn om melding te doen bij een ombudsfunctionaris van hun eigen instelling.
Werkdruk komt door regeldruk en de regeldruk van het ministerie en de EU (bij projecten) is geëxplodeerd in de laatste jaren. Doe wat aan het oerwoud aan regeltjes en de werkdruk verdwijnt vanzelf.
En over de looneis: door de lage (energie)prijzen in de laatste jaren/decennia zijn we in slaap gesust. Nu worden hardhandig wakkergeschud en merken we dat we collectief armer zijn geworden. Een hoge bevolking en een schaarse hoeveelheid energie: dat leidt tot forse prijsstijgingen. De bevolkingsomvang van 8 miljard wereldwijs is veel en veel te hoog. En de ongelijkheid in vermogens leidt ook tot ellende bij het armere deel van de bevolking. Het neoliberalisme moet worden afgeschaft.
Grotendeels eens, de regeldruk is niet direct iets waar de universiteiten zelf iets aan kunnen doen, dat ligt op een hoger niveau.
Anderzijds ben ik wel van mening dat de vakbonden iedereen op één hoop gooien: er zijn binnen de universiteit heel veel functies die veel minder (of geen) last hebben van al die regels of van de tijdelijke aanstellingen. Het is dan veel beter om te focussen op functieniveau dan op de hele sector.
In dat kader is de looneis ook absurd. Buiten dat de overheid hierin al compenseert en de eis baseren op één maand (volgens het CBS was de inflatie over heel 2022 10%) kort door de bocht is, zie ik niet in waarom veel topfuncties binnen het hoger onderwijs zo enorm moeten ‘profiteren’ van deze eis. Een eis om de lagere schalen meer te verhogen dan de hogere, samen met meer zekerheid in aanstellingen lijkt mij een veel realistischer doel dan hetgeen nu op tafel wordt gegooid.
Precies, Peter! Mijn laatste opmerkingen over ongelijkheid in vermogens en het neoliberalisme passen in het beeld dat hogere inkomens en vermogens zo’n grote salarisstijging niet nodig hebben.
En ik neem dat de loonsverhogingen gecompenseerd worden door het ministerie in de vorm van 14% meer budget. Anders kunnen alle taken niet worden vervuld en moeten de ambities van de EUR fors naar beneden worden bijgesteld; de werkdruk is al hoog!
Reageren niet meer mogelijk.