“Het is vooral van meerwaarde in de donkere wintermaanden. De verlichting springt aan zodra iemand oversteekt, op die manier verhoogt het de attentiewaarde voor automobilisten,” zegt de woordvoerder. Het gaat om ‘gerecyclede’ slimme verlichting die eerst op de Coolsingel hing. “Als de automobilisten zich verder aan de verkeersregels houden, dan is dit voldoende om voetgangers beter in zicht te brengen.”

De betere verlichting komt na een ernstig ongeluk op 8 januari. Een 27-jarige promovendus van de Erasmus School of Economics stak bij het zebrapad op de Kralingse Zoom over en werd aangereden door een auto. Daarbij  raakte de promovendus zwaargewond. De man lag na het ongeluk in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Onderzoek gemeente verkeersveiligheid

De 27-jarige promovendus was niet de enige die in de buurt van de campus werd aangereden in het afgelopen jaar: afgelopen zomer overleed een maaltijdbezorger na een ongeval op de Burgemeester Oudlaan. Op 11 november raakte een fietser gewond bij een aanrijding ter hoogte van de oversteekplaats bij het Excelsiorstadion en in december is bij de oversteek op de Kralingse Zoom ook een fietser aangereden.

De universiteit trok daarom aan de bel bij de gemeente om te kijken hoe de situatie rondom de campus veiliger kan. De gemeente begon een onderzoek dat uiteindelijk uitmondde in de aanpassing van de Kralingse Zoom.

De gemeente heeft ook gekeken of ze iets kon doen aan de Burgemeester Oudlaan, alleen daarbij zitten bouwplannen van de universiteit voorlopig nog in de weg, zegt de woordvoerder van wethouder Bokhove. “We wachten de verbouwing eerst af, daarna willen we ook daar de verkeerssituatie veiliger maken.”

Campusverbouwingen

De bouwplannen waar de gemeente op doelt zijn de plannen om naast het Polakgebouw een tweede ‘multifunctioneel onderwijscentrum’ te bouwen – vergelijkbaar met Polak. “Het oversteekgebied zal tijdens de bouw gebruikt worden als aanrijroute en laad- en losplek. Daarom is aanpassing nu nog niet mogelijk”, zegt een universiteitswoordvoerder.