De Oostzeedijk ligt er verlaten bij. Door de ramen van naastgelegen cafés in deze studentenbuurt zien we een handjevol mensen aan de bar hangen. Vandaag lijkt niet de dag om te gaan borrelen, maar dat schrikt ons niet af. De avond begint pas net wanneer fotograaf Amber en ik de Stoep binnenlopen.

Jesse, de nieuwe eigenaar van de Stoep, maakt voor ons een welkomstdrankje. Een shot met Jack Daniels en iets zuurs, dat moet wel lekker zijn. De aankleding van het café is simpel: er staat een enkel plantje en kaarsje. Meer is ook niet nodig, deze kroeg ademt sfeer. De leren banken en stoelen, glas-in-loodramen en koperen bar geven de Stoep de uitstraling van een echt bruin café.

Horecafamilie

Na enige tijd gesloten te zijn geweest is de Stoep sinds september 2019 weer geopend. Het is de  eerste onderneming van Jesse. Behalve een extra barman en keukenpersoneel staat zijn jongere broer, Seth, ook in de zaak. Ze komen uit een horecafamilie: vader heeft vroeger, voordat hij voor zichzelf begon, ook in De Stoep gewerkt.

Jesse vertelt dat het vandaag een beetje rustig is: ‘Gisteren zat de zaak rond deze tijd onverwacht vol met veertig studenten van RSC-RVSV en Laurentius, die ook allemaal kwamen eten. Dat was wel even chaotisch’. Traditiegetrouw komen de leden van de Hermes House Band (de huisband van studentenvereniging RSC-RVSV) hier op dinsdag voor hun repetitie eten.

Terwijl Seth aan Amber uitlegt hoe je de perfecte cappuccino maakt – ‘de kunst zit hem in het opwarmen van de melk, kannetje schuin houden en rustig laten opschuimen’ – maak ik een rondje door de zaak. Van voor in de zaak loop ik langs de bar naar achteren, via een klein trapje een verhoging op waar nog meer tafeltjes staan, richting de keuken. En, verrassing, dit café bestaat uit twee delen, door de keuken gesplitst. Aan de andere zijde van de keuken bevindt zich een ruimte van hetzelfde formaat, inclusief bar, tafels en stoelen. Nu is dit gedeelte niet in gebruik, maar ik kan me voorstellen dat met veertig studenten de tweede bar een goede uitkomst biedt.

Nacho's en inktvisringen

de stoep cafe kroegrecensie foto amber leijen (7)
Beeld door: Amber Leijen

Het is rustig vandaag, aan drie tafels zitten mensen te eten en een paar jongeren hangen aan de bar. Er wordt flink gedronken, de halve liters gaan er goed in. De kaart is simpel: snacks als nacho’s en gefrituurde inktvisringen zijn goed op smaak en leggen een prima bodem voor het bier. Dat bier smaakt ook niet verkeerd trouwens en kost maar €2,90.

De Stoep schijnt het oudste eetcafé van Rotterdam te zijn en de gerechten zijn dan ook typerend: biefstuk of saté met friet, een burger of een salade. De prijzen voor al dit lekkers zijn gemiddeld. De wisselschotel is meestal wel voor een studentenprijsje (rond de 12 euro).

Cocktail op aanvraag

EM_Kroeg De Stoep NL

De drank is goed betaalbaar voor de student. Een kopstootje (bier met een glaasje jenever ernaast) kost slechts €4,50. Goed materiaal voor een kater. Er staan ook een paar klassieke cocktails op de kaart (zoals Long Island Iced tea). De mannen zijn ook bereid op aanvraag een cocktailtje te maken wat niet op de kaart staat, mits de benodigde drank in huis is.

Ayla

Lees meer

Ayla: chic drinken en lekker eten om te delen

Hoe smaakt het bier, komt er gezellig publiek en zijn de snacks een beetje te nassen?…

Lees één reactie