Bekijk de vlog van actrice Josephine Hünd Bron: youtu.be

Iedereen die de afgelopen anderhalf jaar single is geweest, weet hoe moeilijk het kan zijn om tijdens corona iemand te ontmoeten. ‘Wandeldates’, ongemakkelijk videobellen, en de vraag of je wel of geen afstand moet houden bij de eerste ontmoeting: het komt allemaal voorbij in ‘Coronamore’, een korte film over daten in coronatijd.

De film is gemaakt door de culturele studentenverenigingen. “Het was voor ons best lastig dat we dit jaar vanwege corona niet op het podium konden staan”, vertelt Angelika Geronymaki, die is ingehuurd als regisseur van de film. “Ondanks de situatie wilden we toch graag een podium bieden aan de studenten. Zo is het idee voor de film ontstaan.”

kwestie – swiping tinder alleen – bas van der schot

Lees meer

Swipen in quarantaine: ’Misschien neemt het aantal exclusieve relaties toe’

Elisabeth Timmermans is postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus School of History,…

“We hebben voor dit thema gekozen omdat veel studenten de afgelopen tijd hebben ervaren hoe lastig het is om iemand te ontmoeten in coronatijd. De film zit vol met herkenbare en typische momenten: eerste dates op afstand, mondkapjes, het conflict dat soms ontstaat over de mate waarin je je aan de regels houdt. De film begint bijvoorbeeld met een overleg van een groep mensen die tegen mondkapjes is en de tweede scène laat een videocall zien.”

Coronamore
Beeld door: Screenshot uit de film

Improvisatie

Ook tijdens de repetities en het opnemen van de film kregen de verenigingen te maken met de regels rondom corona. “Rond eind mei zijn we voor het eerst begonnen met repeteren”, zegt Angelika. “Dit was niet meer op het hoogtepunt van corona, maar we hadden nog wel te maken met mondkapjes en afstand houden. Gelukkig zijn er voor repetities uitzonderingsregels: als je een scène speelt, mag je wel dicht bij elkaar staan. Hierbij hebben we natuurlijk wel rekening gehouden met de wensen van iedereen.”

“Tijdens het repeteren hebben we alleen een outline van het script gekregen met een aantal ideeën voor scènes. In de repetities keken we vervolgens hoe we deze scènes konden vormgeven. De film was dus grotendeels improvisatie. In totaal hebben we maar drie keer gerepeteerd en daarna zijn we begonnen met filmen.”

Ideale partner coronatijd

Lees meer

Wat zoeken we in een partner in een pandemie?

Tot verbazing van een groep internationale wetenschappers zijn mensen met corona-angst…

Culturele uitingen

De film zit niet alleen vol herkenbare momenten voor studenten, maar is daarnaast ook een plek waar de culturele verenigingen verschillende kunstvormen kunnen uitdragen. “De film wordt gecombineerd met dans en muziek van de verenigingen. Ik vind het heel tof dat de film op een groot scherm wordt getoond, zo is het voor de studenten ook een manier om te laten zien wat ze in de coronatijd konden doen. Daarbij vond ik het vooral heel fijn dat we toch nog de mogelijkheid hebben gekregen om weer toneel te kunnen spelen. Ik heb het afgelopen jaar veel online cursussen gedaan, maar het is toch fijn om weer bij elkaar te kunnen komen en een alternatief te vinden om ons te kunnen uiten.”

Coronamore, een korte film over daten in coronatijd, wordt donderdagavond 23 september gepresenteerd in het Paviljoen. De film is gemaakt door theatervereniging RISK, WILDe Theatre, Rotterdams Studenten Orkest en Erasmus Dance Society. Meer informatie over de film is hier te vinden.