Erasmus Magazine volgde in het collegejaar 2021/2022 vijf studenten met een functiebeperking. Hun verhalen lees je hier terug. Linda was een eerstejaars, Letthe is een masterstudent en de rest zit daar tussenin. Kortom: ze hebben echt wat ervaring met studeren. Die opgedane wijsheden delen ze graag met nieuwe studenten. Hier komen de vijf tips:

Audrey

Onderdeel van de Special

Studeren met een functiebeperking

Rector magnificus Annelien Bredenoord heeft in een interview gereageerd op de verhalen…

  1. Regel alles op tijd

“Het kan lang duren voor je aanvragen geregeld zijn”, vertelt Kyra. Ze zit als gevolg van een erfelijke aandoening in een rolstoel en spreekt uit ervaring. Net als de andere studenten heeft ze voorzieningen als extra tijd bij examens. Kyra ondervindt problemen als ze over de campus wil bewegen. Daar mailt ze vaak over naar de universiteit. Aanpassingen komen niet of gaan traag. “De ideale situatie heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt ze daarover. “De universiteit is een erg bureaucratische omgeving.” Veel is mogelijk, vertellen de studenten. Ondersteuning bij opdrachten, de PowerPoint voor het college opgestuurd krijgen, het kan, maar doe de aanvragen op tijd. Letthe is slechthorend en weet als geen ander hoe vroeg je moet beginnen. Vaak mailt ze al maanden van tevoren over zaken als ondertiteling bij video’s. “Laat je niets wijsmaken”, zegt Letthe. “Jij weet zelf wat je nodig hebt en laat niemand zeggen dat het niet kan of te duur is. Er is veel mogelijk.”

Kyra heeft nog aanvullend advies: “Blijf realistisch. Studeren met een functiebeperking is niet makkelijk, maar ook buiten de universiteit is het niet altijd makkelijk. De ene universiteit kan meer voor je doen dan de andere, ga je opties na. Bij sommige universiteiten kun je voorrang krijgen op de wachtlijst voor een kamer met een brief van de decaan. Er zijn niet veel toegankelijke kamers voor mensen in een rolstoel en niet iedere universiteit biedt dit aan.”

2. Vraag om hulp

“Er zijn studieadviseurs en andere mensen die je willen helpen”, vertelt Hazem met adhd. “Je moet soms wel om de hulp durven vragen.” Hij weet hoe het is om bang te zijn voor de vooroordelen die er zijn rondom adhd, maar hij weet ook dat wat extra hulp heel fijn kan zijn. “Want van adhd’ers hetzelfde verwachten als van iedereen is als van een vis verwachten dat het ook wel in een boom kan klimmen.”

Audrey heeft autisme. Zij adviseert om sowieso langs te gaan bij de afdeling Studeren met een Functiebeperking. Daar heeft zij veel aan gehad. “Via hen heb ik een peer coach gekregen in mijn eerste jaar. Zij liet mij zien waar ik tegenaan zou lopen en hoe ik het kon oplossen. En ik mocht haar altijd appen als ik hulp nodig had. Ik kreeg ook een cursus over hoe je het best kan leren, hoe je het best een tekst kan lezen, dat soort zaken. Van veel informatie in korte tijd moeten opnemen, kan ik overprikkeld raken. Zonder die hulp had ik door de bomen het bos niet gezien.”

3. Werk én neem pauzes

“Zorg dat de universiteit prioriteit heeft”, is de tip van de slechtziende Linda die in haar hele eerste studiejaar geen onvoldoendes haalde. “Als je het werk bijhoudt, dan hoef je de dagen voor de tentamens niet alles in te halen. Ik zie veel mensen om half 4 ’s ochtends vragen appen in de groepsapp. Zij zijn dan nog de hele nacht aan het studeren.” Pauze is pauze, zegt Audrey. “Maak daar gebruik van en studeer niet half door”, zegt Audrey. “Dan studeer je daarna beter. Je presteert pas optimaal als je eerst goed voor jezelf zorgt.”

4. Geeft niet op

“Je weg vinden op de universiteit is een proces, en processen gaan met ups en downs. Je vindt je plek hier wel”, geeft Hazem mee. Wees niet bang om te leren, het komt goed. “Aan het begin van iedere studie, van ieder jaar, ieder vak heb je veel te leren”, weet Letthe. “Vertrouw het proces als je bang bent dat je het nooit zal snappen. Die leercurve komt.”

“Je komt er wel”, zegt Linda. “Onthoud dat.”

5. Geniet en verken je grenzen

Een goede balans tussen studeren en ontspanningen is essentieel, zeggen alle studenten. “De universiteit is geen strafkamp”, zegt Linda. “Je hebt juist ontspanning van bijvoorbeeld feestjes nodig.” Ga dus zeker mee met de activiteiten van studieverenigingen of studentenverenigingen, luidt een tip van Kyra. “Dat maakt de studie niet alleen leuker en gezelliger, maar ook makkelijker vol te houden.”

Geniet, is de boodschap van Hazem. “Het is leuk om te studeren”, benadrukt hij. “Maak je niet te druk over vooroordelen en of je het wel kan. Geniet ook van deze tijd!” Probeer nieuwe dingen, ook als het spannend is, zegt Audrey. “Die nieuwe ervaringen kunnen je goed doen. Als het eng is, doe het dan met iemand die je vertrouwt.”

Geisje_EM_AnnelienBredenoord09

Lees meer

Rector magnificus: ‘Universiteit moet toegankelijker worden voor studenten met functiebeperking’

De universiteit moet toegankelijker worden voor studenten met een functiebeperking. Dat…