Dit café is te vinden in historisch Delfshaven in Rotterdam-West. Als je nieuw bent in de stad of nog nooit buiten het centrum geweest bent, dan is dit een plek die je echt een keer gezien moet hebben. Dit is namelijk een van de weinige plekken die het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. Als je hier langs de gracht met eeuwenoude gebouwen loopt lijkt het net of je in een andere stad bent.

stadsbrouwerij de pelgrim foto amber leijen (5)
Beeld door: Amber Leijen

Een café in een oud stukje Nederland is niet per se bijzonder, maar deze historische plek heeft net wat extra’s en het leuke aan dit café is dat hier sinds 1996 eigen bier gebrouwen wordt. Dat willen fotograaf Amber en ik natuurlijk graag even proberen. De brouwerij met het café liggen naast de Pelgrimvaderskerk. Deze kerk dankt zijn naam aan de pelgrims die in de zeventiende eeuw vanuit deze haven naar Amerika vertrokken, en zo komt dus ook deze brouwerij aan de naam.

Stoombier

Van buiten ziet het er al knus uit, binnen belanden we in een grote gang. Via de deur rechts stappen we het café binnen. Het is gezellig vol maar er is nog plek voor ons aan de bar. Aan de lage en hoge tafels zit volk van uiteenlopende leeftijd. Hartelijk worden we begroet door het barpersoneel. Een normaal pilsje hebben ze hier niet, maar wel het eigen Stoombier. Een prima vervanging want deze frisse pale ale drinkt lekker door.

De vloeistoffen in onze glazen worden dus daadwerkelijk in dit pand gebrouwen. De barman wijst ons de ruimte waar dit gebeurt, tegenover de ingang van het café in de hal waar we binnenkwamen. Je mag hier zelf een kijkje nemen. Er staan grote ketels met allerlei apparatuur waar wij niks van begrijpen, maar het ziet er prachtig uit.

stadsbrouwerij de pelgrim foto amber leijen (3)
Beeld door: Amber Leijen

Op de menukaart staan, hoe kan het ook anders, gerechten waar bier in is verwerkt, zoals Pelgrimkaas of stoofvlees in bockbier. Op de borrelkaart staan de gebruikelijke in vet gebakken spijzen maar ook bierpaté of dipgroente met baba ganoush. Wij nemen een plankje parmaham met toastjes en voor de show wat groen erbij. De plakjes zijn wat aan de grove kant maar smaken daardoor niet minder. Op één been kan je niet lopen dus bestellen we er nog een biertje bij. Dit keer gaan we voor de Zonnelief: een mild witbiertje met frambozen, wat helemaal niet zo zoet blijkt te zijn maar zeker erg smaakvol is.

EM_Kroeg De Pelgrim NL

Zowel dit café als het gebouw en de buurt is één groot museum. Een verzameling oude bierpullen hangend boven de bar en de verschillende bierglazen van Pelgrim geven een blik terug in de tijd. Op droge dagen kun je hier ook aan de gracht zitten of in de binnentuin, maar wij blijven vandaag lekker binnen. Leuk om met je date een biertje te drinken of een hapje te eten, maar ook een plek waar je met je vrienden een spelletje kan spelen op een gure dag. Hier kan je rustig en desgewenst alleen je tijd verdoen en genieten van een uitzicht op vervlogen tijden.

de stoep cafe kroegrecensie foto amber leijen (1)

Lees de vorige recensie

Het echte bruin-café-gevoel in De Stoep

Een echte studentenkroeg waar vriendinnenclubjes en oude besjes natuurlijk ook welkom…

Lees één reactie