Meteen na binnenkomst gaat Letthe Riemen (25) links, de Engelstalige hoek in. Langs de stapel ‘populaire boeken’ met The Midnight Library van Matt Haig en tal van andere titels. “Zo heb ik Engels geleerd”, vertelt Letthe. “Andere kinderen keken veel Engelstalige films of series, ik las. Op jonge leeftijd las ik dus al Engels, maar mijn uitspraak bleef nog achter.” Audioboeken zijn hiervoor niet altijd de oplossing, want de kwaliteit is niet altijd goed genoeg voor de slechthorende Letthe.

Bij de kast met Engelstalige fantasy blijft Letthe even staan, want hier heeft ze een zwak voor. Dit waren de eerste Engelstalige boeken die ze las. Meteen wijst ze aan wat ze gave boeken vindt (die van Deborah Harkness bijvoorbeeld), welke ze nog graag wil lezen (The Inheritance Trilogy van N.K. Jemisin) en wat ze niet zo tof vond (de boeken van Robin Hobb).

Stress

Fantasy leest Letthe ter ontspanning en dat kan de masterstudent wel gebruiken. De geluidskwaliteit van online video’s of gestreamde colleges is vaak te slecht en ondertiteling is er niet altijd. In het voorjaar mailt ze daarom al met studentendecanen en studieadviseurs over de vakken van september. Of zij aan de docenten willen doorgeven dat aanpassingen noodzakelijk zijn. Te laat wordt actie ondernomen. Wat zorgt voor veel stress en wanhoop.

Letthe Riemen

Lees meer

Niet gehandicapt genoeg voor hulp: ‘Mijn leven staat onnodig al een jaar stil’

Te slecht horen om online colleges te kunnen volgen, maar niet doof genoeg zijn om…

“De opgenomen video’s van vorig jaar worden gebruikt, dus al mijn tentamenstof staat op die video’s. De geluidskwaliteit is slecht, bij het ene vak zie je het gezicht van de docent niet en de video’s zijn niet ondertiteld.” Dat heeft gevolgen voor Letthes studieresultaten. Voor haar opdrachten haalde ze achten, voor haar tentamens onvoldoendes. “De video’s ontcijferen kost mij zoveel energie. En ik ben nog aan het herstellen van een burn-out, die veroorzaakt is door niet te volgen online onderwijs.”

Favoriete boekenkast

“Kom, we gaan naar boven.” Letthe zoek nog een verjaardagscadeau voor haar vader. Iedereen bij haar thuis leest graag, maar niemand meer dan haar vader. Hij is net als Letthe slechthorend. “Ik heb een paar honderd boeken, hij zeker duizend.”

De geschiedenis- en politiekhoek is de favoriet van Letthe en haar vader, maar ze gaat eerst naar de economieboeken. “Voor ik ging studeren las ik al werk van Richard Taylor, hij is een Nobelprijswinnaar en gedragseconoom. Dit boek kan ik écht iedereen aanraden: Doughnut Economics van Kate Raworth. Informatief, interessant en toegankelijk. Dat laatste vind ik belangrijk.” Letthe wijst naar het enorme boek Kapitaal en Ideologie van Thomas Piketty. “Wie wil dat nou lezen?”

Waarom vrouwen minder verdienen en wat we eraan kunnen doen van Sophie van Gool is het eerste boek dat Letthe niet meer loslaat. “Deze wil ik heel graag lezen. Mijn bachelorthesis ging over dit thema.” Ook Zo hadden we het niet bedoeld van Jesse Frederik wordt zonder twijfel meegenomen. “Ik heb het al gelezen, maar wil het als naslagwerk hebben.” Roofstaat van Ewald Vanvugt gaat mee als cadeau voor haar vader. “Hoop dat hij het nog niet gelezen heeft.”

Letthe

Lees meer

Slechthorende Letthe: ‘Mensen denken soms dat ik arrogant ben, maar ik hoor ze dan gewoon niet’

Alleen vooraan zitten in college valt Letthe Riemen niet altijd makkelijk. Maar als…

Passie

De tranen springen in Letthes ogen als ze praat over haar studie. Toen ze ging studeren, wist ze dat ze ‘soms wat harder zou moeten trekken’ om bij te blijven. Ook wist ze dat ze goed kon studeren. “Ik haal zoveel plezier uit leren. Het is zo’n passie van mij. En nu door het gebruik van ontoegankelijke video’s en streams wordt het mij zo lastig gemaakt.”

Ze weet dat ze de lat hoog legt. “Ik ben boos op mezelf, omdat ik mentaal vastloop. Dat ik aan een dubbelstudie begon en die misschien niet afmaak, dat ik hier volgend jaar nog studeer omdat ik tentamens moet herkansen.” Maar ze kijkt ook kritisch naar de universiteit: “En ik ben boos op de universiteit, want het kost mij steeds zoveel moeite om alles geregeld te krijgen. Ik zou willen dat universiteiten leren omgaan met mensen die buiten de norm vallen.”

Letthe heeft een boodschap aan de Erasmus Universiteit: “Test mij als student op mijn intelligentie en mijn inzet voor de maatschappij. Ik wil niet getest wil worden op hoeveel bureaucratische hobbels ik kan nemen. Ik wil niet het gevoel hebben dat ik als iemand met een functiebeperking minder recht heb op onderwijs minder. Of dat ik minder van waarde ben als een student zonder functiebeperking.”

Gevaarlijk

Na het afrekenen, zegt ze dat ze thuis in Waarom vrouwen minder verdienen en wat we eraan kunnen doen wil beginnen, want daar heeft ze zin in. Vlak voor ze buiten stapt, ziet Letthe The Seven Husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid liggen. Die gaat nog mee en dus gaat ze een tweede keer naar de kassa. “Zie je nou waarom ik hier niet te vaak kom? Deze plek is gevaarlijk.”