‘Mooie teksten maken me gelukkig’

Wesley de Oliveira Fernandes (22) staat over een paar weken voor het eerst van zijn leven op een podium. Op de tweede editie van de EP-sessies, 27 maart in het Erasmus Paviljoen, zal hij eigengemaakte hiphop brengen.

tekst Gert van der Ende fotografie Michel de Groot

Hij is eigenlijk pas weer een beetje begonnen met het schrijven van raps en hiphopnummers. Masterstudent Media en Journalistiek Wesley de Oliveira Fernandes is er zo op het oog nogal schuchter over. Een jaar of wat terug, toen hij nog op de middelbare school zat, op het Montfoortcollege in Rotterdam, schreef hij zijn eerste lines; twaalfregelige teksten, voorzien van een beat. Die gebruikte hij vervolgens onder de naam WoW – Wesley offers Wonders – in rap battles op internetfora. “Dat was vooral elkaar een beetje jennen”, vertelt hij. “Veel woordspelingen en -grapjes.”

De Oliveira Fernandes vond zichzelf indertijd eigenlijk best wel goed, maar de op zijn slaapkamer gefabriceerde nummers werden niet overal even hooglijk gewaardeerd, erkent hij. Hij laat een filmpje zien dat hij op YouTube plaatste; dat werd op zijn zachtst gezegd door velen in niet mis te verstane bewoordingen de grond in geboord. Dat kwam hard aan, maar hij kan er inmiddels wel om lachen – zij het als een boer met nog steeds een beetje kiespijn. “Aanvankelijk was ik niet zo laconiek, maar nu zie ik wel in dat het allemaal niet echt goed was, zeg maar slecht. Al lag dat ook wel aan de slechte kwaliteit van de door mij bij de Media Markt aangeschafte apparatuur. Maar de teksten waren toen al goed!”

Enfin, De Oliveira Fernandes heeft de ongezouten kritiek ter harte genomen. Hij hield zich enkele jaren tamelijk koest, en werkte wat harder dan voorheen aan teksten en flows. Zijn teksten gaan niet alleen over persoonlijke beslommeringen en meisjes, soms zijn ze politiek geëngageerd – hiphop met een beetje boodschap zeg maar. En rapte hij als puber nog in het Engels, nu doet hij dat in het Nederlands. “Dat is toch mijn eerste taal; daarin kan ik me het beste uiten.” Polderrappers waaraan hij een voorbeeld neemt zijn Opgezwolle en Jiggy Djé. De Oliveira Fernandes doktert alles zelf uit. Dat vindt hij ook het mooie aan rap en hiphop: iedereen kan het doen. “Je hebt alleen maar een microfoon nodig van een euro of 300, en een stem die niet al te vervelend klinkt”, vat hij de kern samen. “Je kan er je ei in kwijt, en als je echt goed bent, krijg je ook nog respect.”

Sinds een paar maanden bevindt zijn studie zich op een dood punt, vindt hij. Daarom heeft hij voor volgend jaar een tussenjaar ingelast. Dat wil hij gebruiken voor het schrijven van teksten en het maken van muziek. Want, als hij eerlijk is, wil hij boven alles rapper worden, het liefst in Japan. Vandaar dat hij een begin heeft gemaakt door zich op te geven voor de EP-sessies. “Het is mijn coming out als rapper”, lacht hij. “Als blijkt dat een podium niets voor mij is, dan houd ik het voortaan bij het schrijven van teksten. Want mooie teksten maken me gelukkig.”