Dat er in de afgelopen weken meerdere diefstallen plaatsvonden vindt Jager echter niet uitzonderlijk. “In het begin van het collegejaar zie je altijd een stijging in het aantal diefstallen op de campus”, vertelt Jager. “De boeven zijn dan extra actief omdat eerstejaars een makkelijke prooi voor hen zijn.” Dit fenomeen ziet hij elk jaar terug.

Mannen van middelbare leeftijd

“We hebben te maken met een criminele groep die opereert op meerdere hogescholen en universiteiten in heel Nederland”, weet Jager. Deze conclusie baseert hij op lopend onderzoek van de EUR, in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam en de politie. EM mocht dat onderzoek niet inzien, volgens Jager omdat het nog gaande is. “De dieven op de EUR zijn ook actief op de Hogeschool Rotterdam”, vertelt Jager wel. “Ze gebruiken dezelfde werkwijze en opereren rond dezelfde periode.”

iphone

Meer over diefstal op de Hogeschool Rotterdam

Weer diefstal op de campus

Een studente is dinsdag bestolen van haar telefoon op campus Woudestein. Het is al…

“De meldingen van de slachtoffers wijzen erop dat de verdachten geen studenten zijn; ze zijn meestal mannen van middelbare leeftijd”, licht Jager toe. “Ze bestelen studenten door een afleidingstrucje te gebruiken, bijvoorbeeld door de weg naar de bibliotheek te vragen.”

Apple-producten

polakgebouw-weer-open-trappenhuis

Lees meer

Studente bestolen van telefoon in Polakgebouw

Een man bestal maandag een studente van haar smartphone terwijl ze studeerde in het…

De dieven azen meestal op laptops en telefoons van studenten. “Het is vrijwel zeker dat een groot deel van de gestolen laptops en/of telefoons in het buitenland, voornamelijk in België, terechtkomen”, vervolgt Jager. “Vooral Apple-producten zijn een populair doelwit.”

Daarnaast weet Jager dat de criminele groep regelmatig met een voertuig aankomt. “Daarvoor kwamen ze met het voertuig het terrein op, maar nu worden ze gebracht en opgehaald aan de Burgemeester Oudlaan of Kralingse Zoom.”

Eind oktober werd een studente bestolen van haar laptop in de FoodPlaza. Een dag daarvoor verdween een telefoon van een studente uit het Polakgebouw. In dat laatste geval ging het inderdaad om een man die in gebrekkig Engels de weg vroeg, waarna hij er vandoor ging in een busje.

124 camera’s

De EUR neemt het probleem heel serieus, vertelt Jager. “Het is misschien niet altijd zichtbaar, maar achter het scherm blijven we veiligheidsmaatregelen ontwikkelen.” Er worden bijvoorbeeld steeds meer camera’s geplaatst in de openbare ruimte. Momenteel hangen er 124 camera’s op het terrein van de EUR. Dat de camera’s alleen buiten de gebouwen hangen, is bewust gedaan. “Als we binnen camera’s ophangen, dan klagen studenten en medewerkers over hun privacy”, aldus Jager. “En door de camera’s buiten is het al onmogelijk om ongezien het gebouw in en uit te gaan. Je komt in 90 procent van de gevallen langs een camera.” Dankzij  het cameratoezicht zijn er in de afgelopen jaren al diverse aanhoudingen verricht, vertelt Jager.

4. camera stalker mandeville bestuurskunde

Lees meer

Camera’s in Mandeville en Van der Goot na inbraak en diefstal

In veel gebouwen op de campus hangt al camerabeveiliging, maar in de twee grote gebouwen…

De universiteit doet er alles aan om de veiligheid op de campus te waarborgen, zegt Jager. De EUR werkt bijvoorbeeld nauw samen met de Hogeschool Rotterdam en de Rotterdamse politie. “Gebouwen worden bijvoorbeeld langzamerhand minder toegankelijk voor buitenstaanders, dankzij kaartlezers”, vertelt Jager. Maar helemaal afgesloten zal de EUR nooit worden. “De universiteit vindt de verbinding met de stad juist heel belangrijk.” Een hek rondom het terrein of pasjessysteem in de bibliotheek gaat dus niet gebeuren. “Zich afzonderen van de buitenwereld is zeker niet wat de EUR wil.”

Minder diefstal in Rotterdam

Vanaf september vonden er op de campus twaalf geregistreerde diefstallen plaats, terwijl er in dezelfde periode vorig jaar dertien diefstallen geregistreerd zijn. Volgens Jager is dit aantal al jaren vrij stabiel. Daarmee staat de trend op de Erasmus Universiteit haaks op die in de stad, waar het aantal incidenten op onderwijsinstellingen juist met 74 procent is afgenomen in de laatste acht jaar.