“Wij hebben met pijn in het hart besloten om de deuren te sluiten”, verzucht winkelmanager Patricia van Spar University. De producten van de campussupermarkt worden ingeladen om ze te verdelen over de locaties van de Spar in de stad die nog wel open zijn. “Een gedeelte gaat naar de voedselbank.” Over de sluiting: “We doen het om ons personeel te beschermen tegen corona, maar er zijn ook simpelweg niet genoeg klanten om de boel open te houden.”

En dat blijkt ook uit het slechts mondjesmaat toestromende campuspubliek wat de winkel rond lunchtijd – normaalgesproken staan de kassarijen de hele winkel door– bezoekt. Nog slechts een enkeling komt de winkel binnen; de regel dat er vanwege corona maximaal honderd mensen in de zaak mogen komt niet in gevaar. Degenen die wel komen haasten zich zo snel mogelijk weer naar hun kantoren.

Campus verwordt tot spookdorp

Fabian Amtenbrink, vicedecaan bij de Erasmus School of Law (ESL), wil wél even praten, mits de anderhalve meter afstand in acht gehouden wordt. Op de deur van de campussupermarkt hangt een poster met de sluitingsmededeling. “Ik heb ‘m net gefotografeerd en naar de groepsapp van de ESL gestuurd: ik begrijp het wel, maar tegelijkertijd is het jammer. Die arme internationals hier op de campus, zo belanden ze in een spookdorp.”

Er zijn nog maar een paar medewerkers van de ESL op de campus. “We zijn fulltime bezig met het online voortzetten van ons onderwijs, dat is best een uitdaging. Begin van de week zaten we daarom met een grote club hier op de campus, maar die slinkt snel en ik denk dat ik hier binnenkort ook niet meer kom.”

De woordvoerster van de campussupermarkt, Kyra van Elswijk, zegt dat een gedeelte van de medewerkers vrijwilligerswerk gaat doen. “We hebben een actie opgezet waarbij mensen zich kunnen inschrijven voor vrijwilligerswerk. De voedselbank vroeg bijvoorbeeld om hulp, daar gaan we mee aan de slag.” Ook de andere campusvestigingen van de Spar sluiten. “Dat is flink balen. We weten niet hoe lang dit gaat duren en de omzet is nul. Het zijn spannende tijden.”