“Een groot huisfeest organiseren en het wangedrag van enkele leden tegenover de politie vinden wij als vereniging onacceptabel”, schrijft president Pita Elhorst in een verklaring. Het bestuur hoopt dat de schorsing door andere leden als waarschuwing wordt opgevat en ‘vergelijkbare incidenten zich in de toekomst niet meer zullen voordoen’.

Geen sancties van de universiteit

Over het aantal leden en welk dispuut de sanctie wordt opgelegd, zwijgt de vereniging. Maar Elhorst benadrukt dat de sancties vanuit het oogpunt van de vereniging zwaar worden ervaren. “Het houdt in dat de betrokken leden en het huis hun privileges moeten opgeven”, zegt Elhorst.

De vereniging krijgt geen sanctie opgelegd van de universiteit. Elhorst wil niet in details treden, maar laat weten dat de vereniging in gesprek is gegaan met de rector magnificus Rutger Engels.

avenue_con_

Lees meer

Rector over illegaal feest studentenhuis: beschamend, onbeschoft en onacceptabel

Studenten bekogelden agenten die een einde wilden maken aan het illegale huisfeest aan de…

Op 19 september werd in het huis aan de Oostzeedijk Beneden een huisfeest georganiseerd. Toen de politie het feest vanwege de coronamaatregelen wilde afbreken, gooiden studenten afval en blikjes naar de agenten. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en rector magnificus Rutger Engels veroordeelden het huisfeest en het gedrag van de studenten direct. RSC/RVSV-voorzitter Elhorst deed dat ook en kondigde sancties en een onderzoek aan.

Wijkagent Shelley van der Veen over het feest aan de Oostzeedijk Beneden Bron: www.youtube.com

Lees hier de verklaring van RSC/RVSV:

Studentenvereniging RSC-RVSV heeft het onderzoek naar het huisfeest dat plaatsvond op 19 september jongstleden afgerond. Alhoewel het bestuur niet de verantwoordelijkheid draagt voor hetgeen zich buiten de vereniging afspeelt wil de vereniging zich niet met dit gedrag associëren en heeft zij daarom passende maatregelen getroffen tegen de betrokken leden. De maatregelen betreffen de bewoners van het bewuste verenigingshuis en een betrokken verenigingsdispuut. Het dispuut is een schorsing opgelegd en er wordt afstand gedaan van het desbetreffende huis. Voor het huis betekent dit dat het vanaf heden geen verenigingshuis meer is, gedurende minimaal een jaar. Dit is iets wat vanuit het oogpunt van de vereniging en haar leden gezien wordt als een strenge sanctie. Wij vragen hen ook om iets goeds terug te doen voor de buurt of de stad Rotterdam. Het besluit is tot stand gekomen na grondig onderzoek en het interviewen van betrokken leden.

Iedereen in de Nederlandse samenleving moet zich aan de corona maatregelen houden, zo ook onze leden, hoe moeilijk dat soms ook is met een gesloten horeca en vereniging. Toch verwachten wij van onze leden dat zij hun verstand gebruiken en elkaars en de gezondheid van anderen beschermen. De meeste van onze leden doen dit dan ook netjes. Echter een groot huisfeest organiseren en het wangedrag van enkele leden tegenover de politie vinden wij als vereniging onacceptabel. De forse schorsing is dan ook een strenge waarschuwing aan al onze leden. Het bestuur hoopt hiermee dat vergelijkbare incidenten zich in toekomst niet meer zullen voordoen, maar volgt de ontwikkelingen op de voet. Dat de betrokkenen zich verschillende keren hebben geëxcuseerd voor hun gedrag is goed, maar niet voldoende.

De welbekende uitspraak ‘Geen woorden maar daden’ betekent voor onze vereniging vooral het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo simpel is het in deze voor iedereen uitdagende tijd. We blijven onze leden, ook in verenigingshuizen, op het hart drukken om zich te houden aan de regels. Als zij dit niet doen zijn ze uiteraard verantwoordelijk voor de gevolgen. Daarnaast hebben we ook regelmatig overleg met de Erasmus Universiteit en de gemeente – samen met andere studentenverenigingen – over oplossingen voor dit probleem en hoe wij ons steentje kunnen bijdragen. De publieksactie ‘Niet lullen maar testen’  of de actie waarin alle Rotterdamse verenigingen coronapreventiepakketten uitdeelden waren daar goede voorbeelden van.