Het grootste aantal aanmeldingen heeft het RSC/RVSV binnengekregen met 689. Bij Laurentius zijn het er 540. SSR-R en RSG ontvingen respectievelijk 204 en 168 aanmeldingen, terwijl NSR 102 nieuwe leden heeft. Ook roeivereniging Skadi, die niet onder de RKvV valt, geniet grote populariteit. Zij hebben 340 aanmeldingen ontvangen, terwijl ze 270 plekken hebben.

'Buitenproportioneel groot'

Laurentius is begin augustus begonnen met een online inschrijving. “De zondag voor de Eurekaweek hebben wij het inschrijfportaal moeten sluiten, omdat het aantal aanmeldingen buitenproportioneel groot was”, vertelt preses Lars Ahsman. De vereniging heeft dit jaar tweehonderd aanmeldingen meer ontvangen dan vorig jaar. Door de grote belangstelling moeten nieuwe studenten loten om lid te worden bij de vereniging. Ook RSC/RVSV past het lotingssysteem toe. Volgens president Pita Elhorst laat het studentencorps 380 leden toe, ‘ietsje meer dan de helft van de inschrijvers’.

‘Wij hebben het inschrijfportaal moeten sluiten, omdat het aantal aanmeldingen buitenproportioneel groot was’

Studentenvereniging Laurentius

RSG heeft een zogenaamde ledenstop. De eerste 134 inschrijvers zijn toegelaten, maar de 34 nieuwe aanmeldingen die daarna nog kwamen ‘moesten helaas worden geweigerd’. Ook bij SSR-R zijn alle plekken bezet, de vereniging heeft namelijk 204 inschrijvers en daarmee is het maximale aantal leden al behaald.

Nieuwe thuisbasis

De massale toeloop is een gevolg van de pandemie, zeggen de voorzitters unaniem. “Ze hebben de afgelopen periode veel thuis gezeten, dus de behoefte aan contact is erg groot”, vertelt Elhorst. Studenten zoeken daarnaast een alternatief omdat de universiteit maar beperkte contactmomenten kan aanbieden, vult Ahsman aan. “Er komen ook veel scholieren uit verschillende hoeken van het land. Ze zoeken een nieuwe thuisbasis in deze onzekere tijden en die kunnen ze bij studentenverenigingen vinden.”

Open volgens horecamodel

Momenteel hebben verenigingen beperkte mogelijkheden om feestjes en evenementen te organiseren voor hun leden, maar dat vinden ze niet zo’n groot probleem. Op kleine schaal is er nog van alles mogelijk op de sociëteit. “We hebben het pand opgemeten en ingedeeld op anderhalve meter, dus we kunnen nog steeds borrel- en kennismakingsavonden op een verantwoorde manier organiseren”, vertelt Ahsman.

RSG still

Lees meer

Anderhalvemeterborrel bij de sociëteit van RSG: ‘De baravonden heb ik echt gemist’

De sociëteit van het RSG is weer open en de vereniging pakt de borrelavonden gelijk op.…

De panden van RSC/RVSV en RSG staan geregistreerd als horecagelegenheid. Bij RSG zijn ze al sinds juni weer open voor borrelavonden en hanteren ze een reserveringssysteem. Dat werkt volgens voorzitter Doolaard prima. Ook het studentencorps was voor de zomervakantie nog een aantal weken open als horeca, waarbij leden konden reserveren om te borrelen op het terras. “Nu zijn we aan het kijken wat verder nog mogelijk is om eerstejaars een fijne thuisbasis te bieden”, vertelt voorzitter Elhorst.

Leuke uitdaging

SSR-voorzitter Mooij is optimistisch. “Ik denk wel dat er een fase aankomt dat verenigingen weer iets mogen organiseren, zeker om nieuwe leden te verwelkomen.” Zo organiseert SSR informatiesessies voor de eerstejaars. Mooij: “Wij doen het gedeeltelijk online en gedeeltelijk hier op onze sociëteit. We maken hele kleine groepen en de avonden gebruiken we om de nieuwe leden onderling kennis te laten maken.” Ook bij Laurentius ligt de focus op de nieuwe lichting. “Hoewel we dit jaar geen KMT organiseren, willen we nieuwe leden graag verwelkomen en begeleiden in hun nieuwe omgeving. We weten alleen nog niet precies hoe we dat gaan doen”, zegt Ahsman. “Het wordt een uitdaging, maar wel een leuke.”

Landelijk gestegen

De trend is in heel Nederland te zien, blijkt uit cijfers van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). De 48 studentenverenigingen die ze vertegenwoordigen telden vorig jaar 10.000 nieuwe inschrijvingen en nu staat de teller al op ruim 15.000. Vooral in Eindhoven (+79 procent), Utrecht en Groningen (+66 procent) is de toestroom groot. In Amsterdam en Utrecht zijn de cijfers nog niet compleet. Bij een aantal verenigingen kunnen nieuwe leden zich ook nog inschrijven, dus het totale aantal kan nog oplopen.