Een groep ondernemers die huurt bij de Erasmus Universiteit wil korting op de huur vanwege de coronacrisis. “We lopen met het sluiten van de campus enorm veel omzet mis. We hopen dat de universiteit ons daarin tegemoet wil komen en wil delen in het leed dat wij lijden”, zegt hun woordvoerder en Tostiworld-eigenaar Marc van Hooijdonk.

Vorige week woensdag had Van Hooijdonk als voorzitter van de ondernemersvereniging van het foodcourt namens hen, de Spar, de fietsenmaker en de kapperszaak een gesprek met de universiteit. “Dat verliep goed. We hebben al de mogelijkheid gekregen om de huur op te schorten. In het gesprek vroeg ik om korting op de huur in de maanden dat we dicht zijn.”

Het idee erachter: gedeelde smart is halve smart. “We hopen dat we gezamenlijk de klappen van het sluiten kunnen opvangen. Met het sluiten van de campus is de omzet nul. Ik snap goed dat wij niet de volledige kosten op de universiteit kunnen verhalen – zij zijn niet de schuldige van de coronacrisis – maar op een campus zijn wij extra afhankelijk van de maanden dat er wél studenten zijn. In de zomermaanden is het sowieso al rustig.”

Minstens half jaar gesloten

Lydia_Polak_ontruimd1
De lege kapperszaak van Lydia.

Met het sluiten van de campus zijn ook bedrijven die niet verplicht hoeven sluiten van de overheid, zoals de fietsenmaker, toch gesloten. Er is niemand op de campus en daarom loont het niet om open te blijven. “Terwijl het voor hen moeilijker is om aanspraak te maken op een overheidsregeling, juist omdat zij niet verplicht hoeven te sluiten”, zegt van Hooijdonk.

Dave Zwaan, de fietsenmaker van Campusbikes, maakt zich zorgen over de komende maanden. “De campus was al een grillige plek om te zitten met de rustige zomermaanden en tentamenweken. Voor je het weet zijn we een half jaar dicht vanwege corona en de zomermaanden. We moeten echt kijken hoe we dat kunnen aanvliegen, die klap kunnen wij niet alleen opvangen”, zegt Zwaan.

Kapster Lydia, van Hairdesign by Lydia in het Polakgebouw, herkent de angst en heeft er vertrouwen in dat de universiteit het netjes afhandelt, mocht de nood hoog zijn. “Op dit moment kan ik het nog wel lijden. Ik zit al 24 jaar op de campus en het is niet de eerste keer dat ik wat langer dicht ben, ik ben wel wat gewend. Op de momenten dat er problemen waren, zoals met het instortingsgevaar van het Polakgebouw, heb ik gemerkt dat de universiteit een hele coulante verhuurder is die goed meedenkt.”

Bizarre tijden voor het ondernemerschap

Ook Van Hooijdonk maakt zich zorgen. “Ten eerste om het voortbestaan van mijn bedrijf, maar in hoeverre dat in gevaar is hangt ook af van hoe lang dit duurt. Daar is nu nog weinig zinnigs over te zeggen. Als het de hele zomer doorgaat dan hebben wij wel een serieus probleem, want wij doen ook heel veel evenementen met Tostiworld.” Tegelijkertijd: ondernemer word je niet zomaar, zegt Van Hooijdonk. “Het is een keuze en ik vind het heerlijk. Het klinkt misschien gek, maar op een bepaalde manier geldt dat ook in deze bizarre tijden. Je moet een maximaal beroep doen op je capaciteiten en creativiteit en dat is het mooie aan het ondernemersvak.”

De Erasmus Universiteit laat in een schriftelijke verklaring weten te begrijpen dat dit een ‘uiterst onzekere en moeilijke tijd is voor alle ondernemers’. “Inclusief de ondernemers op campus Woudestein en andere EUR-locaties. De universiteit heeft aan haar retailers laten weten dat zij vooralsnog uitstel van betaling van huur kunnen krijgen tot 1 mei.”

‘Koop een tondeuse’

foodcourt leeg corona campus
Een bijna lege foodcourt. Beeld door: Sieme de Wolf

De ondernemers kunnen daarnaast gebruik maken van de regelingen van het ministerie van Economische zaken, zo laat een woordvoerder weten. Of de universiteit korting kan geven op de huur, is nog onduidelijk. De universiteit kijkt naar de aanvraag en dat kost tijd. “Er zitten veel haken en ogen aan zo’n soort besluit. Ook is dit deels afhankelijk van de regelingen die er komen vanuit de overheid.”

Namens de ondernemers van het foodcourt zegt Van Hooijdonk in ieder geval blij te zijn met de mogelijkheid om de huur op te schorten. “Dat is een goede eerste ontwikkeling.”

Kapster Lydia krijgt al berichtjes van klanten waarin ze vragen of ze geknipt kunnen worden. “Dan moet ik toch zeggen: koop een tondeuse en succes! Het kan helaas even niet anders. We moeten tot het laatste toe alle richtlijnen volgen.”

Lees één reactie