star_eurekaweek_03

Lees meer

‘Hebbie in je nest gezeken?’ RSM STAR test de kennis van nieuwe studenten

De studieverenigingen kregen tijdens de Eurekaweek de kans zich te presenteren aan de…

Skadi-lid Boudewijn begint met het rondleiden van een eerstejaars student en we mogen aansluiten. Vanaf het buitenterrein is er keuze uit twee wenteltrappen, een gouden en een blauwe, om naar boven te gaan. “Vanwege corona mag iedereen gebruik maken van beide trappen, maar normaal gesproken moet je het eerst verdienen om via de gouden trap naar boven te gaan. Deze trap is bedoeld voor heel fanatieke roeiers en het bestuur.”

Eenmaal boven lopen we via een groot balkon de sociëteit binnen, waar normaal gesproken de feesten worden gehouden. Vanwege corona gaan de feesten niet door, maar Skadi kan alsnog genoeg activiteiten organiseren voor haar leden. “We hebben het geluk dat we zo’n groot terrein hebben. De afgelopen weken hebben we tafels neergezet, waar je genoeg afstand kan houden en leden door de week in de buitenlucht van een biertje kunnen genieten,” zegt Floor, aankomend president van Skadi.

Olympische Spelen

eurekaweek 2020 limousine Skadi corona foto Amber Leijen (6) (EM)
De limousine van het Skadi-bestuur. Beeld door: Amber Leijen

Via de gouden trap lopen we naar beneden, richting de wedstrijdloods waar zo’n honderd roeiboten liggen. Skadi blijkt niet alleen leden naar de Olympische Spelen te sturen, maar ook boten. Een van de boten die in de loods ligt, is gebruikt tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008. Dat Skadi een vooraanstaande vereniging is blijkt niet alleen uit de omvangrijke vloot. Buiten staat een zwarte limousine, waarmee het bestuur bij iedere wedstrijd in stijl aankomt.

Wouter van Dam, de huidige president van Skadi, is blij dat ze alsnog potentiële leden kunnen ontvangen. “Tijdens zo’n introductieweek vinden we persoonlijk contact belangrijk en we merken dat de studenten het fijn vinden om Skadi-leden te spreken en te horen hoe het er hier aan toe gaat.” Om deze mensen te kunnen ontvangen hebben ze wel veel moeten aanpassen. “We hebben op het terrein alles een stuk ruimer opgezet, zodat we een veilige afstand kunnen bewaren. Ook werken we met timeslots, zodat we niet te veel mensen hier tegelijk hebben. Daarnaast hebben we normaal gesproken een groot eindfeest op donderdag, maar dat kan natuurlijk ook niet doorgaan.”

Eerste keer

eurekaweek 2020 Skadi corona foto Amber Leijen (9) (EM)
Marilyn heeft er zin in. Beeld door: Amber Leijen

Roeiboten met enthousiaste studenten meren af en aan bij Skadi. “Ik heb net iets gedaan waarvan ik niet had verwacht dat ik het zou doen,” zegt Marilyn, aankomend student Gezondheidswetenschappen. Ze is met haar Eurekaweekgroepje op bezoek bij Skadi en heeft net een stukje geroeid. “Dit is de eerste keer dat ik heb geroeid, en ik vond het ontzettend leuk om te doen. Je werkt echt samen als je aan het roeien bent.” Of ze zich gaat inschrijven bij Skadi weet ze nog niet zeker. “Ik ga wat meer verenigingen bezoeken en dan ga ik een keuze maken.”

Eerstejaars Eva heeft een beetje ervaring met roeien, want haar vader was vroeger ook lid van een roeivereniging. Ze gaat studeren aan het Erasmus University College en is enthousiast over Skadi. “Ik ben altijd al sportief geweest en ik wil ook graag in Rotterdam een sport oppakken.” Ze heeft net een rondleiding over het hele terrein gehad en dat is erg goed bevallen. “Ik was eerst van plan om me voor andere sport in te schrijven, maar het is hier echt gezelliger dan ik had verwacht.”

eurekaweek 2020 roeimachines roeien Skadi corona foto Amber Leijen (7) (EM)
Eva (midden) oefent alvast op de roeiapparaten. Beeld door: Amber Leijen