Zo ook studentenvereniging RSG. Vorig jaar was tijdens de inauguratieperiode  – de tijd waarin de eerstejaars officieel lid worden – de Scots International Church in Rotterdam volledig gevuld met honderden enthousiaste leden. Maar ook RSG kon dit jaar niet om de maatregelen heen en er moest een creatieve oplossing komen. “Het bestuur is daarom de leden thuis gaan opzoeken”, zegt voorzitter Mathilde Lones. “De inauguratie was dit keer op de stoep.”

De leden die niet fysiek aanwezig waren konden ook meegenieten van de bijzondere dag. “We hadden een interactieve livestream geregeld en een radioshow waarbij leden verzoeknummers konden insturen.” Het grote feest kwam er niet van, maar toch was het een geslaagde dag. “Het was alsnog heel bijzonder.”

Twee roeiers in plaats van vier

skadi roeien op anderhalve meter corona covid-19 2020 (EM)
Ook in de boten van Skadi houden de studenten de anderhalve meter afstand in acht. Beeld door: Gilles Luyendijk

Ook Skadi past veel activiteiten aan. Een deel van de roeitrainingen op het water kan nog wel doorgaan. Toch loopt de vereniging door de maatregelen tegen obstakels aan. “Eerder zaten we met z’n vieren in een boot waar we nu twee mensen in zitten”, zegt voorzitter Floor Ruttenberg. “Maar de boot is echt te zwaar voor twee en sommige roeiers ontwikkelen rugklachten.” Vanwege het grote terrein van Skadi konden eerstejaars nog wel op een veilige manier kennismaken met elkaar in de buitenlucht.

Verder probeert de vereniging de gezelligheid zoveel mogelijk vast te houden met behulp van online borrels. “We doen bijvoorbeeld een bingo of Thirty Seconds. De bierproeverij via zoom was ook echt tof.”

EM TV 3 december

Kijk de aflevering terug

EM TV: Hoe studentenverenigingen hun rituelen coronaproof organiseren

Hoe redden studentenverenigingen zich in coronatijd? In deze aflevering vertellen…

‘Rituelen moeten van waarde zijn’

SSR-R kiest er voor om belangrijke tradities uit te stellen. “We houden van onze rituelen en we willen dat ze van waarde blijven”, zegt voorzitter Scott Wentzel. Online varianten zijn daar volgens Wentzel geen vervanging voor. “Maar bij versoepeling van maatregelen worden de tradities en rituelen zoveel mogelijk weer opgepakt.”

Een aantal tradities is wel aangepast. Integratiedag, de dag waarop de nieuwe leden voor het eerst met zijn allen zijn, heeft niet zoals traditioneel op de soos plaatsgevonden, maar in het Nieuwe Luxor, op gepaste afstand van elkaar. Ook organiseert de vereniging wekelijks quizzen en zoomborrels om het leden zoveel mogelijk naar hun zin te maken.

Meer aanmeldingen dan normaal

Veel studentenverenigingen, waaronder RSG, zagen het aantal aanmeldingen dit jaar stijgen. Mathilde: “Waarschijnlijk dachten de eerstejaars studenten: we hebben niet veel contacturen op de campus dus we moeten op zoek naar alternatieven.”

Ook SSR en Skadi zagen het aantal leden dit jaar toenemen. “Maar wij hebben door corona te maken met een beperkte capaciteit hebben in het gebouw”, zegt Ruttenberg. Alle leden moeten immers anderhalve meter afstand houden. “Daarom hebben we hetzelfde aantal mensen toegelaten als voorgaande jaren. Dat is eigenlijk wel jammer. Maar we hebben gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit.”

Weinig fysieke activiteiten

De fysieke activiteiten blijven bij alle drie de verenigingen vooralsnog beperkt. Toch worden lege ruimtes hier en daar benut. “We zijn wel open geweest voor bijvoorbeeld commissies”, zegt Wentzel. Ook de ruimtes bij RSG zijn gedeeltelijk toegankelijk. “De vergaderruimte wordt door onze leden gebruikt om te studeren”, zegt Lones. “Elke dag zitten daar wel een paar mensen. Ze hoeven dan tenminste niet de hele tijd in hun eigen kamer te zitten en ze kunnen een praatje maken met bestuursleden.” De binnenruimte van Skadi wordt vooral benut voor trainingen. “De ruimte staat vol met roeimachines voor de ergotraining”, zegt Ruttenberg.

Ondanks de vele online activiteiten moeten eerstejaars studenten helaas nog even wachten om het studentenleven volledig te ervaren. “De nieuwe lichting is niet anders gewend, maar kent wel de verhalen van vorige jaren”, weet Wentzel. “Ze weten hoe het kan zijn.” Toch halen veel studenten er ook dit jaar iets waardevols uit om lid te zijn, vindt Lones. “Juist in deze tijden is het ontzettend belangrijk om met elkaar verbonden te zijn.”

studenten in coronatijd – erasmus paviljoen – rector rutger engels – Arie Kers

Lees meer

Studenten in gesprek over corona: ‘Verder kijken dan die paar illegale huisfeestjes’

Wethouder van Onderwijs Said Kasmi (D66) reikte maandagavond een prijs uit aan het RSG en…