“Ik heb wel interesse om een onderzoek op te zetten over de impact van corona op dating en relaties”, twittert Communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans in maart 2020 aan het begin van de pandemie. “Dus relatie-onderzoekers, wie doet ermee?”

Timmermans heeft eerder al eens onderzoek naar gedaan vrijgezellen. Toen keek ze naar het door haar genoemde ‘Bridget Jones Effect’. Vrouwen die meer romantische series of films kijken, ervaren een sterkere angst om vrijgezel te blijven dan vrouwen die dit niet doen. “Hier gaat het om dat de context dus een impact kan hebben op je angst om single te zijn. Als je door bepaalde content een sterkere angst om single te zijn ervaart, welke impact zou de ervaring van een wereldwijde pandemie dan kunnen hebben op je angst om single te zijn?“

Illu-podcast-afl.2_2k

Onderdeel van de Special

Liefde in tijden van Tinder

In vijf afleveringen zoeken we uit hoe jij je leven als zoekende vrijgezel zo goed…

Zo kwamen vijf Amerikaanse, twee Britse onderzoekers, een Zwitser én de Vlaamse Timmermans bij elkaar. Ja – zegt ook Timmermans: Het klinkt als het begin van een bar-grap, maar het is een serieus onderzoek en de eerste publicatie staat inmiddels online. Deze groep met internationale academici van het ‘corona & love project’ kijken naar de impact van corona op hoe vrijgezellen hun status als single ervaren. En als ze zoeken naar een wederhelft, heeft die wereldwijde crisis dan effect op wie en wat ze hopen te vinden?

De ideale partner (in coronatijd)

Wat de onderzoekers niet hadden verwacht, was dat mensen met corona-angst selectiever zouden zijn in hun partnerkeuze. De bangste mensen gaven aan hogere eisen te stellen aan hun partner, ook aan de sociale en fysieke aantrekkelijkheid. Mensen die aangaven juist niet zo bang te zijn, zijn minder selectief, zo blijkt uit het onderzoek. “Hoe we een partner zoeken is een onderwerp dat steeds weer onderzocht wordt. We weten dat stressvolle gebeurtenissen invloed hebben op je partnervoorkeur. Voor het onderzoek gingen we ervan uit dat aantrekkelijkheid in onzekere en stressvolle tijden minder belangrijk werd gevonden. De groep met corona angst is juist op alle punten selectiever, dus ook aantrekkelijkheid. Waarom dit zo is, kunnen we niet precies verklaren. Een van onze ‘denkpistes’ is dat mensen een gezonde partner belangrijk vinden, dus iemand die gezond oogt. Hoe fitter en aantrekkelijker, hoe gezonder?”

De respondenten die aangaven niet te vrezen voor een coronabesmetting, vonden ‘stabiliteit’ en ‘toewijding aan gezin’ belangrijker en ‘fysieke/sociale aantrekkelijkheid’ juist net wat minder belangrijk. Dat laatste punt zouden mannen en vrouwen dan ook eerder laten varen. Begrijpelijk, denkt Timmermans. “Nu je veel thuis zit, hoop je dat je partner de zorgen voor het gezin niet volledig op jou schuift. Een crisis laat je daarover denken.”

kwestie – swiping tinder alleen – bas van der schot

Lees meer

Swipen in quarantaine: ’Misschien neemt het aantal exclusieve relaties toe’

Elisabeth Timmermans is postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus School of History,…

Ook hebben de wetenschappers gekeken naar het verband tussen corona en ‘de angst om vrijgezel te zijn’. Dit is een officiële term en beschrijft ‘de bezorgdheid, angst, of het verdriet om op dit moment of in de toekomst geen lief te hebben’. Het is eerder in verband gebracht met mentale gezondheidsproblemen als eenzaamheid en het kiezen van minder aantrekkelijke of passende partners.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt verder dat mensen die bezorgd zijn om corona ook meer angst hebben om vrijgezel te zijn. Een precieze verklaring komt niet uit het onderzoek, maar Timmermans heeft wel een idee hierover. “Uit cijfers van datingapps blijkt dat het gebruik enorm gestegen is. Vóór corona was het voor veel mensen niet erg om single te zijn, want ze hadden een druk sociaal leven, iemand spontaan ontmoeten gaat niet als je binnen moet blijven.”

Tips voor mensen met datingangst

Elisabeth Timmermans is ook actief als datingcoach. Sinds afgelopen zomer werkt ze niet meer aan de Erasmus Universiteit. Naast haar werk als coach studeert ze Klinische Psychologie. Timmermans heeft wel wat datingtips voor singles met (of zonder) angst om vrijgezel te zijn.

  1. ’De eerste tip is heel simpel, maar ook de belangrijkste: ga over op actie. Piekeren zorgt ervoor dat je een beetje verlamd raakt. Ga dus daten.’
  2. ‘Ga ook actief met de apps aan de slag, al is het een half uur per dag. Maak tijd om te swipen en gesprekken te voeren.’
  3. ‘Voor online daters: weet dat er niet één platform is dat zaligmakend is. De meeste mensen beginnen bij Tinder, maar er is veel meer. Zet jezelf achter de computer en doe onderzoek naar andere platformen.’
  4. ‘Leg niet te veel druk op het succes van een date. Het hoeft niet altijd een potentiële partner te zijn. Zie het als een manier om (single) vrienden te maken. Wie weet weten zij nog leuke andere singles.’
  5. ‘Nieuwe koppels lijken in coronatijd snel op oude koppels. Er is weinig om te ondernemen, maar blijf creatief. Verval niet te snel in het samenzijn, maar niets doen. Dit is jullie leuke, speelse fase.’