Het Kabinet maakte vorige week dinsdag bekend dat universiteiten en hogescholen vanaf 15 juni weer beperkt openen voor praktijklessen, tentamens en begeleiding van kwetsbare studenten. Ook de EUR liet weten per 15 juni ‘stap voor stap’ te openen. Tentamens zijn tot september online, maar vanaf 2 juni zijn er wel 318 studieplekken beschikbaar in de Universiteitsbibliotheek, naast de te reserveren plekken in Tinbergen voor studenten die thuis moeilijk kunnen studeren.

Voor een gedeelte van de ondernemers op de campus is dat reden om ook de deuren weer te openen. Marc van Hooijdonk, eigenaar van de Tostiworld en woordvoerder namens de ondernemers van het foodcourt, kwam vrijdag tot overeenstemming met de universiteit. “De Foodplaza opent op 2 juni, tegelijkertijd met de UB. Niet alle zaken gaan open, in ieder geval de Tostiworld en de Has Kebab.”

Genoeg bezoekers voor een goede omzet?

De ondernemers bespreken de exacte regels en protocollen van het foodcourt deze week met de universiteit. Het is wikken en wegen, vertelde Van Hooijdonk eerder. “De Foodplaza is groot zat, dus qua veiligheid zal het wel goedkomen, maar de grote hamvraag is: hoeveel mensen zullen uiteindelijk op de campus zijn? Niet alle ondernemers kunnen starten als er maar honderd mensen de campus op mogen, dat heeft financieel gezien geen zin.”

De onderhandelingen met de universiteit over korting op de huur voor de maanden dat de zaken schade ondervonden van de coronacrisis, lopen nog, zegt Van Hooijdonk. “We zijn samen op zoek naar de juiste weg. Je kunt niet voor elke ondernemer een-op-een dezelfde regeling treffen, daar is maatwerk voor nodig. En dat kost tijd.”

foodcourt leeg corona campus

Lees meer

‘Omzethuur zou goede crisisoplossing zijn voor (campus)ondernemers’

Finn Wynstra, hoogleraar Inkoop- en leveranciersmanagement, pleit ervoor om huurprijzen…

Bezoekers van buiten de campus

Het Erasmus Paviljoen gaat ook op 2 juni weer open en is momenteel druk met de voorbereiding. Zo is er handgel neergezet en een looproute gemaakt. “We hebben een aparte in- en uitgang en we zullen heel goed in de gaten houden dat er niet te veel mensen binnen komen”, vertelt marketingmanager Amanda Wijgerse. Ook installeert het Paviljoen een buitenbar, zodat klanten niet naar binnen hoeven om te bestellen.

Zelf maakt Wijgerse zich niet zo veel zorgen over het aantal bezoekers. “Naast studenten en medewerkers willen wij graag mensen van buiten de campus hierheen lokken”, licht ze toe. “Ons voordeel is dat wij een prachtig terras hebben waar je de hele dag onder de zon kan zitten. Met studentenprijzen en leuke muziek zit je hier heerlijk.” In totaal zou het Paviljoen 30 mensen binnen kunnen ontvangen en 54 op het terras.

Spar nog niet open

Voor de Spar is het gebrek aan studenten op de campus reden om nog niet open te gaan. “Voor ons verandert de bekendmaking over 15 juni vooralsnog niet zoveel, omdat tentamens en colleges nog steeds zoveel mogelijk digitaal plaatsvinden. Ook is het advies voor studenten nog steeds: alleen met het openbaar vervoer als het echt noodzakelijk is. Dus wij verwachten nog weinig klanten op de campus. Wel blijven we monitoren”, zegt Spar-woordvoerder Kyra van Elswijk.

campus_supermarkt_dicht

Lees meer

Ook campussupermarkt gaat dicht: ‘De omzet is nul’

Bericht vanaf een nagenoeg lege campus: ook de Spar heeft besloten om vanaf vandaag 18:00…

Kapster Lydia is twee weken geleden weer opengegaan. “Een dag voor de persconferentie had ik al van de ANKO (Algemene Nederlandse Kappersorganisatie, red.) gehoord dat wij weer mochten starten”, vertelt ze. Binnen een uur na de persconferentie kreeg ze het protocol opgestuurd van het overkoepelende orgaan. Dat stuurde ze gelijk naar de EUR. “Alles was gelukkig snel geregeld en de maandag erop stond ik al haren te knippen.”

Haar klanten waren zeer enthousiast, vertelt ze. “Mijn telefoon stond roodgloeiend. Ik ben volgeboekt sinds ik weer open ben”, lacht ze. Met aangepaste openingstijden en ‘natuurlijk geheel volgens de richtlijnen van de RIVM’ knipt ze in een week zo’n zeventig klanten. Dat de drukte straks weer afneemt, vindt ze prima. “Ik ben al blij dat ik weer aan de slag kan.”