Donderdag kregen de studenten de uitgangspunten voor hun film. Een film produceren in minder dan 84 uur, waarin drie aspecten verwerkt zijn: een voorwerp (een sleutelhanger met groene houten klompjes of een bagagelabel), een personage genaamd dr. Tinbergen die verpleger of dokter zou kunnen zijn, en de regel ‘Making Minds Matter’. Na een slapeloos weekend wisten zeven van de negen deelnemende teams hun korte films in te leveren. Op woensdagavond is het tijd om samen de films te bekijken en een winnaar te kiezen.

Het Erasmus Paviljoen is feestelijk versierd. Kirstin Feberwee, presentatrice van Studium Generale, zit in een glinsterend jasje in een decor van roodfluwelen stoelen en houten tafels. De eerste studenten die het podium op komen zijn Anastasiia en Danaia. Ze vertellen over hun film Creatio Piccati, een sfeervolle film met kleurrijke visuele effecten en meeslepende muziek. “De boodschap van de film is dat niemand perfect is”, legt Anastasiia uit. Wat vonden ze het moeilijkst? Danaia: “Het was op een gegeven moment best een uitdaging om onszelf te motiveren om 3 uur ’s nachts.”

De winnende film: More Than Shades of Gray Bron: youtu.be

Verschillende genres en unieke aspecten

De tweede film, Film Minds Matter, is gemaakt door twee broers en hun vrienden. Hun film valt op als enige met Nederlandse ondertiteling. “We hadden het voordeel dat de man die de ondertiteling deed ’s nachts kon werken, aangezien hij in een andere tijdzone woont”, legt een van de studenten uit. De film toont een man die zich heeft aangemeld voor een mysterieus experiment van dr. Tinbergen, een arts die gefascineerd is door het menselijk brein en die herinneringen, emoties en persoonlijkheid wil samenbrengen om een ​​nieuwe ervaring te creëren.

De verplichte regel ‘Making Minds Matter’ is ook de titel van de derde film. Het richt zich op het psychologische proces van het nemen van een belangrijke beslissing. De hoofdpersoon is een meisje dat vastloopt bij het inleveren van een belangrijk document en geplaagd wordt door verschillende stemmetjes in haar hoofd, die haar vertellen dat ze niet goed genoeg is, dat iedereen haar zal uitlachen en dat het leven hoe dan ook zinloos is.

De volgende inzending is de stomme film The Studio, die doet denken aan een klassieke romantische komedie, gefilmd in zwart-wit. In plaats van praten worden gesprekken weergegeven door dramatische tekstballonnen die het publiek aan het lachen maken.

Plottwists en plotholes

Ali, Teodora & Guillio
Beeld door: Kirstin Feberwee

“De plot deed ons de nek om”, zegt een student van het vijfde team over hun film The Little Things. “Er zat een groot gat in ons script tot het einde van de film, we kwamen er pas op zondag om 4 uur achter.” Deze keer neemt dr. Tinbergen de rol aan van psycholoog die bezoek krijgt van een man met de onbedwingbare neiging om kleine voorwerpen te stelen. “Het begon toen ik bij de bushalte was en ik een meisje zag met een sleutelhanger met houten klompjes”, legt het personage uit. “Ze waren klein, maar perfect. Ik moest ze gewoon pakken.”

De film More than Shades of Grey is van een ander kaliber: hierin wordt iemand gevolgd die de wereld alleen in zwart-wittinten ziet. Hij beschrijft de schoonheid van het contrast tussen licht en donker in de lucht, de herfst en de stad Rotterdam. Als op een dag een anonieme persoon een sleutelhanger met groene klompjes op zijn stoep legt, kan hij ineens kleuren zien.

De laatste film Oh Ana volgt een rechercheur die verschillende mensen ondervraagt om erachter te komen wie een vrouw heeft vermoord die midden op de dag haar hond uitliet, met een onverwachte plottwist aan het einde.

Tijd om te stemmen

Aan het einde van de avond is het tijd om te stemmen voor een winnaar. De mensen in het publiek wordt gevraagd om online op hun favoriete film te stemmen. Het is een moeilijke beslissing, want alle films zijn op hun eigen manier uniek. De duidelijke winnaar is uiteindelijk toch More than Shades of Grey. Dolblij stapten de winnaars naar buiten met een fles champagne en chocolade.

En voor iedereen die benieuwd is naar de films: ze zijn te bekijken op het Youtube-kanaal van Studium Generale (https://www.youtube.com/c/SGErasmus/videos).