Dies Natalis 2021 eredoctoraat Deisseroth

Lees meer

Eredoctoraten voor wetenschappers die middenin de praktijk staan

De eredoctoraten gingen dit jaar naar de Amerikaanse neurowetenschapper en psychiater…

De Dies Natalis van de universiteit stond in het teken van gezondheidstechnologie en samenleving. Eredoctoraten waren er vanuit het Erasmus MC voor de Amerikaanse neuroloog en psychiater Karl Deisseroth voor zijn baanbrekende onderzoek naar optogenetica waarmee het brein tot op de cel nauwkeurig in beeld kan worden gebracht en vanuit de Erasmus School of Health & Policy Management voor de Britse Trisha Greenhalgh, die veel onderzoek deed naar de complexiteit van de invoering van medische innovaties.

Award voor Takkenberg

Dies Natalis 2021 athena award
FAME Athena Award voor Hanneke Takkenberg uitgereikt door Liesbeth Noordegraaf-Eelens. Beeld door: Arie Kers

Traditioneel werd ook de FAME Athena Award uitgereikt aan de persoon binnen de universiteit die zich heeft ingezet voor het stimuleren van vrouwelijk leiderschap. Een eervolle vermelding was er voor Marie Carmen Punzi en Ana Uribe Sandoval als initiatiefnemers van de kastjes met gratis menstruatieproducten op de campus. Ook werd stilgestaan bij de recent overleden Dianne Bevelander, hoogleraar bij RSM en twee jaar geleden winnaar van de prijs. Dit jaar ging de award naar Hanneke Takkenberg, hoogleraar bij het Erasmus MC en de Rotterdam School of Management, en opvolger van Bevelander bij het Erasmus Centre for Women and Organisations. Eerder was zij chief diversity officer van de EUR en momenteel is ze voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Ethiek vroeg betrekken

Dies Natalis 2021 philips bredenoord
Rector Annelien Bredenoord en chief medical officer van Philips Jan Kimpen Beeld door: Arie Kers

Rector magnificus Annelien Bredenoord hield voor het eerst sinds haar aantreden op 1 oktober haar diesrede, vanuit haar eigen vakgebied ethiek en biomedische innovaties. Ze pleitte voor het vroeg betrekken van ethiek en innovatie in wetenschap en technologie.

Gastsprekers waren de chief medical officer van Philips, Jan Kimpen, en zijn baas ceo Frans van Houten, tevens alumnus en voorzitter van het Erasmus Trustfonds. Zij prezen de Erasmus Universiteit om haar impactvolle onderzoek op het gebied van medische innovaties.

Tussen de bedrijven door trad zangeres Froukje op. De liedjes van de Codartsstudent zijn al miljoenen malen gestreamd op Spotify. Bij haar hit ‘Ik wil dansen’ kwam Spot, een robothond van Boston Dynamics, het podium op om de slingers op te hangen en een dansje te wagen met de zangeres.

Lees één reactie