De kastjes staan vanaf donderdag in de damestoiletten in het Erasmus Paviljoen, de bibliotheek, het Foodcourt en het Van der Gootgebouw. Initiatiefnemers zijn raadsleden Dian van Toor en Ana Uribe Sandoval. Ze zijn zelf naar de IKEA gereden om de kastjes te kopen en hebben ze donderdag met behulp van collega’s op de campus geplaatst. Het gaat dus ook nadrukkelijk nog om een testfase. De producten staan voorlopig niet op een openbare plek maar in de damestoiletten, om zo de mogelijkheid te bieden om ze anoniem te pakken.
Supermarkt dicht
Eigenlijk best merkwaardig dat een voor vrouwen zo essentieel artikel al die tijd nauwelijks te vinden was op de campus. “Vroeger kon je in noodgevallen nog naar de Spar”, weet Uribe Sandoval, “maar die is nu al een tijdje dicht.” Dat er eerder geen oog voor was, komt volgens haar omdat mannen er niet op letten en vrouwen er eerder niet om durfden te vragen. “Menstruatie is een onderwerp dat eeuwenlang taboe is geweest, men vond het iets vies waar je niet over praat. Dat idee proberen wij te doorbreken”, vertelt Uribe Sandoval. “Waarom zijn handzeep en wc-papier wel vanzelfsprekend aanwezig op de wc maar menstruatieproducten niet? Maandverband is ontzettend belangrijk om van de campus een veiligere plek te maken, ook voor mensen die menstrueren.”
De kastjes bieden tampons en maandverband. Het is niet de bedoeling dat mensen de artikelen structureel gaan gebruiken, legt Uribe uit, het is bedoeld voor noodgevallen. “We vragen iedereen om er netjes en verantwoordelijk mee om te gaan. De kastjes zitten niet vast aan de muur, onze voorraden zijn beperkt. Dus laat de kastjes op hun plek staan en gebruik alleen wat je echt nodig hebt.”
Period poverty, ook in Rotterdam
Op allerlei plekken op de universiteit wordt er over period poverty nagedacht. Bij de Rotterdam School of Management wordt er onderzoek naar gedaan en bij het initiatief Erasmus Verbindt, dat wetenschap probeert te verbinden met concrete projecten in de stad, deed Team Health er al een enquête over onder EUR-studenten.
Ludovica Arvigo (student Psychologie) en Tamara Gerhardt (Communicatie en Media) vroegen de deelnemers in hoeverre menstruatieproducten voor hun toegankelijk en betaalbaar zijn. Daarvan zou je wellicht denken dat dat vooral een probleem in armere landen is, maar uit de cijfers blijkt dat het ook voor studenten in Rotterdam geldt. Bijna de helft van de respondenten (n=226) geeft aan dat zij menstruatieproducten in Nederland niet betaalbaar vindt. Een op de zes zegt persoonlijk iemand te kennen die de producten niet kan betalen. Zo’n 70 procent (van de 205 deelnemers die een menstruatiecyclus hebben) zegt ook gebruik te willen maken van het aanbod van gratis maandverband op de campus. Tweederde kwam namelijk weleens in een situatie waarbij er geen producten beschikbaar waren. Een groot deel van die groep sloeg ook weleens college over vanwege de ongesteldheid. Het zorgt er onder andere voor dat ze zich niet goed kunnen concentreren tijdens college.
Buiten de campus
Om het gratis aanbod op de campus blijvend te kunnen aanbieden, heeft de Universiteitsraad het College van Bestuur gevraagd om het structureel te financieren. Ook wil Erasmus Verbindt een fundraiser organiseren, vertelt Gerhardt, maar de plannen daarvoor zijn nog pril. “Ook hebben we contact met het alumnifonds, die zijn ook enthousiast”, zegt ze. De ambities van Erasmus Verbindt reiken overigens nog verder. “We overwegen ook menstruatiecups, want studenten geven aan dat ze die ook gebruiken. Verder kijken we of we in zee kunnen gaan met bedrijven die biologische menstruatieproducten kunnen leveren. En natuurlijk buiten de campus! In andere landen zijn ze er al veel verder mee: in Schotland zijn bijvoorbeeld al voor iedereen gratis menstruatieproducten te krijgen.”
Toiletten raken straks verstopt.
Reageren niet meer mogelijk.