Het voorzitterschap van Lars Ahsman (Laurentius), Scott Wentzel (SSR) en Lotte van den Bergh (RKvV) begint anders dan dat van al hun voorgangers. Waar die vooral bezig waren met het verzorgen van een leuke introductietijd voor eerstejaars, staan de dagen van deze voorzitters bol van het maken van coronaplannen. En waar die vorige week nog op orde leken, waren ze maandagavond alweer achterhaald.

Toch hoor je ze niet klagen, als je de voorzitters vraagt naar de aanscherping van de coronamaatregelen. Scott Wentzel van de SSR.: “Eigenlijk zagen we zelf al een beetje aankomen dat de maximale groepsgrootte terug moest van vijftig naar dertig. En ook de meeste andere beslissingen zijn goed te begrijpen.”

Besmettingen na Griekenlandreis

Individueel 3
Scott Wentzel – SSR

De SSR betaalde deze zomer flink leergeld, toen 23 leden van de vereniging besmet terugkeerden van een reis naar Griekenland. Het incident – dat vlak voor het begin van de Eurekaweek naar buiten kwam – kwam de vereniging op een forse sanctie van rector Rutger Engels te staan. Die sloot SSR aanvankelijk van alle activiteiten tijdens de introductieweek. “Daarna zijn we extra voorzichtig geworden. Onze introductietijd is dus anders dan normaal. De focus ligt vooral op het bijbrengen van de normen en waarden van onze vereniging. Maar het staat buiten kijf dat een traditie als brassen – waarbij ook aan jasjes wordt getrokken – nu niet kan plaatsvinden. Dat halen ze later hopelijk wel een keer in, maar nu is het devies op de soos: blijven zitten op je plek, afstand houden en handen wassen.”

Op de sociëteit staat de SSR voor ‘100 procent coronaproofheid’. Wat er in de studentenhuizen gebeurt, is een andere zaak. Wentzel: “Natuurlijk roepen wij onze leden op om aan andermans veiligheid te denken, maar wat er echt gebeurt als ze de deur uitlopen, is lastiger te reguleren. Daarom hebben we alle studentenhuizen eerst een mail gestuurd, en nu gaan we ook persoonlijk contact zoeken met de huisoudsten. We spreken hen erop aan dat sociale controle nodig is om het virus terug te dringen. Een studentenhuis is toch een vriendengroep, dan kun je elkaar ook aanspreken op ongewenst gedrag. Ga niet zomaar een dagje naar het strand, vermijd onnodige reisbewegingen. Het gevoel van urgentie is na de laatste persconferentie zeker toegenomen. De toon was nu veel scherper, en dat komt zeker aan.”

'Samen borrelen hoort erbij'

DSC_2107
Lars Ahsman (Laurentius)

Ook bij Laurentius zagen ze de bui al aankomen. Voorzitter Lars Ahsman: “Twee weken geleden hadden we de plannen voor het laatst aangescherpt. Voordat we die konden uitvoeren, kregen we de nieuwe maatregelen al op ons dak. Logisch, want waar we drie weken geleden nog nauwelijks besmettingen zagen, grijpt het virus ook binnen Laurentius om zich heen.”

Om in te spelen op de vervroegde sluitingstijden heeft Laurentius het aanvangstijdstip van de verenigingsavonden de afgelopen tijd al vervroegd van negen uur tot eerder zes uur en vanaf deze week zelfs vijf uur ‘s middags. “Het is hartstikke belangrijk om de nieuwe studenten, scholieren eigenlijk nog, een thuisbasis te kunnen bieden. Samen borrelen hoort daar natuurlijk bij.”

Al voor de nieuwe maatregelen van kracht werden, adviseerde Laurentius haar leden om borrels in cafés te organiseren, waar de regels beter kunnen worden gehandhaafd dan in studentenhuizen. Ahsman: “In huizen heb je er toch minder grip op. Nu we eerder dicht moeten, heb ik alle veertig huisoudsten persoonlijk benaderd om zich aan de regels te houden. Als je het persoonlijk maakt, komt het toch beter aan dan via een mailtje of briefje. Daar heb ik wel een dagtaak aan, ja. Toch ben ik er minder gerust op dan wanneer de borrels op de sociëteit zouden worden gehouden. Laten we vooral hopen dat het niet op een échte lockdown uitdraait.”

Bewustwording stimuleren

Lotte van den Bergh praeses RKvV
Lotte van den Bergh (RKvV)

Voorzitter Lotte van den Bergh van de Rotterdamse Kamer van Studentenverenigingen (RKvV) betreurt het dat de maatregel rond de sluitingstijden in de horeca ook de studentenverenigingen treffen. “De besmettingen zijn namelijk niet opgelopen óp de verenigingen, waar studenten in kleinere groepjes samenkomen. Omdat je niet in de privésfeer kan komen, kun je op deze manier beter gedrag niet afdwingen.”

Van den Bergh verwacht wat dat betreft meer van de plannen waar de vijf Rotterdamse gezelligheidsverenigingen van de RKvV nu aan werken. “Ik hoop dat daaruit mooie ideeën voortkomen die de bewustwording stimuleren.” De plannen worden op korte termijn gepresenteerd.

De plannen staan los van de prijs die de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb onlangs uitloofde voor het beste idee om studenten bewust te maken van het belang van de coronamaatregelen. Het winnende plan wordt maandag 5 oktober bekendgemaakt tijdens het Studentendebat2020 dat live wordt uitgezonden.

Lees één reactie